1 dag

Bedrijfsovername Due Diligence

De integrale benadering

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

do 8 december 2022, Utrecht

Prijs (excl. btw)

€ 895 (leden)

€ 1.045 (niet-leden)

PE

9

Deze cursus geeft je praktische handvatten ten aanzien van financiële, fiscale en juridische aspecten van due diligence-vraagstukken. Na afloop heb je een goed overzicht van de werkzaamheden die behoren bij due diligence-opdrachten. Je kunt ze wellicht zelf uitvoeren maar weet ook hoe je de (deel)opdracht bij anderen kunt neerleggen. Verder ken je de specifieke dossierverplichtingen en de eisen aan de (advies)rapportage.

Ervaren collega's uit de overname praktijk bespreken de financiële, fiscale en juridische aspecten van due diligence-vraagstukken.

Jouw relatie of organisatie verwacht immers dat je succesvol begeleidt bij de overname van een onderneming. Uiteraard behoort het due diligence onderzoek, de rapportage en overige specifieke due diligence vraagstukken tot jouw takenpakket.

Tijdens deze cursus doorloop je due diligence van opdrachtaanvaarding tot en met afronding van de werkzaamheden. Je bekijkt het onderwerp niet alleen integraal, ook bekijk je het zowel vanuit het perspectief van vendor due diligence als buyer due diligence.

Doelstelling
Na afloop van de cursus heb je een goed overzicht van de werkzaamheden die behoren bij due diligence-opdrachten. Je kunt ze wellicht zelf uitvoeren maar weet ook hoe je de (deel)opdracht bij anderen kunt neerleggen. Verder ken je de specifieke dossierverplichtingen en de eisen aan de (advies)rapportage.

Inhoud
Deze cursus geeft je praktische handvatten ten aanzien van financiële, fiscale en juridische aspecten van due diligence-vraagstukken. De cursus bestaat uit vier onderdelen:

Deel 1: Algemene introductie tot due diligence, verschillende definities, de plaats binnen wet- en regelgeving en relevante jurisprudentie.

Deel 2: Juridische traject van een overname. Hierbij wordt stilgestaan bij de Letter of Intent (LOI), het juridische due diligence-onderzoek en de vertaling van LOI en due diligence-bevindingen naar de Sale and Purchase Agreement (SPA);

Deel 3: Fiscale deel van het due diligence-onderzoek behelst fiscale zaken in de pre deal fase (financiering, structurering en LOI), de deal fase (fiscale optimalisatie structuur, due diligence, garantie/vrijwaring) en post deal fase (fiscale optimalisatie, implementatie en fiscale formaliteiten);

Deel 4: Financiële due diligence-onderzoek; betreft specifieke aandachtspunten tijdens het financiële due diligence-onderzoek (uitgewerkt in een aantal praktijkvoorbeelden), verschillende transactie structuren (locked box versus completion accounts), het verschil tussen ondernemingswaarde en aandeelhouderswaarde en vendor due diligence versus vendor assistance.

Bestemd voor
Accountants en overige adviseurs betrokken bij bedrijfsovernames voor de eigen organisatie of bij klanten.

Stefan Betting
Stefan Betting
Eigenaar, oprichter en docent
drs. Stefan Betting RA, eigenaar/oprichter van Profeda, een organisatie gericht op accountants, advocaten en notarissen. Stefan is tevens docent, examinator en scriptiebegeleider. (internationale) externe verslaggeving bij de Nyenrode Business Universiteit. meer info
Frederik Mulder
Frederik Mulder
Fiscaal adviseur en partner bij Atlas Fiscalisten
Frederik heeft zich gespecialiseerd in de fiscale aspecten van overnames, denk hierbij aan fiscaal due diligence, structurering van de overname en aan managementparticipaties. Hij begon zijn loopbaan in 2008 bij Loyens en Loeff in de algemene fiscale praktijk. meer info
Thomas Daemen
Thomas Daemen
Jeroen Bleeker
Jeroen Bleeker
Jeroen is partner ondernemingsrecht bij JB Law, en werkte voordien als advocaat bij Allen & Overy in Amsterdam en Londen. Jeroen slaagde cum laude voor de postdoctorale Grotius opleiding Vennootschaps- en Ondernemingsrecht en doceert met regelmaat over vennootschapsrechtelijke onderwerpen. Hij was zowel in 2018 als in 2019 genomineerd in de categorie 'Best M&A Lawyer mid market'. meer info
Bedrijfsovername Due Diligence
Startdatum 8 december
do 8 december 2022
9:00 - 20:00
Utrecht
Routebeschrijving