Planning en control in een VUCA wereld

Details

Cursusduur
4 dagen
Datum en locatie
10, 24 november 2022, 8, 22 december 2022 - Online
Tijd
14:00 - 16:00, 14:00 - 16:00, 14:00 - 16:00, 14:00 - 16:00
Prijs ex. btw
€ 750,00 (leden) / € 825,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Finance, Strategie & Performance
Bestemd voor
Accountants in business, Controllers
Niveau
Advanced
Finance in business
8 pe-uren

10, 24 november 2022, 8, 22 december 2022 - Online


Als RC kom je in aanmerking voor de ledenprijs.

Hoe staat ons bedrijf er volgens jaar voor? Hoe houden we kosten in bedwang en welke ruimte is er om te investeren in groei en vernieuwing? Om hier grip op te houden is de planning en control cyclus uiteraard van groot belang. Maar is de cyclus en een instrument als budgetteren nog wel passend in onze volatiele, onzekere, complexe en ambigue - kortweg VUCA - wereld?

De markt is gegeven de aard van de economische conjunctuur per definitie volatiel. Maar binnen de cyclus wordt de volatiliteit steeds groter door disruptieve innovatie en andere businessmodellen die mogelijk gemaakt worden door nieuwe technologie. De wereld is complex, en een klein virus in China, een politieke interventie of een technologische doorbraak elders in de wereld kan hier in Nederland exponentiële gevolgen hebben. Hoe houden we in de P&C cyclus rekening met deze externe factoren? Hoe gevoelig is de organisatie voor afwijkingen van onze voorspellingen? Kennen we de aannames waar mee gewerkt wordt of blijven deze impliciet en onbesproken?

Door onvoldoende rekening te houden met de veranderlijke context leek destijds de kredietcrisis of de huidige coronacrisis voor velen een "Black Swan", maar was het dat wel? Wat kunnen we hiervan leren voor de planning en control cyclus die vandaag de dag wordt gebruikt? En welke veranderingen of toevoegingen kunnen bijdragen aan deze cyclus om werkelijk robuust de toekomst tegemoet te kunnen treden in de turbulente wereld van vandaag?

Doelstelling

Na afloop van de training heb je het volgende geleerd:

  • Wendbaarheid inbouwen in de P&C cyclus van de business
  • Kunnen identificeren van en omgaan met kansen en risico's
  • De P&C cyclus afstemmen op de condities van de volatiele, onzekere, complexe en ambigue (VUCA) wereld
  • Van binnen naar buiten denken door data-analyse en systeemdenken en identificeren van onzekerheden m.b.v. scenario's
  • Toekomstgericht budgetteren en het toepassen van reële optie theorie zodat de organisatie effectief te werk gaat dankzij budgetten in plaats van ondanks

Inhoud

De training zal bestaan uit vier online sessies van twee uur, waarbij we respectievelijk ingaan op

  • Het belang van langetermijndenken in de P&C cyclus en hoe dit te doen in een volatiele, onzekere, complexe en ambigue (VUCA) wereld
  • Van binnen naar buiten denken door data-analyse en systeemdenken en identificeren van onzekerheden met behulp van scenario's
  • Doorrekenen van scenario's en investeringen met behulp van reële optie theorie
  • Geven van praktische handvatten om hier met andere in de organisatie mee te starten

In de sessies is er ruimte om de eigen praktijk aan de orde te stellen. Door deze opzet is het mogelijk de training te verbinden met jouw eigen vraagstukken. In de periode tussen de sessies ga je de opgedane kennis toetsen aan de P&C cyclus binnen je organisatie.

Bestemd voor

Bestemd voor finance professionals die betrokken zijn bij de P&C cyclus in de organisatie.

ir. Paul de Ruijter

Ir. Paul de Ruijter (Bedrijfskundig Ingenieur, Universiteit Twente) werkt al meer dan 25 jaar als begeleider van scenario- en strategieprojecten. Hij ontwikkelde zijn expertise bij Shell Group Planning in Londen, bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen in Amsterdam en bij Global Business Network in de VS.
Sinds 1996 werkt Paul met zijn team als De Ruijter Strategie aan internationale strategieprojecten voor overheden, brancheverenigingen en bedrijfsleven. Daarnaast is hij Distinguished Lecturer voor Universiteit Nyenrode, waar hij bij professionals en bestuurders het belang van een toekomstbestendige koers op de agenda zet.