Governance, due diligence en risicomanagement rondom langetermijnwaardecreatie

Module 6 | Online collegereeks Duurzaamheid: Management en Rapportage

Details

Cursusduur
2 dagen
Datum en locatie
1, 15 december 2022 - Online
Tijd
15:00 - 17:00, 15:00 - 17:00
Prijs ex. btw
€ 400,00 (leden) / € 400,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Audit (Internal), Assurance & Accountancy, Finance, Strategie & Performance, Governance, Risk & Compliance
Bestemd voor
Accountants in business, Intern accountants, Openbaar accountants, Overheidsaccountants, Overige financieel professionals
Niveau
Advanced
Accountancy
4 pe-uren

1, 15 december 2022 - Online


Deze module maakt onderdeel uit van de Online collegereeks Duurzaam Ondernemen.

Het volgen van de volledige collegereeks (6 modules) biedt je voordeel. Je ontvangt dan bij aanmelding een korting van euro 400.-

De module wordt verzorgd door kerndocenten uit de praktijk en met rijke ervaring op het onderwerp. Tijdens de twee sessies wordt het onderwerp verdiept en praktisch gemaakt. Naast de sessies bestaat het lesmateriaal uit literatuur en korte webcasts per onderwerp, ter inleiding. Voor het volgen van de module is geen voorkennis nodig.

Langetermijnwaardecreatie speelt een steeds grotere rol en heeft impact op het bedrijfsmodel. Ook de Europese Commissie schrijft steeds meer voor hoe governance en risicomanagement op het gebied van duurzaamheid en langetermijnwaardecreatie moet worden ingericht. Goed toezicht is onontbeerlijk, ongeacht de omvang van de organisatie. In deze zesde en laatste module uit de Online collegereeks Duurzaamheid: Management en Rapportage van UGBS en NBA Opleidingen wordt besproken hoe u toezicht op een goede manier vorm kunt geven. Ook worden handvatten gegeven voor risicomanagement op economisch, milieu en sociaal gebied. Daarbij wordt ook aandacht gegeven aan de due diligence van risico’s in de keten. Verder besteden we aandacht aan de risico’s van onbetrouwbare duurzaamheidsinformatie en de inrichting van een assurance-proces om dit risico te mitigeren.

Doelstelling

Na afronding van deze module:

 • Heb je inzicht in wat verwacht wordt van commissarissen inzake langetermijnwaardecreatie
 • Heb je handvatten hoe toezicht op langetermijnwaardecreatie in de praktijk vorm te geven
 • Heb je handvatten voor het in kaart brengen en classificeren van economische, milieu en sociale risico's
 • Handvatten voor wijze waarop economische, milieu en sociale risico’s ingebed kunnen worden in bestaand risico-management (ERM-systemen)
 • En heb je inzicht in mogelijke informatierisico’s bij duurzaamheidsinformatie en de inrichting van een assurance-proces om deze risico’s te mitigeren
 • Nieuwe expertise wordt aangeboden vanuit wetenschap en praktijk

Inhoud

 • Sessie 1:Uitdagingen langetermijnwaardecreatie vanuit het perspectief van de commissaris als toezichthouder: Hoe werkt het toezicht op langetermijnwaardecreatie en wat zijn de belangrijke vragen die gesteld kunnen worden.
  prof. dr. D.A. de Waard RA MA en prof. dr. J.A. van Manen RA

 • Sessie 2:Risicomanagement langetermijnwaardecreatie: Het identificeren van duurzaamheidsrisico’s, inbedding van bredere economische, milieu en sociale risico’s in risicomanagement en transparantie.
  prof. dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA en prof. H. Gortemaker RA

Bestemd voor

De modules zijn gericht op de brede doelgroep van onder meer accountants (intern en extern), controllers en overige medewerkers uit de financiële kolom, personen in een toezichthoudende rol, investeerders, analisten, MVO managers en MVO-auditors.

Bestemd voor

De modules zijn gericht op de brede doelgroep van onder meer accountants (intern en extern), controllers en overige medewerkers uit de financiële kolom, personen in een toezichthoudende rol, investeerders, analisten, MVO managers en MVO-auditors.

Meer weten over de overige modulen.

Klik op jouw keuze voor informatie of om je voor deelname aan te melden.

Module 1 > Duurzaamheid, de Sustainable Development Goals en langetermijnwaardecreatie
8 en 15 september 2022

Module 2 > Inbedding van duurzaamheid in de organisatie en sturen op duurzaamheid

22 en 29 september 2022

Module 3 > Transparantie over niet-financiële informatie en langetermijnwaardecreatie
6 en 13 oktober 2022

Module 4 > Klimaat en betrouwbaar rapporteren over CO2
3 en 10 november 2022

Module 5 > Sustainable finance
17 en 24 november 2022

Module 6 > Governance, due diligence en risicomanagement rondom langetermijnwaardecreatie
1 en 8 december 2022

dr. Nancy Kamp-Roelands RA bijzonder hoogleraar niet-financiele informatie, integrale verslaggeving en assurance. Sinds 1995 zowel nationaal als internationaal actief op deze vakgebieden middels het ontwikkelen van standaarden, zitting in commissies, clientwerk en onderzoek. Zij heeft aan de wieg gestaan van ontwikkelingen als de International Integrated Reporting Council.

Sandra Witteman

prof. Hans Gortemaker RA
dr. Dennis Veltrop
prof. dr. Jaap van Manen Prof. dr. J.A. (Jaap) van Manen is als adviseur verbonden aan Strategic Management Centre. Daarvoor is hij vele jaren als partner verbonden geweest aan PwC Accountants. Hij is emeritus-hoogleraar Ondernemingsbestuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.