Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Risicomanagement in de publieke sector

de basis

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

do 27 juni 2024, Capelle Aan Den Ijssel

di 1 oktober 2024, Utrecht

di 10 december 2024, Zwolle

Prijs (excl. btw)

€ 695 (leden)

€ 795 (niet-leden)

PE

6

Risicomanagement is niet meer weg te denken in de publieke sector. Anders dan het bedrijfsleven gaat het breder en verder dan de financiële risico's het gaat immers om publieke waarde.

Als gevolg van verschillende wet-regelgevingen (bv AVG, rechtmatigheid, BIO) worden binnen  publieke organisaties meerdere risk + control frameworks uitgerold en wordt een diversiteit aan risicoanalyses uitgevoerd. Daarnaast ontstaat ook steeds meer de behoefte aan overzicht en prioriteiten door kans op en impact van risico’s in te schatten.

Hoe krijg je de informatiestromen bij elkaar en hoe richt je integraal risicomanagement in? En welke stappen moet je zetten naar een in control statement?  Welke risicomanagement modellen zijn gangbaar? Wat zijn de kwaliteitseisen voor een risicoanalyse? En hoe vergroot je het risicobewustzijn, houding en gedrag van je management en je collega’s zodat het daadwerkelijk iets van de hele organisatie wordt.

Tijdens de basiscursus Risicomanagement in de publieke sector gaan wij aan de hand van de gangbare risicomanagement modellen en praktijkvoorbeelden aan de slag met een voorbeeld verbeter- of implementatieplan.

Doelstelling
In deze cursus gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Overzicht van gangbare risicomanagement modellen en argumenten waarop de keuze te baseren
  • Handvatten opdoen voor opzet plan van aanpak of verbeterplan risicomanagement
  • Inzicht in de kwaliteitseisen die aan een risicoanalyse worden gesteld
  • Kennis opdoen van de valkuilen en weerstand rond risicomanagement en handvatten om hier mee om te gaan
  • Actueel beeld verkrijgen van rechtmatigheidsverantwoording (ICS, BIO, cyberrisico's)
  • (meer) grip krijgen op de koppeling tussen strategie, sturing en risk
  • Inzicht opdoen hoe de vertaalslag te maken naar AO/IB en VIC/IAF vastleggingen

Inhoud
Na afloop heb je meer inzicht in de fundamenten die aan het risicomanagement binnen je organisatie ten grondslag liggen. We spreken met elkaar o.a. over risicomanagementmodellen zoals COSO, ISO31000, 3 LOD en bespreken best practices hoe deze vorm te geven. Na afloop ken je de stappen van een risicoanalyse en ken je de kwaliteitseisen. We gaan in op de concepten waaronder 'risicohouding', 'risicodenken', 'risicogedrag' en geven je instrumenten om het risicobewustzijn van je organisatie te vergroten.

Bestemd voor
Accountants (AA/RA's), (register)controllers (RC's), Certified Public Controllers (CPC's), Intern accountants, Overheidsaccountants en andere financiële professionals werkzaam in het publieke domein.

Deze cursus is bedoeld voor financials met nog niet veel ervaring met risicomanagement in het publieke domein. De cursus behandelt de basis aan modellen, frameworks, concepten en relevante wetgeving geheel in de context en de eigenheid van de publieke sector.

Robert 't Hart
Robert 't Hart
Directeur en docent
Robert is directeur van Naris en Naris Risk Academy. Daarnaast is hij docent risicomanagement o.a. aan de Universiteit Twente. Robert is ooit begonnen met risicomanagement vanuit de governance gedachte. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met resultaatgericht risicomanagement door de koppeling te leggen met de sturingsfilosofie van organisaties. meer info
Risicomanagement in de publieke sector
Startdatum 27 juni
do 27 juni 2024
9:00 - 17:00
Capelle Aan Den Ijssel
Routebeschrijving
Startdatum 1 oktober
di 1 oktober 2024
9:00 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 10 december
di 10 december 2024
9:00 - 17:00
Zwolle
Routebeschrijving