Scenarioplanning

Successen uit het verleden bieden geen garantie!

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
11 december 2019 - Nieuwegein
Tijd
09:00 - 17:00
Prijs
€ 595,00 (leden) / € 695,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Strategie, Finance Operations & Reporting
Bestemd voor
Accountants in business, Overige financieel professionals, Controllers
Niveau
Fundamental
Finance in business
7 pe-uren

11 december 2019 - Nieuwegein

U heeft de organisatie op een bepaalde manier ingericht en afgestemd op de omgeving. Uw bedrijfsplan is gebaseerd op verwachtingen van 'going concern' met een marge naar boven of naar beneden. Maar deze omgeving verandert onverwachts. Onder de nieuwe omstandigheden staat u plotseling voor een opgave waar uw organisatie niet op voorbereid is. Het wordt steeds belangrijker dat uw organisatie zich snel kan aanpassen aan veranderende omstandigheden, ontwikkelingen sneller kan signaleren en soepeler kan inspelen op kansen en bedreigingen. En zich daardoor sterk te onderscheiden van concurrenten.

Doelstelling

Deze cursus is een introductie op de thema's scenariodenken en scenarioplanning. Wat zijn de voordelen, mogelijkheden, valkuilen en risico's? U leert hoe u kunt analyseren waar de kwetsbare processen in uw organisatie zich bevinden en hoe u zich kunt wapenen tegen de toekomst.

Inhoud

Bij scenarioplanning gaat het om de identificatie en analyse van mogelijke externe gebeurtenissen of effecten met een grote impact op uw bedrijf. U krijgt voorbeelden te zien van scenario's, hoe zij ontwikkeld worden, tot welke strategische keuzes zij kunnen leiden en welke gevolgen deze hebben. In plaats van uit te gaan van één toekomstbeeld, leert u denken in termen van scenario's: enkele uiteenlopende, doch realistische toekomstbeelden. Uit deze toekomstbeelden kan men conclusies trekken over de optimale bedrijfsvoering in elk scenario. Scenarioplanning is het vertalen van deze uitkomsten in maatregelen die het management nu moet nemen om straks snel en adequaat te reageren.

Na een korte uiteenzetting over achtergronden, doelen en praktische voorbeelden van scenariodenken en -planning, krijgt u een concreet 10-stappenplan voor scenariodenken. U ontwikkelt zelf een aantal (voorbeeld) scenario's om te oefenen met de methodiek. Daarna gaan we in op de relatie tussen externe ontwikkelingen en interne processen. We besteden aandacht aan gevoeligheidsanalyses, de koppeling met strategie en de keuze van beleidsinstrumenten. U stelt zelf een implementatieplan op, zodat u bij terugkeer op de werkplek een vliegende start kunt maken.

Bestemd voor

Controllers en financieel directeuren die met lijn- en/of procesmanagers willen meedenken over de toekomst en over effectieve beleidsmaatregelen.

drs. Merlijn Gillissen Drs. Merlijn Gillissen traint en inspireert teams en individuen in binnen- en buitenland. Door zijn inhoudelijke kennis, bedrijfspraktijkervaring en vakdocentschap weet hij deelnemers een unieke smeltkroes van inzichten en toepassingen aan te bieden. Zijn visie en standpunten omtrent strategie, control en verandermanagement brengt hij met opvallende gedrevenheid en humor. Merlijn is oprichter van Decido, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in het implementeren van strategie en begeleiding van grootschalige veranderingen. Merlijn heeft de afgelopen 15 jaar vele verandertrajecten met succes afgerond, bij zowel profit als not-for-profit instellingen. Merlijn is tevens auteur van de boeken "Van Ambitie naar Succes, resultaatsturing in theorie en praktijk", en "Cruise Control" en heeft tientallen artikelen op het gebied van strategie, managementinformatie en control geschreven.

De cursus vindt plaats in Fletcher Hotel Nieuwegein-Utrecht in Nieuwegein

Adres

Fletcher Hotel Nieuwegein-Utrecht Buizerdlaan 10 Nieuwegein Telefoonnummer (030) 604 48 44 E-mailadres sales@fletcherhotelnieuwegein.nl Website https://www.fletcher.nl