Value based management: waardering onderneming

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
6 oktober 2022 - Amersfoort
Tijd
09:30 - 17:00
Prijs ex. btw
€ 550,00 (leden) / € 625,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Finance, Strategie & Performance
Bestemd voor
Accountants in business, Controllers, MKB-accountants, Overige financieel professionals
Niveau
Fundamental
Finance in business
6 pe-uren

Als RC ontvang je het ledentarief.

Neem je eigen laptop mee waarop Excel is geïnstalleerd.

Waarde wordt gecreëerd wanneer de contante waarde van toekomstige operationele kasstromen verminderd met de benodigde investeringen een positief getal oplevert. In deze analyse is het belangrijk om alle incrementele kasstromen te betrekken en deze contant te maken tegen de gemiddelde vermogenskostenvoet.

Hoe werkt deze systematiek en hoe pas je het effectief toe bij bv het beoordelen van investeringsprojecten of een bedrijfswaardering? Dè methode voor de waardebepaling van een onderneming op basis van kasstromen is de Discounted Cash-Flow (DCF) methode.

Geef je (aan interne en/of externe klanten) financieel advies en ben je actief betrokken bij projecten op het gebied van investeringsbeoordelingen en/of bedrijfswaarderingen? Neem dan deel aan deze cursus en versterk de kwaliteit van je advies.

Doelstelling

Tijdens deze cursus gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

 • Verdiepen van kennis van het begrip 'waarde' en de toepassing van waarderingsmethoden
 • Inzichten opdoen over de verschillende analysemethodes en het daaraan gekoppelde gebruik
 • Grip krijgen op de structuur, bepalingen en toevoegende waardes van het DCF-model

Inhoud

Tijdens deze cursus ervaar je dat waardebepaling geen exacte wetenschap is, maar een techniek waarbij de uitkomsten worden bepaald door verwachtingen en veronderstellingen. De toekomstvisie bepaalt de uiteindelijke waarde. We behandelen de volgende onderwerpen:

 • De bouwstenen van value based management: kasstromen en de risico afhankelijke vermogenskostenvoet
 • Boekhoudkundige winst versus 'economic profit'
 • Beoordelingsmethodes en -technieken van investeringsvoorstellen
 • Netto contante waarde (NCW) berekeningen, de interpretatie van uitkomsten en de betekenis van internal rate of return (IRR)
 • Gevoeligheidsanalyse van de NCW
 • Analyse van de kostenvoet van het vreemd vermogen, het eigen vermogen en de gemiddelde vermogenskostenvoet van het totale vermogen
 • Voorspellen van kasstromen volgens de indirecte methode
 • Analyseren van de verschillen tussen een integraal kasstroomoverzicht en de kasstromen die in een DCF-analyse gebruikt worden
 • De structuur van een DCF-model, de bepaling van het aantal expliciete voorspelperiodes, eindwaarde berekeningen, nut van scenario- en gevoeligheidsanalyses en impliciete multiples.

Bestemd voor

Bedrijfsadviseurs, controllers, accountants, financieel managers en analisten. Deze cursus is een introductie op de toepassingen van value based management.

Vereiste vaardigheden: kennis van Excel.

Ben je voldoende bekend met de inhoud van deze training en zoek je verdieping? Bekijk dan de cursus DCF - bedrijfswaardering : daar leer je financiële projecties te vertalen in een DCF-analyse.

Wil je meer informatie om te bepalen welke cursus het best voldoet aan jouw leerbehoeftes? Mail naar opleidingen@nba.nl en wij nemen contact met je op.

drs. Frans van Laar

Frans van Laar heeft 18 jaar ervaring in de financiële sector. Hij is aandelenanalist, investor relations manager en directeur equity research geweest. Frans is sinds 2006 actief als trainer op het gebied van financieel management, waardebepaling van ondernemingen, strategie en bank risico management. Daarnaast adviseert hij MKB-ondernemingen op het gebied van financieel inzicht, waardebepaling en haalbaarheidsanalyses van investeringsplannen.

De cursus vindt plaats in Van der Valk Hotel Amersfoort -A1 in Amersfoort

Adres

Van der Valk Hotel Amersfoort -A1 Ruimtevaart 22 Amersfoort Telefoonnummer (033) 454 00 00 E-mailadres sales@amersfoort.valk.com