Organisatie en cultuur: cultuur in kaart brengen

Grip op je eigen organisatiecultuur *nieuw*

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
6 oktober 2021 - Nieuwegein
Tijd
10:00 - 17:30
Prijs ex. btw
€ 525,00 (leden) / € 595,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Persoonlijke vaardigheden, Strategie
Bestemd voor
Openbaar accountants, Accountants in business, Overheidsaccountants, Controllers, Auditor
Niveau
Advanced
Finance in business
6 pe-uren

6 oktober 2021 - Nieuwegein

Mocht je de hele reeks willen bijwonen, stuur een mailtje naar opleidingen@nba.nl en wij maken jouw inschrijving in orde. De laatste module krijg je in dat geval van ons cadeau.
Als RC kom je in aanmerking voor het ledentarief.


Organisatiecultuur is een veelbesproken onderwerp en krijgt steeds meer aandacht. Waar begin je als je kennis op wil doen over iets dat vooral een containerbegrip lijkt? Wat is een organisatiecultuur eigenlijk? Hoe herken je de jouwe? En belangrijker: hoe krijg je concrete handvatten om morgen verschil te kunnen maken op dit terrein?

De reeks Organisatie en cultuur is ontwikkeld om financials te helpen inzicht te krijgen in de cultuur van de eigen organisatie. Tijdens deze boeiende reeks over organisatie en cultuur kijken we vanuit verschillende perspectieven naar cultuur en organisaties. Je verkrijgt de nieuwste wetenschappelijke inzichten en krijgt tools en handvatten om het praktisch toe te passen in je organisatie.

Tijdens de training Je organisatiecultuur in kaart brengen gaan we in op twee modellen die bij uitstek handig zijn om je eigen organisatiecultuur in kaart te brengen. Grip krijgen op organisatiecultuur begint immers bij het verkrijgen van begrip van de kenmerken van je cultuur. Na afloop heb je je eigen cultuur in kaart gebracht en heb je de tools om aan de slag te gaan met organisatiecultuur.

Doelstelling

We behandelen de cultuurdimensies van Hofstede en het integrated culture framework en je gaat aan de slag met je eigen organisatie in kaart te brengen langs deze toetsingskaders.

Tijdens dit webinar gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

 • Begrip krijgen van de cultuurdimensies van Hofstede en waarom dit van belang is bij het in beeld krijgen van je organisatiecultuur
 • Begrip van- en de slag gaan met het integrated culture framework
 • Reflecteren op de uitkomsten van jouw cultuurtypering
 • Het herkennen van cultuurstijlen in de werkpraktijk van elke dag
 • Het maken van verschil: welke cultuurvisie of cultuurstrategie streef je na?
 • Welke rol kun jij spelen in het veranderen of verbeteren van organisatiecultuur?

Inhoud

De eerste stap in het grip krijgen op cultuur en gedrag is inzicht in de basiskenmerken van je eigen organisatiecultuur. Cultuurpsycholoog Geert Hofstede heeft cultuurdimensies beschreven waarmee je precies dat kunt doen: de kenmerken van een cultuur in kaart brengen. De wetenschap heeft in de tussentijd niet stilgestaan: het model van Hofstede is verfijnd en toegepast op organisatieculturen met het integrated culture framework.

Tijdens deze training leer je je eigen cultuur beter kennen, herkennen en typeren. Cultuur veranderen of beïnvloeden begint bij een nulmeting in het heden. Pas als je weet wat A is, kun je de reis van A naar B inzetten.

Ook het vinden van urgentie, draakvlak en wilskracht voor verbeteringen en veranderingen in een organisatiecultuur begint bij een goede analyse en duidelijke visie. De cultuurdimensies van Hofstede en het integrated culture framework zijn daar bij uitstek passend voor.

Dit webinar kan als stand-alone gevolgd worden.
Smaakt het naar meer? Dan zijn er de volgende modules beschikbaar die het thema verder verdiepen en verrijken:

 1. Organisatie en cultuur: de basics - woensdag 8 september Online
 2. Organisatie en cultuur: Angstculturen - woensdag 29 september Online
 3. Organisatie en cultuur: Organisatiedisfuncties - 20 oktober Locatie Utrecht
 4. Organisatie en cultuur: Psychologische veiligheid - 3 november Online
 5. Organisatie en cultuur: Boardroom dynamics - 17 november Online

Bestemd voor

Iedere accountant in business, controller, of toezichthouder die de organisatiecultuur wil onderzoeken, evalueren en een rol vervult (of wil vervullen) in het in kaart brengen van de cultuur binnen de eigen organisatie.

Peter Fijbes Peter Fijbes

Peter Fijbes is organisatieadviseur en onderzoeker. Zijn focus ligt op het ontdekken en oplossen van samenwerkingsproblemen in organisaties en teams. Met als doel het creëren van een veilige en doelmatige werkcultuur waarin geen plaats is voor angst en wantrouwen.

De cursus vindt plaats in Fletcher Hotel Nieuwegein-Utrecht in Nieuwegein

Adres

Fletcher Hotel Nieuwegein-Utrecht Buizerdlaan 10 Nieuwegein Telefoonnummer (030) 608 41 22 E-mailadres sales@fletcherhotelnieuwegein.nl Website https://www.fletcher.nl