Scenariodenken

Bereid u voor op diverse toekomstscenario’s!

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
3 december 2020 - Utrecht
Tijd
09:00 - 17:00
Prijs
€ 595,00 (leden) / € 695,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Strategie
Bestemd voor
Accountants in business, Overige financieel professionals, Controllers
Niveau
Fundamental
Finance in business
7 pe-uren

3 december 2020 - Utrecht

Als RC ontvangt u het ledentarief.


U heeft de organisatie op een bepaalde manier ingericht en afgestemd op de omgeving. Uw businessplan is gebaseerd op verwachtingen van 'going concern' met een marge naar boven of naar beneden. Maar wat als uw markt of omgeving onverwachts verandert of sneller dan u denkt? Onder de nieuwe omstandigheden kunt u plotseling voor een opgave staan waar uw organisatie niet op voorbereid is. Het wordt steeds belangrijker dat uw organisatie zich snel kan aanpassen aan veranderende omstandigheden, ontwikkelingen sneller kan signaleren en soepeler kan inspelen op kansen en bedreigingen. En zich daardoor sterk te onderscheiden van concurrenten.

Doelstelling

Deze cursus is een introductie op de thema's scenariodenken en strategie. Wat zijn de voordelen, mogelijkheden, valkuilen en risico's? Wanneer moet je beginnen met scenariodenken? Hoe verhoudt het zich met uw strategie? U leert dat u geen scenario's kunt kiezen, maar wel hoe uw strategie robuust is tegen verschillende alternatieven.

Inhoud

Bij scenariodenken gaat het om de identificatie en analyse van mogelijke externe gebeurtenissen of effecten met een grote impact op uw bedrijf. U krijgt voorbeelden te zien van scenario's, hoe zij ontwikkeld worden, tot welke strategische keuzes zij kunnen leiden en welke gevolgen deze hebben. In plaats van uit te gaan van één toekomstbeeld, leert u denken in termen van scenario's: enkele uiteenlopende, doch realistische toekomstbeelden. Uit deze toekomstbeelden kan men conclusies trekken over de optimale bedrijfsvoering in elk scenario. U leert hoe u uw strategie kunt inrichten op de diverse mogelijkheden. Zodat u weet waar u kunt bijsturen en hoe u adequaat kan reageren.

Na een korte uiteenzetting over achtergronden, doelen en praktische voorbeelden van scenariodenken en -planning, krijgt u een concreet 10-stappenplan voor scenariodenken. U ontwikkelt zelf een aantal (voorbeeld) scenario's om te oefenen met de methodiek. Daarna gaan we in op de relatie tussen externe ontwikkelingen en interne processen. We besteden aandacht aan gevoeligheidsanalyses, de koppeling met strategie en de keuze van beleidsinstrumenten. U stelt zelf een implementatieplan op, zodat u bij terugkeer op de werkplek een vliegende start kunt maken.

Bestemd voor

Controllers en financieel directeuren die met lijn- en/of procesmanagers willen meedenken over de toekomst en over effectieve beleidsmaatregelen.

drs. Merlijn Gillissen Drs. Merlijn Gillissen traint en inspireert teams en individuen in binnen- en buitenland. Door zijn inhoudelijke kennis, bedrijfspraktijkervaring en vakdocentschap weet hij deelnemers een unieke smeltkroes van inzichten en toepassingen aan te bieden. Zijn visie en standpunten omtrent strategie, control en verandermanagement brengt hij met opvallende gedrevenheid en humor. Merlijn is oprichter van Decido, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in het implementeren van strategie en begeleiding van grootschalige veranderingen. Merlijn heeft de afgelopen 15 jaar vele verandertrajecten met succes afgerond, bij zowel profit als not-for-profit instellingen. Merlijn is tevens auteur van de boeken "Van Ambitie naar Succes, resultaatsturing in theorie en praktijk", en "Cruise Control" en heeft tientallen artikelen op het gebied van strategie, managementinformatie en control geschreven.

De cursus vindt plaats in Van der Valk Hotel Utrecht in Utrecht

Adres

Van der Valk Hotel Utrecht Winthontlaan 4 -6 Utrecht Telefoonnummer (030) 800 08 00 E-mailadres Sales@utrecht.valk.nl