Organisatie en politieke sensitiviteit

Vergroten van de eigen effectiviteit

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
12 december 2019 - Nieuwegein
Tijd
14:00 - 18:30
Prijs
€ 395,00 (leden) / € 445,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Persoonlijke vaardigheden
Bestemd voor
Accountants in business, Intern accountants, Overheidsaccountants, Overige financieel professionals, Controllers
Niveau
Fundamental
Publieke Sector
4 pe-uren

12 december 2019 - Nieuwegein

Wilt u als financial effectief zijn? Dan is het nodig om de formele en de informele hiërarchie te (her)kennen. Hoe groter de organisatie (en vaak ook politieker) des te krachtiger de kracht van de informele hiërarchie is.
Deze workshop is er op gericht om u praktische inzichten en handvatten aan te reiken waarmee u de informele routing in kaart kunt brengen en 'het spel' leert te doorgronden. Deze organisatie sensitiviteit helpt u bij het effectief acteren binnen uw eigen organisatie.

Doelstelling

Na afloop van deze workshop kunt u het informele organogram schetsen en heeft u de tools om het krachtenveld te doorgronden. U gaat naar huis met een eerste verkenning van het krachtenveld waarbinnen u zelf werkzaam bent. Deze analyse helpt u uw eigen effectiviteit te vergroten.

Inhoud

Sociale relaties en bijbehorende spelregels: de workshop begint met een verkenning van de diverse typen relaties die mensen met elkaar hebben en de impliciete gedragsregels en taboes die daarbij horen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen autoriteit en collegialiteit en hoe komt dat tot uitdrukking in het gedrag van de mensen?

En wat is het verschil tussen de in-group en de out-group en welke spelregels horen daarbij? De geduide verschillen zullen u helpen om uw eigen intuïties te staven en daar woorden aan te geven.

De eigen sociale structuur ontleed: we duiken dieper in de eigen organisatie. U gaat aan de hand van praktische werkvormen het sociaal organogram waarin u zich begeeft in kaart brengen. Dit sociaal organogram wordt expliciet afgestemd op een concreet vraagstuk waar u inzicht in wil verkrijgen. Elk dossier heeft immers zijn eigen sociale en politieke dynamiek. De toegepaste werkwijze kunt u in een later stadium zelfstandig toepassen op andere dossiers.

Bestemd voor

Financials werkzaam binnen de (semi-)publieke sector, grote organisaties of werkzaam binnen een politieke omgeving.

drs. Karel van Wijngaarden bedrijfseconoom, senior consultant bij The Echonomist.

De cursus vindt plaats in Fletcher Hotel Nieuwegein-Utrecht in Nieuwegein

Adres

Fletcher Hotel Nieuwegein-Utrecht Buizerdlaan 10 Nieuwegein Telefoonnummer (030) 608 41 22 E-mailadres sales@fletcherhotelnieuwegein.nl Website https://www.fletcher.nl