Organisatie en cultuur: Psychologische veiligheid

welke rol speelt organisatiecultuur bij (on)veiligheid? *nieuw*

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
3 november 2021 - Online
Tijd
09:00 - 12:15
Prijs ex. btw
€ 225,00 (leden) / € 275,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Persoonlijke vaardigheden, Strategie, Online learning
Bestemd voor
Openbaar accountants, Accountants in business, Overheidsaccountants, Controllers, Auditor
Niveau
Advanced
Finance in business
3 pe-uren

3 november 2021 - Online

Mocht je de hele reeks willen bijwonen, stuur een mailtje naar opleidingen@nba.nl en wij maken jouw inschrijving in orde. De laatste module krijg je in dat geval van ons cadeau.
Als RC kom je in aanmerking voor het ledentarief.


Organisatiecultuur is een veelbesproken onderwerp en krijgt steeds meer aandacht. Waar begin je als je kennis op wil doen over iets dat vooral een containerbegrip lijkt? Wat is een organisatiecultuur eigenlijk? Hoe herken je de jouwe? En belangrijker: hoe krijg je concrete handvatten om morgen verschil te kunnen maken op dit terrein?

De reeks Organisatie en cultuur is ontwikkeld om financials te helpen inzicht te krijgen in de cultuur van de eigen organisatie. Tijdens deze boeiende reeks over organisatie en cultuur kijken we vanuit verschillende perspectieven naar cultuur en organisaties. Je verkrijgt de nieuwste wetenschappelijke inzichten en krijgt tools en handvatten om het praktisch toe te passen in je organisatie.

Tijdens de training Psychologische veiligheid maken we helder hoe de beleving van veiligheid (en onveiligheid) bij mensen tot stand komt. Bij situaties waar psychologische veiligheid in opspraak raakt, ontstaat al snel een tegenstelling tussen 'feit' en 'beleving'. Tussen hoe dingen bedoeld zijn en hoe ze beleefd worden. Begrip van hoe die beleving tot stand komt, is dan essentieel om zulke situaties succesvol op te lossen. Deze training geeft inzicht, praktijkvoorbeelden en concrete tips en helpt grip te krijgen op iets wat ongrijpbaar lijkt.

Doelstelling

We behandelen hoe de ervaring van psychologische veiligheid tot stand komt en welke rol de organisatiecultuur speelt in de beleving van (on)veiligheid. Met hele concrete uitleg en aanknopingspunten leer je de voorwaarden voor psychologische veiligheid te herkennen.

We gaan met deze doelstellingen aan de slag:

 • Begrip krijgen over wat de beleving van veiligheid doet ontstaan
 • Inzicht in de dynamiek van vertrouwen en wantrouwen in organisaties
 • Begrip van de termen contact en controlegevoel; preventie van onveiligheid
 • Kennis nemen van concrete voorwaarden voor psychologische veiligheid
 • Inzicht in de tekens aan de wand waarmee (on)veiligheid herkend kan worden
 • Begrip en handvatten voor de rol van organisatiecultuur in veiligheidsbeleving

Inhoud

Leidinggevenden en bestuurders die te maken hebben met de beleving van psychologische onveiligheid bevinden zich vaak in een spagaat. Aan de ene kant wil je het signaal serieus nemen, maar tegelijk is het vaak gebaseerd op beleving en perceptie. De situatie afdoen als zodanig stoot de melder tegen het hoofd. En een oordeel vellen zonder feiten is onterecht naar de vermeende dader.

De oplossing van dit soort situaties huist in het begrip van hoe een beleving van sociale veiligheid ontstaat. Juist door inzicht in het spanningsveld tussen feit en beleving ontstaat de ruimte om tot minnelijke oplossingen en verbeteringen te komen. In een individuele situatie en in de organisatie als geheel.

Hoewel individuele, herkenbare praktijkvoorbeelden het vertrekpunt zullen zijn in het webinar; zullen we daarna de lijn doortrekken naar de cultuur (en structuur) van de organisatie. Welke elementen zijn er aanwezig waardoor de psychologische veiligheid wordt bevorderd in jouw organisatie? Kunnen die nog versterkt worden? En als het fundament al goed is, hoe kun je die wetenschap gebruiken om de beleving van veiligheid te vergroten?

Dit webinar kan als stand-alone gevolgd worden.
Smaakt het naar meer? Dan zijn er de volgende modules beschikbaar die het thema verder verdiepen en verrijken:

 1. Organisatie en cultuur: de basics - woensdag 8 september Online
 2. Organisatie en cultuur: Angstculturen - woensdag 29 september Online
 3. Organisatie en cultuur: cultuur in kaart brengen - woensdag 6 oktober Locatie Utrecht
 4. Organisatie en cultuur: Organisatiedisfuncties - 20 oktober Locatie Utrecht
 5. Organisatie en cultuur: Boardroom dynamics - 17 november Online

Bestemd voor

Iedere accountant in business, controller, of toezichthouder die de organisatiecultuur wil onderzoeken, evalueren en een rol vervult (of wil vervullen) in het in kaart brengen van de cultuur binnen de eigen organisatie.

Peter Fijbes Peter Fijbes

Peter Fijbes is organisatieadviseur en onderzoeker. Zijn focus ligt op het ontdekken en oplossen van samenwerkingsproblemen in organisaties en teams. Met als doel het creëren van een veilige en doelmatige werkcultuur waarin geen plaats is voor angst en wantrouwen.

De cursus vindt plaats in E-learning in Online

Adres

E-learning 0 Online