Public appreciative riskmanagement en audit

impact waarderend onderzoek in de publieke sector

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
23 september 2022 - Amersfoort
Tijd
09:30 - 17:00
Prijs ex. btw
€ 675,00 (leden) / € 750,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Finance, Strategie & Performance, Fiscaal, Juridisch & Advies, Governance, Risk & Compliance
Bestemd voor
Accountants in business, Auditors, Controllers, Intern accountants, Overheidsaccountants, Overige financieel professionals
Niveau
Fundamental
Publieke Sector
6 pe-uren

RC's en CPC's kunnen deelnemen tegen het ledentarief.

Vergroot je professionele impact en het groeipotentieel van je organisatie met gereedschap uit het assortiment van waarderend onderzoek (appreciative inquiry) toegepast op auditing en risicomanagement in de brede publieke sector.

We gaan in op de ontwikkelingen waarbij internal audit tegen de grenzen aan loopt van de traditionele gereedschapskist om nog meer waarde te kunnen toevoegen en het 'glazen plafond' te doorbreken. En hoe kun je als governance, risk en compliance professional dit ombuigen naar constructieve suggesties en aanpak die werkelijk gedragen worden in plaats van in een lade verdwijnen?

En we brengen in kaart welke kansen waarderend onderzoek biedt voor het risicomanagement van je organisatie. Wat kan een positieve beleving van risicomanagement toevoegen? Hoe bouw je de ideale risicostrategie rondom een kritische gebeurtenis? Dit alles binnen de eigenheid van de publieke sector context en aan de hand van actuele publieke sector casuïstiek.

Doelstelling

We gaan tijdens deze cursus aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Inzicht opdoen van de mogelijkheden die waarderend onderzoek biedt voor zowel de internal audit als riskmanagement
  • Kennis opdoen van de beginselen van positieve psychologie in relatie tot waarderend onderzoek
  • Handvatten krijgen voor waardevolle interviews
  • Naast focus op kennis en begrip, ook vooral op toepassen van kennis.

Inhoud

Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • het ontstaan, de achtergrond en belangrijkste componenten van 'appreciative inquiry' en de toepassingsgebieden voor het veranderen vanuit een gedeelde ambitie in plaats van uit een te repareren tekortkoming
  • de kansen van het op de positieve psychologie gefundeerde vakgebied 'appreciative Inquiry' om de financial zijn/haar gereedschapskist uit te breiden naar meer toegevoegde waarde
  • aantal praktische dilemma's die veel financials, risicomanagers, compliance officers en toezichthouders bezighouden met betrekking tot het vakgebied risicomanagement en in controle trajecten

Waarderend onderzoek stelt je in staat eigenaarschap te creëren over afdelingen heen. Het geeft je de tools om deze winnende strategieën ook succesvol te laten zijn in je eigen organisatie.

De cursus sluit aan op actuele inzichten, pilots en ontwikkelingen in het publieke domein. Hierbij bespreken we met elkaar specifieke praktijkvoorbeelden en de lessons learned die zij ons bieden.

Voor meer achtergrond informatie, lees hier het interview met Julia Bless en Arthur Izeboud.

Bestemd voor

Accountants in business, Overige financieel professionals, Controllers.

Arthur Izeboud RA

Arthur Izeboud RA is GRC Professional bij Vanberkel en RiskJourney Academy, Rijksacademie en Lecturer aan Nyenrode Bussiness Universiteit (accountantsopleiding faculteit Corporate Governance en lid van het Nyenrode Governance Instituut). Hij staat professionals en organisaties bij in het verder professionaliseren en het verbeteren van hun beheerscompetenties in de brede zin des woords. Arthur is gespecialiseerd in toepassing van de principes van appreciative inquiry (waarderend onderzoek) in het Governance, Risk en Compliance Domein.

Julia Bless

Julia BlessJulia Bless is gespecialiseerd in zakelijk creatief denken en innovatie. Zij begeleidt bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën en bij het vinden van innovatieve oplossingen. Julia is eigenaar van House of Change - een opleidingsinstituut voor Leiderschap en Innovatie. Daarnaast ontwikkelt en faciliteert zij trainingen voor o.a. Hotelschool The Hague en Riskjourney. Door haar achtergrond in het theater kan ze putten uit een rijke bron aan verschillende methodes, technieken en didactische vaardigheden om unieke en waardevolle leerervaringen te bieden. Inzicht in menselijk handelen, creativiteit, inspiratie en passie liggen aan de basis van alles wat ze doet.

De cursus vindt plaats in Mercure Hotel Amersfoort Centre in Amersfoort

Adres

Mercure Hotel Amersfoort Centre De Nieuwe Poort 20 Amersfoort Telefoonnummer 0332851000 E-mailadres sc@mhac.nl