Reviews

Deelnemers vertellen over de cursus Cybersecurity en privacy in het publieke domein.

'Cybersecurity is één van de belangrijkste risico's in het publieke domein’

De digitalisering grijpt om zich heen. Steeds meer taken zijn geautomatiseerd. Daarmee worden werkprocessen veel efficiënter en kunnen cliënten snel en goed worden bediend. Steeds meer data wordt vastgelegd en ontsloten.

Naast de voordelen die dit biedt zijn er ook gevaren. Helaas kunnen data en vastgelegde persoonsgegevens ook verkeerd worden gebruikt. Voor criminelen kan het verhandelen van data interessant zijn. Ook zijn afpersing, e-mail oplichting en het misbruiken van persoonsgegevens tegenwoordig helaas aan de orde van de dag.

Het doorgronden van deze nieuwe risico's is zeer lastig, ook voor veel accountants en controllers. Ook de wetgeving rond het beschermen van persoonsgegevens en datalekken vraagt alle aandacht. Deze cursus Cybersecurity & privacy in het publieke domein heeft mijn inzicht in de risico's van cybersecurity en relevante wet- en regelgeving vergroot. Zeer aan te bevelen voor alle professionals die werkzaam zijn in het domein van accountancy en control

Rob Ellermeijer RA Partner contractor EY, associate Yellowtail KeyControlDashboard en raadslid gemeente Amstelveen.

‘Je beseft ineens hoe kwetsbaar je als overheid bent’

‘Ik wil als toezichthouder bij een zorgorganisatie de juiste vragen kunnen stellen als het gaat om het delen van privacygevoelige informatie met andere organisaties. Wat zijn de valkuilen? Het ging mij bij deze cursus niet in de eerste plaats om uitleg over de precieze regelgeving. Ik wilde vooral een gevoel krijgen bij de risico’s. Waar hebben we het over?

Daarvoor was de presentatie van een certified ethical hacker heel waardevol. Die liet ons zien wat er gebeurt op het dark web. Dat is een deel van het internet waar je normaal niet komt. Je treft daar markplaatsen aan waar miljoenen passwords van gehackte websites worden verkocht. 

In het tweede deel van de dag werd je op hoofdpunten door de regelgeving geleid. De combinatie van die twee dagdelen werkte heel sterk. Dat praktische deel zet de wetgeving in perspectief. Je beseft ineens hoe kwetsbaar je als overheid bent.’

Erik-Jan van Genderen, adviseur sturing en beheersing lokale overheden