ISAE 3402 en ‘in control

Uitbesteding van bedrijfsprocessen

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
17 november 2022 - Utrecht
Tijd
10:00 - 18:00
Prijs ex. btw
€ 695,00 (leden) / € 745,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Audit (Internal), Assurance & Accountancy, Governance, Risk & Compliance
Bestemd voor
Accountants in business, Auditors, Intern accountants, Openbaar accountants
Niveau
Fundamental
Accountancy
7 pe-uren

17 november 2022 - Utrecht


Worden uitbesteden diensten ook adequaat uitgevoerd? Zowel (controlerend) accountant, management of bestuurder kan zekerheid krijgen door ISAE 3402 in te zetten als instrument.

Veel organisaties hebben een deel van hun bedrijfsprocessen uitbesteed aan een serviceorganisatie. Denk aan salarisverwerking, IT, vermogensbeheer of crediteurenadministratie. Om zekerheid te verkrijgen dat de uitbestede diensten ook daadwerkelijk adequaat worden uitgevoerd kan ISAE 3402 als instrument worden ingezet. Belanghebbenden kunnen bijvoorbeeld het management van de uitbestedende partij (de klant) en de interne of externe accountant zijn.

Aan het effectief gebruik en inzet van ISAE 3402 kleven echter wel een aantal randvoorwaarden. Deze randvoorwaarden raken niet alleen de gebruikers van dit instrument (zoals het management en de externe accountant), maar ook de organisatie die een externe mededeling wil verkrijgen en gebruiken voor haar cliënten.

Doelstelling

Na afloop heb je kennis van de ISAE 3402 standaard en ken je de randvoorwaarden om deze standaard effectief te kunnen inzetten. Ook ken je de verschillen en overeenkomsten met andere Assurance standaarden waaronder de opvolger van SAS70 als Amerikaanse standaard, inmiddels is dat SSAE 18 (voorheen SSAE 16).

Inhoud

Er wordt uitgebreid ingegaan op de ISAE 3402 standaard. Daarbij wordt zowel de rol van de externe auditor, de doelstellingen van zijn werkzaamheden, aanpak en wijze van rapporteren besproken. Ook wordt stilgestaan bij de impact van een dergelijk traject op organisaties en de voordelen die binnen de service-organisatie zijn te behalen met een assurance-traject. Vanzelfsprekend staan we uitgebreid stil bij de rol van de interne auditor.

Onderwerpen

  • inleiding betekenis Third Part Assurance en ISAE 3402;
  • vormen en soorten van Assurance;
  • Overige standaarden zoals SSAE 18, ISAE 3000 (de Nederlandse versie waarbij aandacht voor zowel attest based reporting als direct reporting), SOC2 en SOC3;
  • eisen aan beheersdoelstellingen en beheersmaateregelen;
  • verantwoordelijkheden auditor en service organisatie;
  • audit en test technieken;
  • steunen op het werk van derden;
  • rol van de interne auditor;

Bestemd voor

Externe en interne auditors en accountants-in-business die in aanraking komen met uitbesteding van bedrijfsprocessen.

drs. René Ewals RE partner ACS Driebergen.

De cursus vindt plaats in Van der Valk Hotel Utrecht in Utrecht

Adres

Van der Valk Hotel Utrecht Winthontlaan 4-6 Utrecht Telefoonnummer (030) 800 08 00 E-mailadres Sales@utrecht.valk.nl