Data-analyse in de praktijk

Interactieve hands-on webinar serie

Details

Cursusduur
3 dagen
Datum en locatie
22, 23, 29 september 2022 - Online
Tijd
14:30 - 17:15, 14:30 - 17:15, 14:30 - 17:15
Prijs ex. btw
€ 720,00 (leden) / € 865,00 (niet-leden)
Kennisgebied
IT, Data & Digitalisering, Persoonlijke ontwikkeling
Bestemd voor
Accountants in business, Auditors, Controllers, Intern accountants, Openbaar accountants, Overige financieel professionals
Niveau
Advanced
Accountancy
9 pe-uren

Deze cursus is helaas vol. Kies een andere datum of geef je op voor de wachtlijst.

Als RC ontvang je het ledentarief

Je creëert meerwaarde door data uit verschillende bronsystemen te analyseren, door datasets te ontwikkelen en te valideren en door uitkomsten te interpreteren. In deze online hands-on training werk je aan data-analyses, van basis tot rapportage.

In een week tijd neem je actief deel aan drie webinar modules. We kijken eerst naar de data-analysecyclus en het plannen en importeren van data. Vervolgens ga je zelf actief aan de slag met het voorbereiden en analyseren van data. Uiteraard kijken we afsluitend ook naar het rapporteren van data.

Binnen het ondernemingslandschap is het immers zaak om tijdig in te spelen op nieuwe trends, kansen en uitdagingen. De behoefte naar inzichten in eigen prestaties, risico's en processen is gegroeid om real-time business beslissingen te kunnen maken. De controller is daarbij de spin in het web als het gaat om (financiële) informatiestromen.

Voor de (controlerend) accountant bieden data-analyse, maar ook process mining (separate webinar) mogelijkheden om audit werkzaamheden wellicht efficiënter, maar vooral ook effectiever en met meerwaarde voor de organisatie in te zetten.

Doelstelling

Tijdens deze cursus leer je praktische technieken en vergroot je jouw vaardigheden door te oefenen met data-analyse.

Inhoud

Tijdens de webinars ga je hands-on aan de slag. Je pakt, met behulp van software tools, een aantal cases op. De cases zijn herkenbaar voor zowel accountants en controllers.

Webinar 1: Introductie, de data-analysecyclus, plannen en importeren van data.

 • Introductie en leerdoelen
 • Intern vs. Extern perspectief
 • De Data-analysecyclus (PIPAR)
 • Plannen
 • Introductie Data360 Analyze
 • Casus Margeanalyse: importeren van data

Webinar 2: Voorbereiden en analyseren van data (1)

 • Casus Margeanalyse: Voorbereiden van data
 • Casus Margeanalyse: Analysetechnieken 1

Webinar 3: Analyseren van data (2) en rapporteren

 • Casus Margeanalyse: Analysetechnieken 2
 • Casus Margeanalyse: Rapporteren

Aan de hand van de cases leer je concreet de skills om data-analyse toe te passen. Je krijgt daartoe data-analyse tools die je voor beperkte tijd kunt gebruiken en waarmee je tussen de Webinars ook kunt oefenen

Bijzonderheden
Om gebruik te maken van de trainingslicentie van Data Analytics software maak je gebruik van jouw eigen WINDOWS-laptop (een machine met Windows 10). Je ontvangt daartoe voor aanvang van de training nadere instructies zodat je voor de training de applicatie op je laptop kunt installeren (denk je eraan dat je voldoende rechten hebt op je laptop?

Aansluitend kan je de volgende webinars volgen;

 • Process mining in de praktijk
 • Visual analytics voor auditors

Bestemd voor

Controllers, accountants en andere financieel professionals werkzaam binnen het (bredere) assurance en interne controle domein. Je bent op zoek naar een concrete en praktische cursus om daadwerkelijk data-analyse toe te kunnen passen.

Bart Roeleveld ing. Bart Roeleveld, Senior Data Analysis Specialist, ACDA, Trainer: ACL, Lavastorm, Data360 Analyze, Tableau, Minit en Perceptive.