Fiscale eenheid (vennootschapsbelasting)

In samenwerking met Nyenrode Business Universiteit

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
23 juni 2021 - Breukelen Ut
Tijd
16:00 - 19:00
Prijs
€ 349,00 (leden) / € 349,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Fiscaal & Juridisch
Bestemd voor
Accountants in business, Overige financieel professionals, Controllers
Niveau
Advanced
Finance in business
3 pe-uren

23 juni 2021 - Breukelen Ut

Korting met pakketprijs:
Indien u zich inschrijft voor drie verdiepingscursussen op Business Universiteit Nyenrode met in totaal 9 PE-punten, ontvangt u een korting van ° 100 op de totaalprijs.


Introductie

Bij voeging van rechtspersonen in een fiscale eenheid worden juridische entiteiten in fiscale zin als één belastingplichtige behandeld. Dit fenomeen komt u in de praktijk veelvuldig tegen vanwege de fiscale voordelen die daarmee behaald kunnen worden. Er zijn enkele parallellen te onderkennen met het consolideren van groepsmaatschappijen, maar inhoudelijk is met het regime van de fiscale eenheid sprake van een compleet andere wereld.

Het huidige fiscale eenheidsregime is niet eenvoudig en kent veel aandachtspunten. Zo wordt bijvoorbeeld te vaak op de automatische piloot een fiscale eenheid aangevraagd. Maar er zijn meerdere situaties waarin dat onverstandig is. Na deze cursus weet u bijvoorbeeld wanneer u juist wél of juist géén fiscale eenheid moet aanvragen. Ook de verliesverrekening en aansprakelijkheidsbepalingen zijn zeer belangrijk en krijgen aandacht. Tevens wordt aandacht besteed aan de voor de jaarrekening belangrijke attentiepunten.

Een belangrijke ontwikkeling is de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in 2018, waarin werd beslist dat de gecombineerde toepassing van het fiscale eenheidsregime en een renteaftrekbeperking in strijd was met het EU-recht. Dit was aanleiding voor spoedreparatie. Daardoor is de regelgeving nog complexer geworden.

Bovendien is aangekondigd dat er een nieuwe concernregime gaat komen ter vervanging van de huidige fiscale eenheid. Aan zowel de spoedreparatiemaatregelen als de contouren van de nieuwe groepsregeling zal in deze cursus aandacht worden besteed.

De docent zal veel praktijkvoorbeelden gebruiken en er is ook alle ruimte om uw eigen ervaringen en vragen in te brengen.

Doelstelling

Na het volgen van deze cursus hebt u zicht op de zeer actuele ontwikkelingen in verband met het belangwekkende fiscale eenheidsregime voor de vennootschapsbelasting.

Inhoud

In deze cursus komt onder meer aan de orde:

 • Voorwaarden van het fiscale eenheid eenheidsregime tot 2019 (oude regeling)
 • gevolgen totstandkoming fiscale eenheid
 • gevolgen verbreking fiscale eenheid
 • Conclusie van de A-G en van het Europese Hof van Justitie 2018
 • Per-elementbenadering in het huidige fiscale eenheidsregime (huidige regeling)
 • verliesverrekening
 • voorkoming verliesverdamping
 • fiscale optimalisatie
 • aansprakelijkheden
 • financiering en fiscale eenheid (overnameholdingproblematiek)
 • De stand van zaken van de internetconsultatie
 • De contouren van de nieuwe groepsregeling (toekomstige regeling)
 • Concrete actiepunten voor 2021, vooruitlopend op de nieuwe groepsregeling
 • recente jurisprudentie

Bestemd voor

Controllers, accountants, bestuurders, toezichthouders, commissarissen, risk managers en auditors in (hoger) financieel management.

Logo Nyenrode

prof. mr. dr. Arco Bobeldijk Tax partner bij Loyens & Loeff NV en hoogleraar vennootschapsbelasting, Nyenrode Business Universiteit

De cursus vindt plaats in Nyenrode Business Universiteit in Breukelen Ut

Adres

Nyenrode Business Universiteit Straatweg 25 Breukelen Ut