Cultuur, integriteit en risicomanagement

Creëer en bescherm waarde voor uw kernstakeholders

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
30 juli 2021 - Wijchen
Tijd
09:30 - 17:00
Prijs
€ 595,00 (leden) / € 695,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Ethiek & Fraude, Governance, Risk & Compliance
Bestemd voor
Accountants in business, Intern accountants, MKB-accountants, Overige financieel professionals, Controllers
Niveau
Fundamental
Finance in business
6 pe-uren

30 juli 2021 - Wijchen

Als RC ontvangt u het ledentarief.


De bedrijfscultuur is het karakter van de organisatie. Als u succesvol veranderingen wil realiseren, dan speelt de cultuur een sleutelrol.

Beslissingen nemen betekent conflicterende belangen afwegen. Kansen en risico's hebben potentiële effecten op de belangen van stakeholders. Kernwaarden geven aan welke belangen ten koste mogen gaan van welke andere. Bij het verzoenen van dilemma's hangt veel af van de competenties en intenties van de beslisser.

Cultuur, integriteit en waarden zijn nauw verbonden met leiderschap, risicohouding en veranderbereidheid. De mentaliteit van de organisatieleiding is bepalend voor de mate waarin mensen verantwoordelijkheid nemen, elkaar aanspreken en verantwoording afleggen. Het is daarom wezenlijk om inzicht te verkrijgen in uw eigen bedrijfs- en afdelingscultuur.

Doelstelling

We gaan in op het belang van een gezonde en passende bedrijfs- en afdelingscultuur. De thema's integriteit en risicomanagement, geïllustreerd met actuele voorbeelden, worden ingezet om het abstracte begrip cultuur te verbinden met de dagelijkse praktijk. U leert om te denken in termen van kernwaarden bij het afwegen van conflicterende belangen. U krijgt zienswijzen en instrumenten aangereikt waarmee u in uw eigen invloedssfeer kunt interveniëren. Zo krijgt u inzicht in de voorwaarden om in uw organisatie prestatie- en risicomanagement geïntegreerd te verbeteren. We maken daarbij gebruik van de principes van onder meer COSO ERM en ISO31000.

Inhoud

  • benaderingen om het karakter (DNA) van u organisatie(onderdeel) te duiden;
  • de rol van kernwaarden bij het bepalen en realiseren van de strategie;
  • waarom instrumenteel opgezet risicomanagement nauwelijks werkt;
  • het afwegen van belangen bij het ontwerpen, uitvoeren en monitoren van bedrijfsprocessen;
  • de relatie tussen geïntegereerd prestatie- & risicomanagement en integrated reporting.

Bestemd voor

Accountants, controllers, risk managers, compliance officers en internal auditors, die in een veranderproces inzicht willen krijgen in het omgaan met cultuur in de dagelijkse praktijk.

drs. Marinus de Pooter RA CMA CFM CIA CRMA

Associate bij Improfin Groep. Marinus heeft ruime internationale management-, advies- en trainingservaring op het gebied van governance, risk management, compliance, internal control, internal audit en finance.

De cursus vindt plaats in Golfclub de Berendonck in Wijchen

Adres

Golfclub de Berendonck Weg door de Berendonck 40 Wijchen