Innoveer soft controls met Gamification

Stimuleer gewenst gedrag bij organisatieveranderingen

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
6 juli 2021 - Utrecht
Tijd
09:00 - 17:00
Prijs
€ 650,00 (leden) / € 750,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Strategie
Bestemd voor
Accountants in business, Overige financieel professionals, Controllers
Niveau
Advanced
Finance in business
7 pe-uren

6 juli 2021 - Utrecht

Als RC ontvangt u het ledentarief.


Hoe krijg je collega's en medewerkers betrokken bij de implementatie van de organisatiestrategie of de maandelijkse control cyclus? Wat zijn werkbare alternatieven voor het jaarplan, de budgetsheet en de maandelijkse standaardrapportages? Deze zijn vaak erg cijfermatig en gericht op de hard controls, maar de boodschap blijft niet hangen en daadwerkelijk gedrag verandert niet. Deze cursus geeft handvatten om meer rendement te halen uit de planning en control cyclus door het inzetten van innovatieve spelvormen die echt leiden tot ander gedrag.

Gamification als leervorm wordt steeds vaker ingezet. Iedereen kent wel een 'app' waarin je op speelse manier iets wint of samen iets bouwt. Het gaat echter niet om de techniek, maar om gedragsverandering. Deze cursus leert je simpele maar slimme werkvormen om snel en effectief te sturen op verbetering van soft controls: gedrag van collega's waar je invloed op hebt en die bijdragen aan een verbetering van de besturing van de organisatie.

Doelstelling

In deze cursus ervaar je zelf hoe makkelijk het is om gamification toe te passen en krijg je praktische tips en werkvormen om in de eigen organisatie aan de slag te gaan. Je leert welke basisprincipes essentieel zijn voor een optimale impact op gedrag en soft controls en hoe je die kunt organiseren.

Inhoud

Deze training is praktijkgericht: we spelen 3-4 verschillende games. Hierdoor ervaar je zelf de verschillende dimensies van gamification (financieel-, mens- en procesgericht). Dit zijn geanonimiseerde versies van werkelijk ontwikkelde games, waardoor het waarheidsgehalte zeer hoog is. We besteden vervolgens aandacht aan het proces van ontwikkelen, de theorie achter gamification en hoe mensen leren. Het programma start in de ochtend met het doel van gamification en de soorten die je in de organisatie kunt inzetten om inzichten en/of gedragsverandering te realiseren. Je leert welke games effectief zijn in specifieke situaties en wat een goede groepsomvang is. Vervolgens gaan we aan de slag met de eerste game en bespreken de effecten ervan op het gedrag van mensen. Op basis van deze ervaringen kijken we naar essentiële aspecten van een goede game en wat er voor nodig is om die op maat te maken voor de eigen organisatie. In de middag leggen we uit hoe je met een simpele tool als Excel al snel iets kunt realiseren. Aan het eind van de dag krijg je een roadmap om een maatwerkgame voor je organisatie te ontwikkelen.

Bestemd voor

Deze cursus is bestemd voor project- en business controllers, cfo's, leidinggevenden en overige professionals. Iedereen die gewenst gedrag voor het goed implementeren van de strategie op een creatieve en leerzame wijze wil stimuleren.

drs. Merlijn Gillissen Drs. Merlijn Gillissen traint en inspireert teams en individuen in binnen- en buitenland. Door zijn inhoudelijke kennis, bedrijfspraktijkervaring en vakdocentschap weet hij deelnemers een unieke smeltkroes van inzichten en toepassingen aan te bieden. Zijn visie en standpunten omtrent strategie, control en verandermanagement brengt hij met opvallende gedrevenheid en humor. Merlijn is oprichter van Decido, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in het implementeren van strategie en begeleiding van grootschalige veranderingen. Merlijn heeft de afgelopen 15 jaar vele verandertrajecten met succes afgerond, bij zowel profit als not-for-profit instellingen. Merlijn is tevens auteur van de boeken "Van Ambitie naar Succes, resultaatsturing in theorie en praktijk", en "Cruise Control" en heeft tientallen artikelen op het gebied van strategie, managementinformatie en control geschreven.
Peter Sijtsma

Peter Sijtsma heeft als organisatieadviseur jarenlange ervaring in het begeleiden van organisaties bij (grootschalige) veranderingen. Door een goed gevulde rugzak met veranderkundige interventies weet hij teams en individuen snel in beweging te krijgen. Hij is geïntrigeerd door het gebruik van spelvormen om gedragsverandering te stimuleren. Zijn enthousiasme en positiviteit zijn aanstekelijk, zowel in opdrachten als in trainingen. Het liefst geeft hij iedere dag mensen concrete handvatten mee om morgen toe te passen.

De cursus vindt plaats in Van der Valk Hotel Utrecht in Utrecht

Adres

Van der Valk Hotel Utrecht Winthontlaan 4 -6 Utrecht Telefoonnummer (030) 800 08 00 E-mailadres Sales@utrecht.valk.nl