FinOps | Predictive models voor ICT-kosten

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
20 december 2021 - Online
Tijd
14:00 - 17:00
Prijs ex. btw
€ 225,00 (leden) / € 300,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Performance Management, IT & Data, Online learning
Bestemd voor
Accountants in business, Overige financieel professionals, Controllers
Niveau
Fundamental
Finance in business
3 pe-uren

20 december 2021 - Online

Met het volgen van dit programma adresseer je een mogelijk thema binnen het verplicht onderwerp 2021 Continuïteit. Je kunt als accountant in business invulling geven aan dit onderwerp in brede zin. Van belang is dat je goed beoordeelt hoe het thema van je keuze past binnen je eigen ontwikkeling en wat daarmee bereikt moet worden. Bekijk hier meer informatie over het verplicht onderwerp. De training Predictive models voor ICT-kosten maakt deel uit van de FinOps-serie over ICT Financial Management.

Als RC kom je in aanmerking voor het ledentarief.


Nu ICT steeds vaker de kern van de organisatie raakt en dynamische concepten als cloud meer en meer de norm worden, is inzicht in geleverde waarde en continuïteit belangrijker dan ooit. De complexiteit en dynamiek van ICT maakt echter dat financials worstelen met het aanbrengen van structuur. Het is belangrijk de veroorzakers van kosten te erkennen en in te zien dat deze vaak haaks ingrijpen op de traditionele kostencategorieën.

Een andere aanpak is daarom gewenst, namelijk één waarbij gemodelleerd wordt naar ICT-ecosystemen en services. Deze aanpak legt verder een basis om te koppelen met waarde van de geleverde diensten en daarmee voor een later in te richten, cloud-achtig doorbelastingsmodel waarmee kostenefficiënt gedrag gestuurd kan worden.

Doelstelling

In deze training gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

 • Leren inrichten van een kostenmodel op basis van ICT-ecosystemen en services met échte kostenveroorzakers
 • Verkrijgen van inzicht in het belang van het documenteren van feiten, aannames en onzekerheden met een ICT-kostenmodel
 • Leren (beter) begrijpen van kostenbewegingen en deze te voorspellen zodat reële risico's tijdig geïdentificeerd en bijgestuurd kunnen worden

  Inhoud

  In de driedelige FinOps-serie leer je de basisbeginselen van ICT-ecosystemen zoals cloud, het maken van de bijbehorende financiële modellen en het geven van een duurzaam oordeel over ICT-investeringen. De stof is heel toegankelijk en zo opgezet dat je het de dag erna gelijk kunt toepassen.

  We benadrukken het belang van begrijpelijke en tijdige rapportages, het afbreken van organisatorische silo's en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor ICT-uitgaven. Dit zijn enkele belangrijke uitgangspunten voor een modern ICT Financial Management in het algemeen en Cloud Financial Management volgens FinOps in het bijzonder.

  Bekijk ook de andere FinOps-trainingen:
  FinOps | Essentiële ICT-taal voor financials
  FinOps | ICT-investeringen beoordelen

  De modules zijn onafhankelijk van elkaar te volgen; wij raden wel aan om de hele serie te volgen.

  Lees het interview met de docenten

  Bestemd voor

  Finance-professionals die een belangrijke bijdrage willen leveren aan een wendbare en duurzame digitale strategie en daarom willen weten wat de impact is van ICT-ecosystemen en ICT-kostenbewegingen op de continuïteit van hun organisatie.

  drs. Vincent Hagedoorn RA Vincent

  Vincent Hagedoorn heeft gewerkt bij Ernst & Young Accountants. De afgelopen 5 jaar heeft hij als CFO Global Infrastructure bij ING Bank NV gewerkt. Bij ING heeft Vincent een nieuwe manier van werken ontwikkeld die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het verkrijgen van beter inzicht in IT kosten. Belangrijk uitgangspunt is een gedegen financieel technisch begrip van de waarde van services en diensten te verkrijgen om deze vervolgens aan een kostprijs te verbinden.

  ing. Dick Kleijn BSc Dick Kleijn

  Dick heeft meer dan 20 jaar IT-ervaring in technische en commerciële functies. Zo heeft hij cloudoplossingen geleverd aan accountantskantoren en was hij 'product owner' van het financiële platform voor de wereldwijde private cloud services van ING Bank NV.

  De cursus vindt plaats in E-learning in Online

  Adres

  E-learning 0 Online