Value based management: waardering onderneming

*Vernieuwd*

Details

Cursusduur
1 dag
Tijd
09:30 - 17:00
Prijs
Kennisgebied
Performance Management, Finance Operations & Reporting
Bestemd voor
Accountants in business, MKB-accountants, Overige financieel professionals, Controllers
Niveau
Fundamental
Finance in business
6 pe-uren

Als RC ontvangt u het ledentarief

Neem uw eigen laptop mee waarop Excel is geïnstalleerd.


Waarde wordt gecreëerd indien de contante waarde van toekomstige operationele kasstromen verminderd met de benodigde investeringen een positief resultaat oplevert. Deze systematiek kan worden toegepast bij het beoordelen van investeringsprojecten maar ook bij de waardering van een onderneming. Waardebepaling van een onderneming op basis van kasstromen is de Discounted Cash-Flow (DCF) methode. Corporate finance professionals en investeerders hanteren allen deze methode. Daarnaast gebruiken banken kasstroom analyses om de risico's van een kredietaanvraag te beoordelen.

Tijdens deze cursus zult u ervaren dat waardebepaling geen exacte wetenschap is maar een techniek waarbij de uitkomsten worden bepaald door verwachtingen en consistente veronderstellingen. De toekomstvisie bepaalt de uiteindelijke waarde.

Doelstelling

Na afloop van deze cursus heeft u een goed inzicht in de componenten van value based management en hoe deze worden toegepast bij de beoordeling van investeringen en bedrijfswaardering.

Inhoud

  • De bouwstenen van value based management: kasstromen en de risico afhankelijke vermogenskostenvoet
  • Boekhoudkundige winst versus 'economic profit'
  • Beoordeling van investeringsvoorstellen: methodes en technieken
  • Netto contante waarde (NCW) berekeningen, de interpretatie van uitkomsten en de betekenis van internal rate of return (IRR)
  • Het opstellen van een gevoeligheidsanalyse van de NCW
  • Analyse van de kostenvoet van het vreemd vermogen, het eigen vermogen en de gemiddelde vermogenskostenvoet van het totale vermogen
  • Het voorspellen van kasstromen volgens de indirecte methode
  • Analyse van de verschillen tussen een integraal kasstroomoverzicht en de kasstromen die in een DCF-analyse gebruikt worden
  • De structuur van een DCF-model, de bepaling van het aantal expliciete voorspel periodes, eindwaarde berekeningen, het nut van scenario en gevoeligheidsanalyses en impliciete multiples.

Bestemd voor

Bedrijfsadviseurs, controllers, accountants, financieel managers en analisten. Deze cursus is een introductie op de toepassingen van value based management. Vereiste vaardigheden: kennis van Excel.
Bent u voldoende bekend met de inhoud van deze training en zoekt u verdieping? Bekijk de cursus DCF - bedrijfswaardering. Daar leert u financiële projecties te vertalen in een DCF-analyse.

Wilt u meer informatie om te bepalen welke cursus het best voldoet aan uw leerbehoefte? Mail naar opleidingen@nba.nl en wij nemen contact met u op.

drs. Frans van Laar

Frans van LaarFrans van Laar heeft 18 jaar ervaring in de financiële sector. Hij is aandelenanalist, investor relations manager en directeur equity research geweest. Frans is sinds 2006 actief als trainer op het gebied van financieel management, waardebepaling van ondernemingen, strategie en bank risico management. Daarnaast adviseert hij MKB-ondernemingen op het gebied van financieel inzicht, waardebepaling en haalbaarheidsanalyses van investeringsplannen.

De cursus vindt plaats in Fletcher Hotel-Restaurant 's-Hertogenbosch in Rosmalen

Adres

Fletcher Hotel-Restaurant 's-Hertogenbosch Burgemeester Burgerslaan 50 Rosmalen Telefoonnummer (073) 52 19 159 E-mailadres sales@fletcherhotelshertogenbosch.nl