Masterclass BTW-overdrachtsbelasting

In samenwerking met Nyenrode Business Universiteit

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
29 september 2021 - Breukelen Ut
Tijd
09:30 - 17:00
Prijs ex. btw
€ 799,00 (leden) / € 799,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Fiscaal & Juridisch
Bestemd voor
Openbaar accountants, Accountants in business, Intern accountants, MKB-accountants, Overige financieel professionals
Niveau
Advanced
Finance in business
6 pe-uren

29 september 2021 - Breukelen Ut

De fiscale problematiek rond vastgoed kent zijn eigen bijzonderheden en dynamiek. Dat geldt zeker ook voor de BTW in verband met vastgoed. De beantwoording van allerlei BTW-vragen kan zeer uiteenlopen bij andere feiten en omstandigheden in een concreet geval. Daarbij kunnen vragen over bijvoorbeeld de aftrekbaarheid van 9% of zelfs 21% voorbelasting of het voorkomen van samenloop met de overdrachtsbelasting grote financiële gevolgen hebben. Maar ook verschillen in kwalificaties van BTW-prestaties (levering of dienst) kunnen tot ingrijpende fiscale verschillen leiden, bijvoorbeeld voor de vraag of herziening van de aftrek van voorbelasting (van bijvoorbeeld 21% !) in latere jaren moet plaatsvinden. Vragen over deze en andere onderwerpen komen veelal al op in de aanloopfase van werkzaamheden en projecten en kunnen doorslaggevend zijn voor de financierbaarheid van activiteiten. En vanzelfsprekende de mogelijke samenloop tussen BTW en overdrachtsbelasting. In de praktijk roept dit grensvlak veel vragen op, met de nodige financiële gevolgen van dien ! Ook in deze coronatijd, waarbij door verschuivingen van economische belangen van de praktijk wat extra flexibiliteit wordt gevraagd. Bij grote projecten, maar zeker ook bij vastgoed in het MKB. De belangen kunnen ook dan enorm oplopen. Reden genoeg om u in 1 dag weer eens goed bij te laten praten en zelf met deze thematiek te oefenen !

Met deze en aanverwante onderwerpen bestaat er alle reden om meer zicht te krijgen op de thematiek van BTW-overdrachtsbelasting bij vastgoed. Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden binnen dit vakgebied? Maar ook: welke valkuilen kunnen daarbij opdoemen?

Tijdens deze masterclass staat de praktische toepasbaarheid centraal: hoe kunt u er de volgende dag mee aan de slag gaan? Op interactieve wijze neemt professor Van der Paardt u mee in het onderwerp BTW-overdrachtsbelasting bij vastgoed.

Doelstelling

Na het volgen van deze masterclass heeft u gedegen zicht op de problematiek van de BTW en overdrachtsbelasting met betrekking tot vastgoed in de praktijk, zowel voor kleinere als voor grotere vastgoedobjecten.

Inhoud

Tijdens deze interactieve masterclass worden theorie en praktijk gecombineerd. Aan de hand van concrete casussen wordt de theorie diepgravend besproken, zodat u aan het einde van de dag weet hoe u de volgende dag met deze thematiek aan de slag kunt gaan.

Aan de orde komen de volgende onderwerpen:

 • Dienst en levering van vastgoed
 • Roerende of onroerende zaken (zonnepanelen bijvoorbeeld)
 • Bouwterrein (kennelijk bestemd voor bebouwing, grijs gebied?)
 • Samenloopregeling BTW en overdrachtsbelasting
 • Aan- en verkoop van vastgoed (stenen of aandelen van vastgoed BV)
 • In wezen nieuwbouw voor de btw
 • Transformatie (van kantoor naar woning)
 • Herziening van btw (na nieuwbouw of verbouwing en ook bij kostbare diensten?)
 • Exploiteren van vastgoed (btw optie en btw aftrek)
 • Leegstand (gevolgen voor het btw aftrekrecht)
 • Specifieke btw-regelingen met betrekking tot vastgoed

Bestemd voor

Controllers, accountants, adviseurs, bedrijfseconomen en andere financiële professionals.

Logo Nyenrode

prof. dr. René van der Paardt Hoogleraar Verbruiksbelastingen; Belastingadviseur / specialist BTW en overdrachtsbelasting.

De cursus vindt plaats in Nyenrode Business Universiteit in Breukelen Ut

Adres

Nyenrode Business Universiteit Straatweg 25 Breukelen Ut