Klimaat en betrouwbaar rapporteren over CO2

Module 4 | Online collegereeks Duurzaamheid: Management en Rapportage

Details

Cursusduur
2 dagen
Datum en locatie
21, 28 april 2022 - Online
Tijd
15:00 - 17:00, 15:00 - 17:00
Prijs ex. btw
€ 400,00 (leden) / € 400,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Audit (Internal), Assurance & Accountancy, Finance, Strategie & Performance, Governance, Risk & Compliance
Bestemd voor
Accountants in business, Intern accountants, Openbaar accountants, Overheidsaccountants, Overige financieel professionals
Niveau
Accountancy
8 pe-uren

Deze module maakt onderdeel uit van de Online collegereeks Duurzaam Ondernemen.

Het volgen van de volledige collegereeks (6 modules) biedt je voordeel. Je ontvangt dan bij aanmelding een korting van euro 400.-

De module wordt verzorgd door kerndocenten uit de praktijk en met rijke ervaring op het onderwerp. Tijdens de twee sessies wordt het onderwerp verdiept en praktisch gemaakt. Naast de sessies bestaat het lesmateriaal uit literatuur en korte webcasts per onderwerp, ter inleiding. Voor het volgen van de module is geen voorkennis nodig.

In de klimaatdiscussie neemt de indicator CO2 een centrale rol in bij besluitvorming over de maatregelen die nodig zijn om klimaateffecten te reduceren. De rapportering raakt alle sectoren en veel ondernemingen ongeacht de omvang.

Deze vierde module uit de Online collegereeks Duurzaamheid: Management en Rapportage van UGBS en NBA Opleidingen zorgt voor een goede basiskennis van CO2, en aandachtspunten en oplossingen om CO2 op een betrouwbare manier te meten en rapporteren.

Doelstelling

Na afronding van deze module:

  • Heb je inzicht in wat CO2 en andere klimaat gerelateerde aspecten zijn
  • Actuele kennis over wet- en regelgeving op het gebied van klimaat en de transparantie daarover
  • Heb je handvatten om te identificeren hoe CO2 van invloed kan zijn op investeringen, operationele processen en productontwikkeling
  • Handvatten voor het meten, registreren en rapporteren van CO2
  • En Inzicht in relevante in- en externe maatregelen om de betrouwbaarheid van CO2 te waarborgen
  • Expertise wordt aangeboden vanuit wetenschap en praktijk

Inhoud

Johan Vanderlugt MSc Johan is Lead Expert ESG Advisory bij vermogensbeheerspecialist Van Lanschot Kempen en maakt deel uit van het Group Sustainability Department. Zijn focus ligt op duurzaamheidsverslaggeving en duurzame financiering. Na meer dan 20 jaar te hebben gewerkt op het gebied van beleggen heeft Johan een sterke ervaring opgebouwd in fundamenteel aandelenonderzoek en ESG-analyse. Voordat hij bij Van Lanschot Kempen in dienst trad, werkte Johan voor verschillende financiële instellingen, waaronder NN Investment Partners, Robeco en Daiwa Capital Markets, in ESG-integratie- en aandelenanalysefuncties. Johan heeft een Master in Economics behaald aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisaties Macro Economie en Economische Geschiedenis. Na zijn studie doorliep hij het Sustainable Investment Professional Certification (SIPC) programma van de John Molson School of Business van Concordia University in Canada en ook heeft hij de ESG Assurance opleiding aan de University of Groningen Business School afgerond.
dr. Nancy Kamp-Roelands RA bijzonder hoogleraar niet-financiele informatie, integrale verslaggeving en assurance. Sinds 1995 zowel nationaal als internationaal actief op deze vakgebieden middels het ontwikkelen van standaarden, zitting in commissies, clientwerk en onderzoek. Zij heeft aan de wieg gestaan van ontwikkelingen als de International Integrated Reporting Council.

Sandra Witteman

prof. dr. Machiel Mulder Machiel is hoogleraar Regulering van Energiemarkten en directeur van het Centre for Energy Economics Research aan de RUG. Daarvoor was hij werkzaam bij onder meer ACM, NMa en CPB. Hij adviseert overheden en ondernemingen, co?rdineert het executive onderwijs van UGBS op het terrein van energie en publiceert regelmatig over een economisch perspectief op de energietransitie.