Cyberbedreigingen in de publieke sector

trends en ontwikkelingen

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
22 juni 2022 - Amersfoort
Tijd
09:30 - 17:00
Prijs ex. btw
€ 675,00 (leden) / € 750,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Finance, Strategie & Performance, Fiscaal, Juridisch & Advies, Fraude, Ethiek & Cultuur, IT, Data & Digitalisering
Bestemd voor
Accountants in business, Controllers, MKB-accountants, Overige financieel professionals
Niveau
Fundamental
Publieke Sector
6 pe-uren

RC's en CPC's kunnen deelnemen tegen de ledenprijs

Er zijn maar weinig sectoren waarbinnen het aantal frauduleuze cyberaanvallen de laatste jaren harder groeide dan de gezondheidszorg (ziekenhuizen) en de overheid (gemeenten). De Autoriteit Persoonsgevens maakte eerder al bekend dat datalekken met een kwade opzet (zoals hacking, malware en phishing) in 2020 met 30 procent zijn toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar ook datalekken zonder kwade opzet kunnen gevaarlijk zijn: het zijn 'deuren die opengezet worden' voor hackers waardoor ze aan informatie te komen om weer andere informatie te ontlokken.

Er lijkt sprake te zijn van trends in de doelwitten van cyberaanvallen. Sectoren als ziekenhuizen en gemeenten blijven een gewild aanvalsdoel. Waarom zijn zij juist vaak de dupe van cyberaanvallen? En wat kan daar van geleerd worden ook door de andere publieke domein sectoren?

Doelstelling

Tijdens deze cursus gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Inzicht opdoen over trends en ontwikkelingen in cybercriminaliteit in het publieke domein
  • Kennis vergaren over de bestrijding van eerdere aanvallen en hoe op het daarvan geleerde verder gebouwd kan worden
  • Handvatten krijgen voor het inventariseren van & signaleren over de cyberveiligheid in de keten waarin je organisatie opereert
  • Tools verkrijgen voor het bespreekbaar maken en 'on top of mind' houden binnen de eigen organisatie
  • Tips & tricks leren voor het binnen de perken houden van de cyberbeveiligingskosten
  • Inzicht opdoen over de risico's van reputatieschade en aansprakelijkheden

Inhoud

Het is voor de continuïteit van het primaire proces van cruciaal belang om data goed te beveiligen. En die continuïteit is weer cruciaal voor het maatschappelijke proces en de rol die de organisatie vervult in de keten. Cybercriminelen zijn zich er van bewust dat het voor een lange(re) tijd stopzetten van het primaire proces onmogelijk is. In het geval van ransomware betalen slachtoffers dan ook vaak het geëiste 'losgeld'. Wat zijn de alternatieven? Hoe kun je voorkomen (ipv genezen)?

Je wordt bijgepraat in een interactieve sessie waarin volop ruimte is voor vragen.

Bestemd voor

Accountants (AA/RA's), (register)controllers (RC's), Certified Public Controllers (CPC's) en andere financiële professionals werkzaam in het publieke domein.

Meer weten over het belang van cybersecurity? Lees het interview met Mary-Jo de Leeuw over deze cursus op BinnenlandsBestuur.nl.

Mary-Jo de Leeuw

Mary-Jo de Leeuw probeert als techexpert al jaren de wereld digitaal veiliger te krijgen. En voor al dat werk heeft zij inmiddels meer dan 20 internationale vermeldingen en prijzen op haar naam staan en werd zij door de Verenigde Staten uitgenodigd voor het prestigieuze International Visitors Leaderschip Program. De Leeuw heeft voorafgaand aan de coronacrisis in 3 jaar tijd als veelgevraagd spreker 45 landen bezocht om zo haar kennis te delen en andere te inspireren waar nodig en te helpen waar kan.

De cursus vindt plaats in Mercure Hotel Amersfoort Centre in Amersfoort

Adres

Mercure Hotel Amersfoort Centre De Nieuwe Poort 20 Amersfoort Telefoonnummer 0332851000 E-mailadres sc@mhac.nl