Psychologie van de oordeelsvorming

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
24 november 2022 - Utrecht
Tijd
10:00 - 17:45
Prijs ex. btw
€ 750,00 (leden) / € 850,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Persoonlijke ontwikkeling
Bestemd voor
Accountants in business, Auditors, Controllers, Intern accountants, Openbaar accountants, Overheidsaccountants, Overige financieel professionals
Niveau
Fundamental
Publieke Sector
6 pe-uren

24 november 2022 - Utrecht


RC’s en CPC’s kunnen deelnemen tegen de ledenprijs.

Oordeelsvorming vormt een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van financials. En vindt plaats op veel meer momenten dan dat we ons bewust zijn. Toch staan we onvoldoende stil bij de manier waarop allerlei psychologische processen deze oordeelsvorming beïnvloeden. Financials zien zichzelf vaak als rationele en objectieve beslissers, maar is dat wel zo?

In deze cursus wordt kennis over de oordeelsvorming vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek toegepast op de financial. Hoe oordelen mensen? Welke valkuilen kunnen deze oordeelsvorming (al-dan-niet onbewust) beïnvloeden? En hoe kun je je intuïtie effectief inzetten?

Doelstelling
In deze cursus adresseren we de volgende leerdoelen:

  • het kennismaken met oordeelsvorming vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek
  • leren hoe mensen oordelen
  • het herkennen van de belangrijkste valkuilen (zowel op individueel als op groepsniveau)
  • het, vervolgens, leren voorkomen van deze valkuilen ter verbetering van je oordeelsvorming
  • leren onder welke voorwaarde intuïtie gebruikt kan worden
  • leren welke mogelijkheden er zijn om de oordeelsvorming te verbeteren

Inhoud
Op basis van psychologische theorie en praktische voorbeelden uit de publieke sector bespreken we hoe het oordeelsvormingsproces bij mensen werkt. De meest recente kennis vanuit de psychologie wordt gecombineerd met kennis over de werkwijze van financials. Er wordt geen psychologische voorkennis verondersteld: de te behandelen theorie is op instapniveau (basis).

Bestemd voor
Accountants (AA/RA's), Controllers (RC's), Certified Public Controllers (CPC's) en andere financiële professionals die werkzaam zijn bij overheden en andere organisaties in de publieke sector.

dr. Annemarie Wennekers

Annemarie WennekersAnnemarie Wennekers is gepromoveerd sociaal psycholoog en heeft een achtergrond in de sociale- en gedragswetenschappen. In 2013 promoveerde ze bij de afdeling Sociale- en Cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over onbewuste vooroordelen. Van 2012-2015 werkte ze als Universitair Docent Persuasieve Communicatie bij de Amsterdam School of Communication Research en sinds 2015 is ze werkzaam als senior onderzoeker en programmaleider bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. Op freelance basis verzorgt ze samen met Edwin Hummel al enkele jaren met veel plezier deze training Psychologie van de Oordeelsvorming.

Edwin Hummel EMIA RO RE CISA

Edwin HummelEdwin Hummel RE RO CISA is werkzaam als auditmanager bij Auditdient Rijk (ADR) bij het Ministerie van Financiën. Voor zijn referaat over de oordeelsvorming van de auditor ontving hij in 2009 de Arie Molenkamp Award. Hij is sinds 2015 als buiten-promovendus verbonden aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen waar hij onderzoek doet naar de rol en het effect van intuïtie in de besluitvorming van accountants. Bij Nyenrode Business Universiteit begeleidt hij accountancy studenten bij het schrijven van hun masterscripties. Hij verzorgt regelmatig trainingen en lezingen over de oordeelsvorming van auditors vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek.

De cursus vindt plaats in Van der Valk Hotel Utrecht in Utrecht

Adres

Van der Valk Hotel Utrecht Winthontlaan 4-6 Utrecht Telefoonnummer (030) 800 08 00 E-mailadres Sales@utrecht.valk.nl