Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Een update rondom fraude en ethiek voor controllers en cfo's

Voorbeelden van fraude uit de praktijk

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

wo 24 april 2024, Utrecht

di 1 oktober 2024, Utrecht

ma 2 december 2024, Amsterdam

Prijs (excl. btw)

€ 695 (leden)

€ 795 (niet-leden)

PE

6

Welke (on)mogelijkheden bieden organisaties voor het plegen van fraude? Welke (on)mogelijkheden heb je als cfo of controller om fraude (tijdig) te ontdekken? Welke fraudepatronen komen (veelvuldig) voor? Wat zijn de blinde vlekken, waar moet je extra op letten, wanneer is het verstandig een expert in te schakelen? Deze cursus gaat niet zozeer over de nieuwste richtlijnen en publicaties van NBA, maar is een praktische cursus voor cfo's en controllers in de profit- en non-profit sector.

Een update rondom fraude met heel veel voorbeelden uit de praktijk.

Naast een stukje theorie over wat fraude precies is, waarom het zich voor kan doen en hoe het kan worden voorkomen, komen vooral heel veel praktijkvoorbeelden langs. Ingegaan zal worden op in de praktijk aangetroffen fraudepatronen, waarbij ook fraudes die de laatste jaren het nieuws hebben gehaald worden besproken.

Deze cursus gaat dus niet zozeer over de nieuwste richtlijnen en publicaties van NBA, maar is een praktische cursus voor cfo's en controllers in de profit- en non-profit sector.

Welke (on)mogelijkheden bieden organisaties voor het plegen van fraude? Welke(on)mogelijkheden heb je als cfo of controller om fraude (tijdig) te ontdekken? Welke lessen kunnen uit de praktijk worden geleerd? Welke fraudepatronen komen (veelvuldig) voor? Wat zijn de blinde vlekken, waar moet je extra op letten, wanneer is het verstandig een expert in te schakelen?

Doelstelling
We gaan aan de slag met de volgende leerdoelen:

 • Verbeter je kennis over gedrag, ethiek en besluitvorming
 • Krijg inzicht in fraudepatronen
 • Leer fraude(risico's) identificeren
 • Krijg tools om frauderisico's eerder te herkennen
 • Versterk je professioneel-kritische houding

Inhoud
Tijdens de dag krijg je antwoord op onder meer de volgende vragen:

 • Wat is fraude?
 • Hoe bepaal je frauderisico's
 • Hoe identificeer je fraude?
 • Wat is de impact van fraude?
 • Wat komt er kijken bij een fraudeonderzoek en wat levert het op
 • (Hoe) kun je fraude voorkomen?

Al het vorenstaande wordt geplaatst binnen ethische kaders; in dit verband zullen ook (ethische) dilemma's aan de orde komen.

En tot slot wordt stil gestaan bij de actuele ontwikkelingen die zien op (onderzoeken naar) ongewenste gedragingen. Een onderwerp van alle tijden maar nu dagelijks in het nieuws. De docenten delen hun ervaringen: Hoe kan worden omgegaan met (anonieme) meldingen? Wat zijn passende acties? Hoe stel je het normenkader vast? Wat zijn de do’s en dont’s bij een onderzoek? Hoe herken je oneigenlijke meldingen?

Bestemd voor
Cfo's, controllers en andere financiële professionals die een praktische update zoeken rondom fraude om zodoende eerder frauderisico's in de organisatie te herkennen.

Als RC kun je gebruik maken van de ledenprijs.

Bart Bruin
Bart Bruin
Oprichter en directeur
Bart Bruin is samen met Karin Koppers oprichter en directeur van forensisch onderzoeksbureau Integis. Gezamenlijk hebben zij meer dan 50 jaar ervaring met fraudeonderzoeken, feiten- en toedrachtsonderzoeken, (financieel-administratieve) ondersteuning bij geschillen en fraudepreventie, waaronder het bevorderen van integer gedrag. Bart geeft regelmatig lezingen en trainingen op dit gebied. meer info
Karin Koppers
Karin Koppers
Oprichter en directeur
Karin Koppers is samen met Bart Bruin oprichter en directeur van forensisch onderzoeksbureau Integis. Gezamenlijk hebben zij meer dan 50 jaar ervaring met fraudeonderzoeken, feiten- en toedrachtsonderzoeken, (financieel-administratieve) ondersteuning bij geschillen en fraudepreventie, waaronder het bevorderen van integer gedrag. Karin geeft regelmatig lezingen en trainingen op dit gebied. meer info
Een update rondom fraude en ethiek voor controllers en cfo's
Startdatum 24 april
wo 24 april 2024
13:30 - 20:00
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 1 oktober
di 1 oktober 2024
13:30 - 20:00
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 2 december
ma 2 december 2024
13:30 - 20:00
Amsterdam
Routebeschrijving