Een update rondom fraude voor controllers en cfo's

Voorbeelden van fraude uit de praktijk

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
14 december 2022 - Amsterdam
Tijd
13:30 - 20:00
Prijs ex. btw
€ 600,00 (leden) / € 675,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Fraude, Ethiek & Cultuur, Governance, Risk & Compliance
Bestemd voor
Accountants in business, Controllers, Overige financieel professionals
Niveau
Advanced
Finance in business
6 pe-uren

Als RC kun je gebruik maken van de ledenprijs.

Een update rondom fraude met heel veel voorbeelden uit de praktijk.

Naast een stukje theorie over wat fraude precies is, waarom het zich voor kan doen en hoe het kan worden voorkomen, komen vooral heel veel praktijkvoorbeelden langs. Ingegaan zal worden op in de praktijk aangetroffen fraudepatronen, waarbij ook fraudes die de laatste jaren het nieuws hebben gehaald worden besproken.

Deze cursus gaat dus niet zozeer over de nieuwste richtlijnen en publicaties van NBA, maar is een praktische cursus voor cfo's en controllers in de profit- en non-profit sector.

Welke (on)mogelijkheden bieden organisaties voor het plegen van fraude? Welke(on)mogelijkheden heb je als cfo of controller om fraude (tijdig) te ontdekken? Welke lessen kunnen uit de praktijk worden geleerd? Welke fraudepatronen komen (veelvuldig) voor? Wat zijn de blinde vlekken, waar moet je extra op letten, wanneer is het verstandig een expert in te schakelen?

Doelstelling

We gaan aan de slag met de volgende leerdoelen:

 • Verbeter je kennis over gedrag, ethiek en besluitvorming
 • Krijg inzicht in fraudepatronen
 • Leer fraude(risico's) identificeren
 • Krijg tools om frauderisico's eerder te herkennen
 • Versterk je professioneel-kritische houding

Inhoud

Tijdens de dag krijg je antwoord op onder meer de volgende vragen:

 • Wat is fraude?
 • Hoe bepaal je frauderisico's
 • Hoe identificeer je fraude?
 • Wat is de impact van fraude?
 • Wat komt er kijken bij een fraudeonderzoek en wat levert het op
 • (Hoe) kun je fraude voorkomen?

Bestemd voor

Cfo's, controllers en andere financiële professionals die een praktische update zoeken rondom fraude om zodoende eerder frauderisico's in de organisatie te herkennen.

drs. Karin Koppers RA

Karin KoppersKarin Koppers is samen met Bart Bruin oprichter en directeur van forensisch onderzoeksbureau Integis. Gezamenlijk hebben zij meer dan 50 jaar ervaring met fraudeonderzoeken, feiten- en toedrachtsonderzoeken, (financieel-administratieve) ondersteuning bij geschillen en fraudepreventie, waaronder het bevorderen van integer gedrag. Karin geeft regelmatig lezingen en trainingen op dit gebied.

Bart Bruin RA

Bart BruinBart Bruin is samen met Karin Koppers oprichter en directeur van forensisch onderzoeksbureau Integis. Gezamenlijk hebben zij meer dan 50 jaar ervaring met fraudeonderzoeken, feiten- en toedrachtsonderzoeken, (financieel-administratieve) ondersteuning bij geschillen en fraudepreventie, waaronder het bevorderen van integer gedrag. Bart geeft regelmatig lezingen en trainingen op dit gebied.

De cursus vindt plaats in Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas in Amsterdam

Adres

Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas Tommaso Albinonistraat 200 Amsterdam Telefoonnummer 020 8000 900 E-mailadres sales@zuidas.valk.nl