Ervaar de kracht van Integrated Business Planning (IBP)

Vier interactieve online sessies

Details

Cursusduur
4 dagen
Datum en locatie
11, 18, 25 november 2022, 2 december 2022 - Online
Tijd
09:00 - 12:00, 09:00 - 12:00, 09:00 - 12:00, 09:00 - 12:00
Prijs ex. btw
€ 1.200,00 (leden) / € 1.350,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Finance, Strategie & Performance
Bestemd voor
Accountants in business, Controllers
Niveau
Advanced
Finance in business
12 pe-uren

11, 18, 25 november 2022, 2 december 2022 - Online


Als RC kom je in aanmerking voor het ledentarief. Neem je een collega van een andere afdeling mee? Hij/ zij komt in aanmerking voor een korting van € 200,-. Houd rekening met huiswerkopdrachten (ongeveer 4 uur).

Is S&OP al geïmplementeerd binnen je organisatie en wil je het verbeteren? Of misschien wil je de volgende stap zetten naar IBP. Maar waar moet je beginnen? Neem deel aan deze vier online sessies en ervaar de kracht van Integrated Business Planning.

Sales en Operations Planning (S&OP) is in de afgelopen decennia door veel bedrijven ingericht om een brug te slaan tussen strategie en executie. Dit tactische planningsproces brengt verschillende disciplines als sales, operations, inkoop en supply chain management bij elkaar om vraag en capaciteit op de middellange termijn op elkaar af te stemmen. Integratie met de financiële planningscyclus is een krachtige volgende stap, die inmiddels door de koplopers wordt opgepakt. Deze extra dimensie toevoegen is echter niet eenvoudig. Het vereist andere betrokkenen in het proces, andere kpi’s en informatie, een andere agenda en uiteindelijk ook andere beslissingen. We spreken dan ook niet meer over Sales en Operations Planning (S&OP) maar over Integrated Business Planning (IBP).

Integrated Business Planning (IBP) faciliteert de cross-functionele alignement binnen de organisatie. Het IBP-proces maakt beslissingen mogelijk die optimaal zijn voor de hele organisatie en niet slechts voor één afdeling. Bovendien kan het de brug zijn tussen de strategie van de organisatie en de tactische en operationele beslissingen. Op deze manier draagt het bij aan continuïteit en voorspelbaarheid van de onderneming, zowel financieel als operationeel.

Doelstelling
Tijdens deze vier ochtenden gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Leren hoe je als een team IBP targets kunt formuleren, implementeren, executeren en bijstellen
  • Inzichten opdoen hoe de organisatie met hulp van IBP business-issues en besluitvorming kan aligneren
  • Leren hoe je als integraal team de continuïteit en voorspelbaarheid van de organisatie kunt borgen

Inhoud
Deze training bestaat uit vier online sessies waarin we de ultieme IBP-simulatie met elkaar doorleven. Door het simuleren van de werkelijkheid ervaar je hoe het kan en wat er bij je eigen organisatie moet gebeuren om het verschil te gaan maken in de nieuwe budgetteringen-cyclus.

Je leert met je teamgenoten de impact van beslissingen en hoe deze een invloed hebben op de gemeenschappelijke targets die jullie hebben geformuleerd. Op basis van de uitkomsten beslis je als team hoe er voor te zorgen dat targets gehaald worden. Als team ben je steeds bezig de IBP-doelstellingen te halen door bij te sturen in je operaties en financiën en de hiaten te verkleinen.

De 4 sessies zijn elk 2,5 uur, verspreid over 1 maand. In de tijd daartussen werk je op eigen gelegenheid met je team aan de opdrachten. Deze thuiswerkopdrachten vragen om een tijdsinvestering van ongeveer 1,5 uur per week.

Bestemd voor
Ervaar jij ook bij je organisatie dat de verschillende business functies niet goed op elkaar zijn afgestemd? Dat afdelingen verschillende doelstellingen en incentives hebben waardoor samenwerking wordt bemoeilijkt? Ben je actief betrokken bij S&OP/ IBP en wil je de volgende stap zetten? En werk je in de verkoop, financiën, inkoop, operations of supply chain?

Neem deel aan deze training en help je organisatie meer veerkrachtig, wendbaar en voorspelbaar te worden vanuit het brede IBP-perspectief.

Joost Bergen

Joost BergenEigenaar en directeur van Cash Dynamics, een advies- en trainingsbureau op het gebied van het liquiditeitsbeheer voor zowel banken als bedrijven met klanten zowel in als buiten Europa. Joost is mede-directeur en docent Finance en Treasury van het EMFC/RC van Amsterdam Business School, Universiteit van Amsterdam en hij is co-auteur van het boek "International Cash Management"