Mkb controledag 2019

Voor niet-oob-accountantsorganisaties

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
4 juli 2019 - Houten
Tijd
10:00 - 18:30
Prijs
€ 420,00 (leden) / € 420,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Governance, Risk & Compliance, Audit & Assurance
Bestemd voor
Openbaar accountants, MKB-accountants, Overige financieel professionals
Niveau
Advanced
Accountancy
7 pe-uren

4 juli 2019 - Houten

Van eerdere deelnemers: Fijne cursus vooral door meerdere sprekers waardoor er een fijne afwisseling is.

Nuttige update van wet- en regelgeving en een helder inzicht in de actualiteiten van het tuchtrecht.

Als mkb accountant heeft u het druk; druk met uw klanten en druk met uw eigen organisatie en kwaliteitsbeleid. Hoe blijft u voldoen aan de eisen van (nieuwe) standaarden en wetgeving en hoe vertaalt u deze naar uw eigen mkb praktijk? Welke maatregelen past u op welke wijze toe?

Tijdens dit jaarlijkse seminar informeren collega's uit de praktijk u over relevante ontwikkelingen voor uw niet-oob-accountantsorganisatie. Concreet en praktisch voor de mkb-praktijk afgewisseld met een inspirerend onderwerp. Tevens ontmoet u vakgenoten om ervaringen en inzichten te delen.

Doelstelling

Dit seminar bied u de relevante actualiteiten, ervaringen en praktische consequenties voor uw niet-oob-accountantsorganisatie. Afgestemd op uw mkb-praktijk.

Inhoud

Onder leiding van dagvoorzitter Dick van Onzenoort bieden we u 4 juli het volgende programma:

  • Wijziging wetgeving en controle standaarden oa Wwft en NOCLAR
  • Dossiertips; de kleine dingen die het verschil maken
  • Steekproeven of data-analyse
  • Externe Verslaggeving: Opbrengsten in de RJ
  • Cybersecurity en IT risico's

Bekijk het programma

Programma toelichting

De kleine dingen die het verschil maken
Arnout van Kempen helpt ruim 1300 professionals in de MKB-praktijk, accountants, fiscalisten, en allerlei andere adviseurs, bij het leveren van kwaliteit en het volgen van wet- en regelgeving. Gebaseerd op zijn jarenlange ervaring vallen hem patronen op. Vaak is net even een andere focus, net even iets slimmer documenteren en net even wat meer aandacht voor specifieke zaken genoeg om grote problemen te voorkomen. Die kleine dingen die het verschil kunnen maken, dáár gaat het over.

Wijziging wetgeving en controle standaarden o.a. Wwft en NOCLAR
Dick van Onzenoort informeert u over de laatste en meest belangrijke actualiteiten op het gebied van Wet & Regelgeving voor de controle praktijk. Dit betreft bijvoorbeeld de wijzigingen in Standaard 540 (Schattingen) en Standaard 315 (Risico-analyse), die grote impact kunnen hebben op uw controle-aanpak. Verder worden de voorstellen voor het wijzigen van ISQC-1, naar ISQM-1 en -2 behandeld en komen de Wwft en NOCLAR aan bod. Waar nodig/wenselijk wordt vooruitgeblikt naar wijzigingen die op termijn te verwachten zijn voor uw praktijk.

Steekproeven of data-analyse
Detailcontroles en data-analyse hebben een haat-liefdeverhouding. Beide benaderingen worden door Hein Kloosterman gedefinieerd en in het kader van de informatievoorziening van de controle geplaatst. In plaats van een tegenstelling bloeit uit de beschouwing een coöperatie op. En dat ondanks dat de invalshoek van beide methoden sterk verschilt! Zo is data-analyse bijzonder geschikt om zo snel mogelijk fout-patronen te onderkennen (ondanks alle vals-positieven) en is het toepassen van steekproeven uitermate geschikt om zo snel mogelijk tot goedkeuring te kunnen komen (gegeven vrij schone deelpopulaties).
Eén groot verschil blijft: detailcontroles met behulp van steekproeven is een eenduidige techniek; data-analyse is een verzamelbegrip waarin vele verschillende technieken huizen. Hein neemt u mee in de materie en afwegingen.

Externe Verslaggeving: Opbrengsten in de RJ
Aan de hand van de vijf stappen waarmee een vraag uit Externe Verslaggeving oplosbaar is, worden de Opbrengsten volgens BW 2 Titel 9 en de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving besproken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het raamwerk van de vijf stappen dat wordt toegepast voor de levering van goederen, van diensten en Onderhanden projecten voor derden aan de hand van herkenbare voorbeelden. Daarmee krijgt u een goed beeld van de stand-van-zaken en de mogelijke aandachtspunten voor uw controleopdracht. Sytze de Swart ondersteunt u daarbij.

Cybersecurity en IT risicoÉs
Data die ongewild in de openbaarheid komen of computersystemen die gegijzeld worden door ransomware, u leest er regelmatig over. Het kan u of uw klanten ook overkomen, wat moet en kunt u als accountant doen? Brenno de Winter laat u zien waar de risico's liggen en geeft u praktische inzichten en handvatten om cybercrime dreigingen en IT-risico's begrijpelijk, beheersbaar en bespreekbaar te maken.

Bestemd voor

Accountants werkzaam binnen een mkb niet-oob-accountantsorganisatie. Ook andere collega's hebben baat bij deze dag, denk aan controleleider, vennoot die geen accountant is of compliance officer.

Arnout van Kempen CISA Van Kempen Compliance & Legal Support, compliance specialist binnen de financiële sector en compliance officer bij diverse accountantsorganisaties
Dick van Onzenoort RA Dick van Onzenoort RA, Partner BDO, Bureau Vaktechnlek assurance praktijk.
drs. Sytze de Swart RA AA adviseur voor ondernemers
Hein Kloosterman RA RE

Hein Kloosterman RA RE, zelfstandig adviseur op het gebied van IT-audit en Statistical Audit, actief als docent, voorheen werkzaam geweest bij De Belastingdienst

Brenno de Winter

ICT-expert. Hij was programmeur, onderzoeksjournalist en veel gevraagd expert en publicist. Zijn specialisatie ligt op het gebied van informatiebeveiliging, hacking, privacy en de ontwikkeling van de informatiemaatschappij.

De cursus vindt plaats in Hotel Van der Valk Houten in Houten

Adres

Hotel Van der Valk Houten Hoofdveste 25 Houten Telefoonnummer 0306346800 E-mailadres zalen@houten.valk.nl Website http://www.valk.com