
Actualia public auditing en accounting
trends en ontwikkelingen
1 dag
do 16 november 2023, Oostzaan
€ 695 (leden)
€ 775 (niet-leden)
5
Het vertrouwen in het openbaar bestuur staat onder druk, door de toeslagenaffaire, de stikstofcrisis, de moeizame afwikkeling van de aardbevingsschade, de wachttijden in de jeugdzorg en de aanhoudende onvrede over administratieve lasten. Gezaghebbende auteurs hebben de afgelopen jaren bovendien gewezen op tendensen die een adequate oplossing van dergelijke problemen in de weg staan, zoals overmatig gebruik van concepten uit het bedrijfsleven, uitholling van de democratische rechtsorde, gebrek aan moreel leiderschap, en korte termijn-denken in de politiek. Zij roepen op tot een brede blik op welvaart, participatie van burgers en bedrijven, een menselijker maat, en ruimte voor professionals zoals leerkrachten, zorgmedewerkers en politieagenten. Innovatie van processen van beleid en wetgeving en een nieuwe bestuurscultuur moeten bijdragen aan een continu lerende overheid, die in datgene wat zij voorstaat zelf een voorbeeldrol vervult. Practice what you preach and lead by example, bijvoorbeeld waar het gaat om duurzaamheid (sustainability), de verslaggeving daarover en de controle op die verslaggeving.
De publieke sector is heel breed, denk aan zorg, onderwijs, rijksoverheid, decentrale overheden maar ook NGO’s. In deze sector zijn verschillende groepen auditors actief: externe auditors zoals openbare accountants en rekenkamers voeren financial, compliance en performance audits uit, interne auditors richten zich vooral op risicomanagement, interne beheersing en governance. Zowel in de externe als in de interne audits worden naast RA’s en AA’s ook RO’s en RE’s ingezet.
Ondanks de diversiteit aan auditors en de lappendeken aan regels voor verslaggeving en controle per deelsector zijn er voor de publieke sector auditor ook gemeenschappelijke fundamenten en uitdagingen. De belangrijkste overeenkomst voor alle publieke sector auditors is het bijdragen aan goed openbaar bestuur, zowel binnen de publieke organisaties als richting samenleving.
Hoe kunnen publieke sector-auditors de krachten bundelen om consistente oplossingen voor sector-overstijgende ontwikkelingen aan te dragen? Het erkennen en doorgronden van de fundamenten stelt ons in staat om de vertaalslag te maken naar effectieve publieke verslaggevings- en auditconcepten: op consistente wijze en integraal publieke verantwoording afleggen over gerealiseerde publieke waarde aan de stakeholders - verticaal én horizontaal. Uiteraard doen wij in onze verkenning van actualia rond rechtmatigheid, doelmatigheid/doeltreffendheid en IPSAS/EPSAS onverminderd ons voordeel met beproefde privaat gedachtegoed zoals Integrated Reporting, IFRS of RJ-uitingen.
Om de bestuurskracht te vergrootten zijn onder meer heldere doelen en verwachtingen, duidelijk belegde verantwoordelijkheden en adequate financiële en niet-financiële informatie voor sturing en verantwoording. Ook een goede interne audit (afdeling) en een onafhankelijke, professioneel-kritische externe auditor zijn onmisbare schakels in de keten. De public sector auditor voert niet alleen audits uit, maar is door zijn deskundige en onafhankelijke signalerende, agenderende en kennisbijdragen een invloedsfactor van betekenis in het openbaar bestuur.
Inhoud
Tijdens deze Public auditing en accounting dag bezien we gezamenlijk hoe we inzichten en ontwikkelingen uit de bestuurskunde en bedrijfseconomie (meer) kunnen integreren in ons denken over 'Goed Bestuur' en public auditing en accounting.
Wat zien we aan ontwikkelingen in het bestuurlijk denken en hoe beïnvloeden deze de principes en praktijken van publieke verantwoording en public auditing? Welke nieuwe auditvormen zijn in opkomst? Hoe doe je recht aan de 'eigenheid' van de publieke sector? En wat pak je als individuele financial/(internal) auditor zelf op?
De dag pretendeert niet DE antwoorden aan te kunnen reiken, maar ambieert wel het denken aan te scherpen en een platform te bieden voor de dialoog over ontwikkelingen en hun (mogelijke) betekenis.
Doelstelling
Tijdens de training Public auditing en accounting: trends en ontwikkelingen gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:
- Inzicht verdiepen in de eigenheid van de publieke sector, goed openbaar bestuur en de verslaggeving en audit daarbinnen
- Doorgronden van actuele uitdagingen bij het realiseren van goed openbaar bestuur en publieke waarde
- Leren over actualia in verslaggeving en controle binnen de verschillende deelsectoren binnen het publieke domein
- Omgaan met de (on)mogelijkheden in wet- en regelgeving
- Denkkaders opdoen over de rol van de controlerend accountant & kwaliteitsissues
- Leren over ontwikkelingen op verslagleggingsgebied in de publieke sector aangaande niet-financiële informatie
- Handvatten opdoen om de samenwerking tussen externe auditors en (interne) financials verder te optimaliseren
Bestemd voor
Accountants (AA/RA's), (register)controllers (RC's), Certified Public Controllers (CPC's) en andere financiële professionals die werkzaam zijn bij of voor de overheden en organisaties in de (semi-) publieke sector. Deze cursus is ook geschikt voor controlerend accountants, adviseurs en interim managers die als financiële professional voor deze sectoren werkzaam zijn, en voor non-financials zoals beleidsmedewerkers en strategen die zich op de wondere wereld van publieke verantwoording en publieke controle willen oriënteren.

