1 dag

Cyberbedreigingen in de publieke sector

trends en ontwikkelingen

download brochure
Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

wo 14 december 2022, Breukelen Ut

Prijs (excl. btw)

€ 675 (leden)

€ 750 (niet-leden)

PE

6

RC's en CPC's kunnen deelnemen tegen de ledenprijs

Er zijn maar weinig sectoren waarbinnen het aantal frauduleuze cyberaanvallen de laatste jaren harder groeide dan de gezondheidszorg (ziekenhuizen) en de overheid (gemeenten). De Autoriteit Persoonsgevens maakte eerder al bekend dat datalekken met een kwade opzet (zoals hacking, malware en phishing) in 2020 met 30 procent zijn toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar ook datalekken zonder kwade opzet kunnen gevaarlijk zijn: het zijn 'deuren die opengezet worden' voor hackers waardoor ze aan informatie te komen om weer andere informatie te ontlokken.

Er lijkt sprake te zijn van trends in de doelwitten van cyberaanvallen. Sectoren als ziekenhuizen en gemeenten blijven een gewild aanvalsdoel. Waarom zijn zij juist vaak de dupe van cyberaanvallen? En wat kan daar van geleerd worden ook door de andere publieke domein sectoren?

Doelstelling

Tijdens deze cursus gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Inzicht opdoen over trends en ontwikkelingen in cybercriminaliteit in het publieke domein
  • Kennis vergaren over de bestrijding van eerdere aanvallen en hoe op het daarvan geleerde verder gebouwd kan worden
  • Handvatten krijgen voor het inventariseren van & signaleren over de cyberveiligheid in de keten waarin je organisatie opereert
  • Tools verkrijgen voor het bespreekbaar maken en 'on top of mind' houden binnen de eigen organisatie
  • Tips & tricks leren voor het binnen de perken houden van de cyberbeveiligingskosten
  • Inzicht opdoen over de risico's van reputatieschade en aansprakelijkheden

Inhoud

Het is voor de continuiteit van het primaire proces van cruciaal belang om data goed te beveiligen. En die continuiteit is weer cruciaal voor het maatschappelijke proces en de rol die de organisatie vervult in de keten. Cybercriminelen zijn zich er van bewust dat het voor een lange(re) tijd stopzetten van het primaire proces onmogelijk is. In het geval van ransomware betalen slachtoffers dan ook vaak het geëiste 'losgeld'. Wat zijn de alternatieven? Hoe kun je voorkomen (ipv genezen)?

Je wordt bijgepraat in een interactieve sessie waarin volop ruimte is voor vragen.

Bestemd voor

Accountants (AA/RA's), (register)controllers (RC's), Certified Public Controllers (CPC's) en andere financiële professionals werkzaam in het publieke domein.

Meer weten over het belang van cybersecurity? Lees het interview met Mary-Jo de Leeuw over deze cursus op BinnenlandsBestuur.nl.

Mohamed Amezguiou
Mohamed Amezguiou
Cyberbedreigingen in de publieke sector
Startdatum 14 december
wo 14 december 2022
9:30 - 17:00
Breukelen Ut
Routebeschrijving