Organisatie en cultuur: Organisatiedisfuncties

Wat als organisaties ontsporen? *nieuw*

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
20 oktober 2021 - Nieuwegein
Tijd
10:00 - 17:30
Prijs ex. btw
€ 525,00 (leden) / € 595,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Persoonlijke vaardigheden, Strategie
Bestemd voor
Openbaar accountants, Accountants in business, Overheidsaccountants, Controllers, Auditor
Niveau
Advanced
Finance in business
6 pe-uren

20 oktober 2021 - Nieuwegein

Mocht je de hele reeks willen bijwonen, stuur een mailtje naar opleidingen@nba.nl en wij maken jouw inschrijving in orde. De laatste module krijg je in dat geval van ons cadeau.
Als RC kom je in aanmerking voor het ledentarief.


Organisatiecultuur is een veelbesproken onderwerp en krijgt steeds meer aandacht. Waar begin je als je kennis op wil doen over iets dat vooral een containerbegrip lijkt? Wat is een organisatiecultuur eigenlijk? Hoe herken je de jouwe? En belangrijker: hoe krijg je concrete handvatten om morgen verschil te kunnen maken op dit terrein?

De reeks Organisatie en cultuur is ontwikkeld om financials te helpen inzicht te krijgen in de cultuur van de eigen organisatie. Tijdens deze boeiende reeks over organisatie en cultuur kijken we vanuit verschillende perspectieven naar cultuur en organisaties. Je verkrijgt de nieuwste wetenschappelijke inzichten en krijgt tools en handvatten om het praktisch toe te passen in je organisatie.

Tijdens de cursus Organisatiedisfuncties: wat als organisaties ontsporen? gaan we in op probleemsituaties, onrust en escalaties die alles te maken hebben met organisatiecultuur. Er zijn organisaties (of organisatie-onderdelen) die een cultuurdisfunctie ontwikkelen. Teams blijven in een stand van vechten, weerstand en ruzie; terwijl alles al is geprobeerd. Als ratio en structuur geen soelaas bieden, dan is er een grote kans dat een groep in de greep is gekomen van een disfunctie.

Doelstelling

We behandelen verschillende organisatiedisfuncties zoals ze zijn omschreven door Wilfred Bion, Manfred Kets- de Vries en anderen.

Tijdens deze cursus gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

 • Overzicht van de verschillende organisatiedisfuncties en wat een disfunctionele cultuur een organisatie in winstgevendheid en productiviteit kan kosten
 • Begrip krijgen over de typologie van Wilfred Bion
 • Begrip krijgen van de neurotische stijlen, beschreven door Manfred Kets- de Vries
 • Inzicht in het vormen van culturen en met name subculturen in de organisatie
 • Het in praktijk herkennen van disfuncties
 • De mogelijkheden en onmogelijkheden van jouw rol in de verandering/ verbetering van organisatie-disfuncties
 • Praktijksituaties en praktijkvoorbeelden analyseren, herkennen en oplossen

Inhoud

Wanneer je te maken hebt met schijnbaar irrationele situaties die niet met logica, structuur en ratio zijn op te lossen, is de kans groot dat je te maken hebt met een organisatiedisfunctie. Dit zijn fenomenen op het snijvlak van organisatiestructuur- en cultuur die een hardnekkige invloed zijn op het gedrag, de motivatie en de prestatie van medewerkers.

Je leert welke disfuncties er zijn beschreven en bijvoorbeeld een fight-flightcultuur te herkennen. Met behulp van het werk van Bion en Kets- de Vries kom je tot inzicht in de logica achter schijnbaar irrationele gedragingen in organisaties.

Natuurlijk komen concrete handvatten voor aanpak, verbetering en preventie van organisatiedisfuncties ruim aan bod en word je uitgedaagd om je licht op te steken in je eigen organisatie. Heb je voldoende kennis en informatie om überhaupt een disfunctie te herkennen? En zo ja, wat kun je er aan doen om het tij te keren?

Dit webinar kan als stand-alone gevolgd worden.
Smaakt het naar meer? Dan zijn er de volgende modules beschikbaar die het thema verder verdiepen en verrijken:

 1. Organisatie en cultuur: de basics - woensdag 8 september Online
 2. Organisatie en cultuur: Angstculturen - woensdag 29 september Online
 3. Organisatie en cultuur: cultuur in kaart brengen - woensdag 6 oktober Locatie Utrecht
 4. Organisatie en cultuur: Psychologische veiligheid - 3 november Online
 5. Organisatie en cultuur: Boardroom dynamics - 17 november Online

Bestemd voor

Iedere accountant in business, controller, of toezichthouder die de organisatiecultuur wil onderzoeken, evalueren en een rol vervult (of wil vervullen) in het in kaart brengen van de cultuur binnen de eigen organisatie.

Peter Fijbes Peter Fijbes

Peter Fijbes is organisatieadviseur en onderzoeker. Zijn focus ligt op het ontdekken en oplossen van samenwerkingsproblemen in organisaties en teams. Met als doel het creëren van een veilige en doelmatige werkcultuur waarin geen plaats is voor angst en wantrouwen.

De cursus vindt plaats in Fletcher Hotel Nieuwegein-Utrecht in Nieuwegein

Adres

Fletcher Hotel Nieuwegein-Utrecht Buizerdlaan 10 Nieuwegein Telefoonnummer (030) 608 41 22 E-mailadres sales@fletcherhotelnieuwegein.nl Website https://www.fletcher.nl