Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

ESG/CSRD voor de publieke sector

Ontwikkeling en rapporteren over duurzaamheid

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

do 23 mei 2024, Utrecht

wo 5 juni 2024, Amsterdam

do 27 juni 2024, Breda

Prijs (excl. btw)

€ 695 (leden)

€ 775 (niet-leden)

PE

6

In deze eendaagse masterclass leer je de essentie van 'Environmental, Social en Governance (ESG) in het publieke domein'. Ontdek de opkomende juridische vereisten en maatschappelijke verwachtingen rondom ESG, specifiek gericht op organisaties in de publieke sector. Verken de impact van ESG op financiering, subsidieverlening, aanbestedingen en ketenverantwoordelijkheid. Blijf voorop lopen en krijg tijdig inzicht in de laatste ESG-ontwikkelingen voor publieke organisaties.

In deze masterclass gaan we in op ESG rapporteren, ESG transitieplannen, de kennis die nu nodig is en die nodig gaat zijn.Toekomstbestendigheid is dan ook een kernthema bij de masterclass.

Essentieel is daarbij de context van de totale keten. De vragen die aan de orde komen zijn:

  • Hoe waarborg je voldoende kennis over je rol in de gehele waardeketen, controleer je de duurzaamheid en toekomstbestendigheid van je ketenpartners en welke risico's brengt deze aanpak met zich mee?
  • Hoe ESG-proof de operatie van je organisatie is en die van je ketenpartners. Hoe ontwikkel je hierop beleid, rapporteer je hierover en hoe houd je de (niet-) financiële regie?
  • Wat betekent de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)?
  • Wat is de impact van de SFDR en wat zouden logische vervolgstappen zijn?
  • Wat zal het effect hiervan op wet- en regelgeving zijn?
  • Waarop baseer je je aankoop- en/of investeringsbeslissingen?

ESG-rapportering als onderwerp roept terecht veel vragen op. Deze masterclass biedt de basis en vele antwoorden, maar niet alle: het ESG gebied is immers nog in ontwikkeling. De masterclass vormt de gelegenheid om met elkaar te sparren over de impact van deze ontwikkelingen, wat dit ons zegt over de Zeitgeist en de (on)mogelijkheden waar je je organisatie mee geconfronteerd ziet.

Wat ga je leren?
De cursus vliegt 'de impact van ESG' aan vanuit de volgende perspectieven; strategie en beleid, financieel-, risico- en reputatiemanagement.

We gaan aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Leren over (aanstaande) ESG wet- en regelgeving voor organisaties in het publieke domein, deels nu al van toepassing en deels in de concrete lijn der verwachtingen.
  • Inzicht opdoen over het belang van de keten waarin de organisatie opereert, ook vanuit ESG-perspectief.
  • Leren over de ESG-gerelateerde verwachtingen die leven bij de (on)verwachte stakeholders en welke risico's gelopen worden als deze niet worden meegewogen.
  • Inzicht opdoen hoe de ESG-thematiek zich verhoudt tot de rol en de verantwoordelijkheden van de financial, professional en bestuurder.

Er is ruimte om je eigen praktijk aan de orde te stellen. Hierdoor is het mogelijk de masterclass gelijk te verbinden met de vraagstukken uit je eigen organisatie. Gastdocent Jurgen de Ruiter behandelt een energietransitie casus, gebaseerd op zijn ervaringen met publiek vastgoed.

Wat levert het op?
Na afloop van de masterclass:

  • Na deze masterclass heb je inzicht in ESG ontwikkelingen, mede in relatie met het werkgebied van de financial, professional of bestuurder en weet je wat er van je verwacht wordt.
  • Je kent de belangrijkste wet- en regelgeving en weet wanneer je deze moet inzetten. Hierdoor kan je de duurzaamheidsinformatie van je bedrijf verbeteren.
  • Ook heb je meer inzicht in risico’s en kansen rond duurzaamheid en kan je beter adviseren op strategisch gebied.
  • Tenslotte heb je inzicht in een transitieplan, waar je mee aan de slag kan. De kennis is toepasbaar in de praktijk.

Bestemd voor:
(register) controllers (RC's), certified public controllers (CPC's), internal auditors, intern accountants, overheidsaccountants, controlerend accountants (AA/RA's) en andere financiële professionals en bestuurders werkzaam in/voor het publieke domein.

- Voor RC 's en CPC's is het ledentarief van toepassing.

Vincent Wanders
Vincent Wanders
Drs., RA - Finance, Auditing, ITIA, GRC, ESG
Vincent Wanders RA doceert sinds 1990 Financial auditing en GRC voor verschillende instellingen (UvA, VU, Nyenrode) en opleiders (NBA-opleidingen, Alex van Groningen, Ebbinge). Zijn onderwijs en onderzoek werkzaamheden verricht hij altijd naast zijn praktijk werk als bestuurder, CFO of accountant, onder meer bij AVR, EY, Deloitte, Achmea en KPN. Bij Nyenrode University doceert hij nu o.a. Financial Auditing en Corporate Governance in de postmasterfase .Op… meer info
ESG/CSRD voor de publieke sector
Startdatum 23 mei
do 23 mei 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 5 juni
wo 5 juni 2024
9:30 - 17:00
Amsterdam
Routebeschrijving
Startdatum 27 juni
do 27 juni 2024
9:30 - 17:00
Breda
Routebeschrijving