Boardroom dynamics

effectief omgaan met de dynamiek in de boardroom

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
11 oktober 2022 - Online
Tijd
14:00 - 17:15
Prijs ex. btw
€ 275,00 (leden) / € 325,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Online learning, Persoonlijke vaardigheden, Strategie
Bestemd voor
Accountants in business, Auditors, Controllers, Openbaar accountants, Overheidsaccountants
Niveau
Advanced
Finance in business
3 pe-uren

11 oktober 2022 - Online

Als RC kom je in aanmerking voor het ledentarief.


Tijdens deze online training zoomen we in op de cultuur in de boardroom. De focus ligt op de invloed van de cultuur aan de top en de mate waarin je hier rekening mee hebt te houden als 'leverancier' van data en advies. Welke impact heeft dit op de ego's in de kamer (ook die van jezelf), de timing van zaaien en oogsten en je 'rug recht te hebben houden' verantwoordelijkheid? Je verkrijgt de nieuwste wetenschappelijke inzichten en krijgt tools en handvatten om het praktisch toe te passen in je organisatie.

Doelstelling

We behandelen de rol van organisatiecultuur in de top van een organisatie. Ook in de boardroom kan een effectieve of juist disfunctionele dynamiek ontstaan.

We gaan met de volgende leerdoelen aan de slag:

  • Begrip krijgen van de kenmerken van de cultuur in besturen
  • Inzicht in de dynamiek in besturen onderling
  • Inzicht krijgen in de disfuncties die in besturen aanwezig kunnen zijn
  • Begrip van de dynamiek tussen bestuurders en leveranciers
  • Het kunnen herkennen van en effectief reageren op lastige interacties met bestuur
  • Reflecteren op- en leren van elkaars praktijkvoorbeelden

Inhoud

De ene boardroom is de andere niet. Waar het ene bestuur zich volgend en begripvol opstelt als het gaat over financiën, kan de confrontatie met de laatste cijfers in een ander bestuur op ergernis en zelfs weerstand stuiten. De cijfers veranderen niet, de uitkomsten mogen en kunnen niet beïnvloed worden; zelfs als deze emoties oproepen bij het bestuur.

In deze training gaan we dieper in op wat je dan wél kan doen om contact met besturen effectief te maken. Dat begint met inzicht in de gevoeligheden die kunnen spelen in een bestuur, de disfuncties die een bestuur kan hebben en de rationele én irrationele gedragingen die zichtbaar kunnen zijn in de boardroom.

Aan de hand van voorbeelden uit praktijk wordt een link tussen de theorie uit de rest van de reeks en de manier waarop je die kennis in de boardroom kunt gebruiken. Uiteraard is er ook ruim aandacht voor dilemma's en grijze gebieden.

Bestemd voor

Iedere accountant in business, controller, of toezichthouder die de organisatiecultuur wil onderzoeken, evalueren en een rol vervult (of wil vervullen) in het in kaart brengen van de cultuur binnen de eigen organisatie.

Peter Fijbes

Peter FijbesPeter Fijbes is organisatieadviseur en onderzoeker. Zijn focus ligt op het ontdekken en oplossen van samenwerkingsproblemen in organisaties en teams. Met als doel het creëren van een veilige en doelmatige werkcultuur waarin geen plaats is voor angst en wantrouwen.