Dashboard Design

Rapportages ontwerpen met de nieuwste inzichten

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
17 november 2021 - Rosmalen
Tijd
09:00 - 17:00
Prijs ex. btw
€ 595,00 (leden) / € 695,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Performance Management, Finance Operations & Reporting
Bestemd voor
Accountants in business, Overige financieel professionals, Controllers
Niveau
Advanced
Finance in business
7 pe-uren

17 november 2021 - Rosmalen

Breng uw eigen dashboard/rapportage mee. Max. groepsgrootte: 16 deelnemers.


Organisaties hebben steeds meer data tot hun beschikking, zowel van interne als externe bronnen. De druk om hier ook echt 'data-driven' beslissingen mee te nemen wordt steeds groter. Maar wordt de berg met gegevens wel effectief gepresenteerd in dashboards en andere managementrapportages? En komt de boodschap uit al die gegevens wel goed over bij leidinggevenden

In de praktijk valt het gebruik van dashboards nog altijd tegen. Dit is mede te wijten aan het feit dat de manier van presenteren vaak niet aansluit bij de werking van ons menselijk brein. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman deed daar veel onderzoek naar. De cursus 'Dashboard Design' past de kennis over de psychologie van het brein specifiek toe op dashboards en rapportages. Zowel in het ontwerp-stadium van dashboards als in het overbrengen van de analyses naar leidinggevenden.

Doelstelling

We gaan aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Ervaar zelf hoe je een goed dashboard ontwerpt, rekening houdend met ontwerpprincipes van besturing en control.
  • Leer welke grafische objecten (zoals een bullet graph) je juist wel en niet moet gebruiken en waarom.
  • Begrijp hoe je het beste gebruik maakt van de schaarse ruimte op een dashboard.
  • Krijg inzicht in hoe ons brein werkt en hoe wij mensen informatie verwerken.
  • Herken de veelgemaakte fouten die leiden tot irrelevante dashboards. Maak de juiste keuzes over welke KPI in welk dashboard thuishoort.
  • Ga naar huis met concrete tips over je eigen rapportages en de manier waarop je deze via storytelling communiceert naar het management en andere gebruikers.

Inhoud

Tijdens de cursus nemen we jouw eigen rapportages als uitgangspunt. We beginnen met een korte introductie over de werking van het menselijk brein en hoe je deze kunt (mis)leiden. We behandelen factoren zoals kleur, vorm en diverse visuele objecten en hun impact op de manier waarop het brein deze informatie verwerkt.

Daarna gaan we aan de slag met jouw rapportages en ontwerp je zelf een effectief dashboard of rapport. Leer hoe je de gebruiker kan laten focussen, analyseren en aanzetten tot actie. We bespreken een paar leading visual analyses tools (zoals Tableau en Power BI), waarmee je de rapportages kunt vormgeven. Daarna gaan we in op de techniek van storytelling en hoe je daarbij rekening moet houden met de doelgroep van de rapportages. We besteden aandacht aan taalgebruik in relatie tot dashboards en hoe je een effectief gesprek voorbereidt. Daarmee combineert deze cursus zowel de harde aspecten van dashboarding als de soft skills om ze goed over de bühne te brengen. Na afloop ontvang je het boek 'Cruise. Control?, effectieve rapportages die je als vanzelf gebruikt'.

Bestemd voor

Deze cursus is bestemd voor accountants, business controllers en financieel managers die de effectiviteit van de rapportages willen vergroten. Deze cursus is ook geschikt voor beleidsmedewerkers die de impact van hun adviezen willen verbeteren.

drs. Erwin Jonkeren Erwin Jonkeren

is bedrijfskundige en werkt als organisatieadviseur voor Decido. Van hieruit werkt hij voornamelijk bij klanten aan het inrichten van effectieve besturing van de organisatie met behulp van dashboards en rapportages.

De cursus vindt plaats in Fletcher Hotel-Restaurant 's-Hertogenbosch in Rosmalen

Adres

Fletcher Hotel-Restaurant 's-Hertogenbosch Burgemeester Burgerslaan 50 Rosmalen Telefoonnummer (073) 52 19 159 E-mailadres sales@fletcherhotelshertogenbosch.nl