Duurzaam ondernemen en langetermijnwaardecreatie

Module 1 | Online collegereeks Duurzaamheid: Management en Rapportage

Details

Cursusduur
2 dagen
Datum en locatie
10, 17 maart 2022 - Online
Tijd
15:00 - 17:00, 15:00 - 17:00
Prijs ex. btw
€ 400,00 (leden) / € 400,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Audit (Internal), Assurance & Accountancy, Finance, Strategie & Performance, Governance, Risk & Compliance
Bestemd voor
Accountants in business, Intern accountants, Openbaar accountants, Overheidsaccountants, Overige financieel professionals
Niveau
Advanced
Accountancy
4 pe-uren

10, 17 maart 2022 - Online


Deze module maakt onderdeel uit van de Online collegereeks Duurzaam Ondernemen.

Het volgen van de volledige collegereeks (6 modules) biedt je voordeel. Je ontvangt dan bij aanmelding een korting van euro 400.-

De module wordt verzorgd door kerndocenten uit de praktijk en met rijke ervaring op het onderwerp. Tijdens de twee sessies wordt het onderwerp verdiept en praktisch gemaakt. Naast de sessies bestaat het lesmateriaal uit literatuur en korte webcasts per onderwerp, ter inleiding. Voor het volgen van de module is geen voorkennis nodig.

Er wordt veelvuldig gesproken over ‘duurzaamheid’, maar wat betekent dit nu écht? Deze eerste module uit de Online collegereeks Duurzaamheid: Management en Rapportage van UGBS en NBA (link naar pd bestand- uitleg online reeks) is voor iedereen die meer wil weten over duurzaam ondernemen en langetermijnwaardecreatie. Ook de mondiale sustainable development goals (SDGs) vinden steeds meer hun weg in Nederland. Het is een unieke manier om mondiale duurzaamheidsuitdagingen te koppelen met lokale bedrijfsactiviteiten en stakeholders te laten zien welke voortgang wordt gemaakt. Deze module vormt tevens een belangrijke basis voor de andere vijf modules uit de reeks.

Doelstelling

Na afronding van deze module:

 • Heb je actuele kennis van de onderwerpen waarop duurzaamheid en langetermijnwaardecreatie zich kunnen richten
 • Kennis over duurzaam ondernemen en langetermijnwaardecreatie en de impact op het bedrijfsmodel
 • Kennis en voorbeelden van ‘shared value’ en mogelijke dilemma’s
 • Kennis over risico’s en kansen van duurzaam ondernemen, inclusief in de keten
 • Nieuwe expertise wordt aangeboden vanuit wetenschap en praktijk

Inhoud

 • Sessie 1: Economische, sociale en milieu aspecten van ondernemen: Wat betekenen duurzaam ondernemen, de Sustainable Development Goals, langetermijnwaardecreatie en wat zijn belangrijke ontwikkelingen op dit gebied.
  prof. dr. Nancy Kamp-Roelands RA en prof. dr. Dick de Waard RA

 • Sessie 2: Business model en langetermijnwaardecreatie voor meerdere stakeholders: Uitleg over de impact van het bedrijfsmodel op langetermijnwaardecreatie voor stakeholders en vice versa de impact van de omgeving op het bedrijfsmodel, voorbeelden van shared value en afwegingen die gemaakt worden vanuit een geïntegreerd bedrijfseconomisch en maatschappelijk perspectief.
  prof. dr. Nancy Kamp-Roelands RA en Marcus Looijenga RA

Bestemd voor

De modules zijn gericht op de brede doelgroep van onder meer accountants (intern en extern), controllers en overige medewerkers uit de financiële kolom, personen in een toezichthoudende rol, investeerders, analisten, MVO managers en MVO-auditors.

Meer weten over de overige modulen

Klik op jouw keuze voor meer informatie of om je voor deelname aan te melden.

Module 2 > Inbedding van duurzaamheid in de organisatie en sturen op duurzaamheid

22 en 29 september 2022

Module 3 > Transparantie over niet-financiële informatie en langetermijnwaardecreatie
6 en 13 oktober 2022

Module 4 > Klimaat en betrouwbaar rapporteren over CO2
3 en 10 november 2022

Module 5 > Sustainable finance
17 en 24 november 2022

Module 6 > Governance, due diligence en risicomanagement rondom langetermijnwaardecreatie
1 en 8 december 2022

dr. Nancy Kamp-Roelands RA bijzonder hoogleraar niet-financiele informatie, integrale verslaggeving en assurance. Sinds 1995 zowel nationaal als internationaal actief op deze vakgebieden middels het ontwikkelen van standaarden, zitting in commissies, clientwerk en onderzoek. Zij heeft aan de wieg gestaan van ontwikkelingen als de International Integrated Reporting Council.

Sandra Witteman

Nick de Ruiter MSc Nick is mede-oprichter van het duurzaamheidsadviesbureau Sustainalize. Nick heeft een achtergrond als duurzaamheidsauditor bij PwC en sinds 2010 oprichter en eigenaar van Sustainalize. Sustainalize is een internationale organisatie die organisaties adviseert over duurzaamheid. Nick helpt organisaties bij het bepalen van de juiste strategie, het kiezen en operationaliseren van de meest impactvolle SDG's, het stellen van de juiste doelen, het kunnen beschikken over juiste sturingsinformatie en de verslaggeving richting stakeholders in jaarverslaggeving. Sustainalize is lid van SDG Charter.
prof. dr. Dick de Waard RA

Dick de Waardhoogleraar auditing verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en als buitengewoon hoogleraar maatschappelijk verantwoord ondernemen aan de Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen van University of Curaçao dr. Moises da Costa Gomez.