FinOps | ICT-investeringen beoordelen

Bewuste keuzes voor de digitale strategie

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
21 december 2022 - Online
Tijd
09:00 - 12:00
Prijs ex. btw
€ 275,00 (leden) / € 325,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Finance, Strategie & Performance, IT, Data & Digitalisering
Bestemd voor
Accountants in business, Controllers, Overige financieel professionals
Niveau
Fundamental
Finance in business
3 pe-uren

21 december 2022 - Online


De training ICT-investeringen beoordelen maakt deel uit van de FinOps-serie over ICT Financial Management.

Als RC kom je in aanmerking voor het ledentarief.

Steeds meer investeringen hebben geheel of gedeeltelijk met ICT te maken. Sterker nog, investeringen die niet op enige manier ICT raken, zijn tegenwoordig redelijk uitzonderlijk. Om bijvoorbeeld te kunnen beoordelen of een ICT-investering een bijdrage levert aan de betrouwbaarheid van de ICT-systemen, heb je naast een zekere ICT-kennis en een financieel model ook een specifieke aanpak of manier van werken nodig.

Deze aanpak helpt om te groeien in volwassenheid van je investeringsproces en ondersteunt tevens de analyse van afwijkingen nadat de investeringen zijn gedaan. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan de uitloop van een project, het hoger uitvallen van kosten en het opleveren van meer of minder veilige systemen dan afgesproken.

Doelstelling

Tijdens deze training gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Leren maken van ICT-investeringsbeslissingen, business cases en forecasts op een snelle en betrouwbare wijze met een kort-cyclische aanpak
  • Leren toetsen van volledigheid door telkens te kijken naar probleem, technische oplossing, (strategische) wenselijkheid en financiële haalbaarheid
  • Verkrijgen van inzicht in het belang van het documenteren van feiten, aannames en onzekerheden met een ICT-kostenmodel

Inhoud

p>In de driedelige FinOps-serie leer je de basisbeginselen van ICT-ecosystemen zoals cloud, het maken van de bijbehorende financiële modellen en het geven van een duurzaam oordeel over ICT-investeringen. De stof is heel toegankelijk en zo opgezet dat je het de dag erna gelijk kunt toepassen.

We benadrukken het belang van begrijpelijke en tijdige rapportages, het afbreken van organisatorische silo's en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor ICT_uitgaven. Dit zijn enkele belangrijke uitgangspunten voor een modern ICT Financial Management in het algemeen en Cloud Financial Management volgens FinOps in het bijzonder.

FinOps | Essentiële ICT-taal voor financials
FinOps | Predictive models voor ICT-kosten

De modules zijn onafhankelijk van elkaar te volgen; wij raden wel aan om de hele serie te volgen.

Lees het interview met de docenten

Bestemd voor

Finance-professionals die een belangrijke bijdrage willen leveren aan een wendbare en duurzame digitale strategie en daarom willen weten wat de impact is van ICT-ecosystemen en ICT-kostenbewegingen op de continuïteit van hun organisatie.

ing. Dick Kleijn BSc

Dick KleijnDick heeft meer dan 20 jaar IT-ervaring in technische en commerciële functies. Zo heeft hij cloudoplossingen geleverd aan accountantskantoren en was hij 'product owner' van het financiële platform voor de wereldwijde private cloud services van ING Bank NV.

drs. Vincent Hagedoorn RA

Vincent HagedoornVincent Hagedoorn heeft gewerkt bij Ernst & Young Accountants. De afgelopen 5 jaar heeft hij als CFO Global Infrastructure bij ING Bank NV gewerkt. Bij ING heeft Vincent een nieuwe manier van werken ontwikkeld die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het verkrijgen van beter inzicht in IT kosten. Belangrijk uitgangspunt is een gedegen financieel technisch begrip van de waarde van services en diensten te verkrijgen om deze vervolgens aan een kostprijs te verbinden.