Bedrijfsovername; Due Diligence

De integrale benadering

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
30 maart 2022 - Utrecht
Tijd
09:00 - 20:00
Prijs ex. btw
€ 895,00 (leden) / € 1.045,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Governance, Risk & Compliance, Organisatie advies, Fiscaal & Juridisch
Bestemd voor
Openbaar accountants, Accountants in business, MKB-accountants, Overige financieel professionals
Niveau
Advanced
Finance in business
9 pe-uren

30 maart 2022 - Utrecht

Ervaren collega's uit de overname praktijk bespreken met u de financiële, fiscale en juridische aspecten van due diligence-vraagstukken.

Uw relatie of organisatie verwacht immer dat u succesvol begeleidt bij de overname van een onderneming. Uiteraard behoort het due diligence onderzoek, de rapportage en overige specifieke due diligence vraagstukken tot uw takenpakket.

Tijdens deze cursus doorloopt u due diligence van opdrachtaanvaarding tot en met afronding van de werkzaamheden. U bekijkt het onderwerp niet alleen integraal, ook bekijkt u het zowel vanuit het perspectief van vendor due diligence als buyer due diligence.

Doelstelling

Na afloop van de cursus heeft u een goed overzicht van de werkzaamheden die behoren bij due diligence-opdrachten. U kunt ze wellicht zelf uitvoeren maar weet ook hoe u de (deel)opdracht bij anderen kunt neerleggen. Verder kent u de specifieke dossier verplichtingen en de eisen aan de (advies)rapportage.

Inhoud

Deze cursus geeft u praktische handvatten ten aanzien van financiële, fiscale en juridische aspecten van due diligence-vraagstukken. De cursus bestaat uit vier onderdelen:

Deel 1: Algemene introductie tot due diligence, verschillende definities, de plaats binnen wet- en regelgeving en relevante jurisprudentie.

Deel 2: Juridische traject van een overname. Hierbij wordt stilgestaan bij de Letter of Intent (LOI), het juridische due diligence-onderzoek en de vertaling van LOI en due diligence-bevindingen naar de Sale and Purchase Agreement (SPA);

Deel 3: Fiscale deel van het due diligence-onderzoek behelst fiscale zaken in de pre deal fase (financiering, structurering en LOI), de deal fase (fiscale optimalisatie structuur, due diligence, garantie/vrijwaring) en post deal fase (fiscale optimalisatie, implementatie en fiscale formaliteiten);

Deel 4: Financiële due diligence-onderzoek; betreft specifieke aandachtspunten tijdens het financiële due diligence-onderzoek (uitgewerkt in een aantal praktijkvoorbeelden), verschillende transactie structuren (locked box versus completion accounts), het verschil tussen ondernemingswaarde en aandeelhouderswaarde en vendor due diligence versus vendor assistance.

Bestemd voor

Accountants en overige adviseurs betrokken bij bedrijfsovernames voor de eigen organisatie of bij klanten.

drs. Stefan Betting RA

Stefan Betting drs. Stefan Betting RA, eigenaar/oprichter van Profeda, een organisatie gericht op accountants, advocaten en notarissen. Stefan is tevens docent, examinator en scriptiebegeleider. (internationale) externe verslaggeving bij de Nyenrode Business Universiteit.

Jeroen Bleeker

Jeroen Bleeker

Jeroen is partner ondernemingsrecht bij JB Law, en werkte voordien als advocaat bij Allen & Overy in Amsterdam en Londen. Jeroen slaagde cum laude voor de postdoctorale Grotius opleiding Vennootschaps- en Ondernemingsrecht en doceert met regelmaat over vennootschapsrechtelijke onderwerpen. Hij was zowel in 2018 als in 2019 genomineerd in de categorie 'Best M&A Lawyer mid market'.

drs. Thomas Daemen RA

Thomas Daemen

Thomas Daemen is sinds 2013 aangesloten als partner bij SINCERIUS Transaction Services. Hij heeft zich sinds 2005 gespecialiseerd in financiële due diligence onderzoeken bij fusies en overnames. Hij heeft ervaring opgedaan in private equity en bij strategische cliënten, zowel aan de verkoop- (vendor due diligence) als aan de koopkant (acquisition due diligence). Thomas begon zijn carrière in 2001 bij PwC in de accountancy.

Frederik Mulder

Frederik Mulder

Frederik is fiscaal adviseur en partner bij Atlas Fiscalisten. Hij heeft zich gespecialiseerd in de fiscale aspecten van overnames, denk hierbij aan fiscaal due diligence, structurering van de overname en aan managementparticipaties. Hij begon zijn loopbaan in 2008 bij Loyens en Loeff in de algemene fiscale praktijk.

De cursus vindt plaats in Van der Valk Hotel Utrecht in Utrecht

Adres

Van der Valk Hotel Utrecht Winthontlaan 4 -6 Utrecht Telefoonnummer (030) 800 08 00 E-mailadres Sales@utrecht.valk.nl