Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Introductie in duurzaamheidsverslaggeving

Beweeg mee naar een duurzame economie

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

wo 13 september 2023, Utrecht

ma 9 oktober 2023, Zwolle

do 16 november 2023, Rosmalen

Prijs (excl. btw)

€ 795 (leden)

€ 895 (niet-leden)

PE

8

Beursgenoteerde organisaties en grote ondernemingen moeten in de komende jaren gaan rapporteren over hun impact op milieu, de maatschappij en over hun ‘business conduct’ (Environment, Social, en Governance - ESG). Deze grote organisaties moeten daarbij ook rapporteren over de impact in de waardeketen, waaronder bijvoorbeeld toeleveranciers. Veel MBK bedrijven leveren aan grote organisaties. Daarmee heeft deze rapportageverplichting ook gevolgen voor het MKB-bedrijf.

Deze nieuwe rapportagevereisten zullen een grote impact hebben op ondernemingen, maar ook op de dienstverleners van deze ondernemingen zoals hun accountants. Deze introductietraining zal je in staat stellen om met jouw klanten over deze ontwikkelingen te spreken en het belang daarvan te benadrukken. Alleen met een goede basiskennis van de ontwikkelingen zijn we met zijn allen in staat om de beweging naar een duurzame economie verder op te starten.

Programma en doelstelling

1. Introductie in de CSRD
Rapporteren over duurzaamheid heeft naar verwachting meer impact dan de invoering van IFRS. Na deze module bent u in staat uit te leggen hoe de Europese Unie de transitie naar een duurzame economie organiseert. Wie - overheid, organisaties en de maatschappij - welke rol heeft, welke (wetgevende) kaders en verslaggevingsstandaarden daarvoor worden opgezet en welke organisaties gaan rapporteren (verplicht of vrijwillig) over hun impact op mens en milieu.
 
2. Voorbeeld: hoe te rapporteren over GreenhouseGas emissies
Ondernemingen moeten, op basis van afstemming met de belanghebbende, bepalen welke duurzaamheidsonderwerpen van toepassing zijn. Eén van de verplichte rapportage-onderwerpen is de uitstoot van GreenhouseGas emissies (GhG). Na deze module ben je in staat klanten uit te leggen waaraan gedacht moet worden bij de GhG rapportages en welke uitdagingen daarbij komen kijken.
 
3. Impact op de onderneming
Voor een gedegen duurzaamheidsrapportage zijn adequate processen en systemen van belang voor een betrouwbare dataregistratie. Na deze module ben je in staat om de impact van CSRD op de governance en de processen en systemen uit te leggen aan jouw klanten. Daarnaast geven we concrete handvatten hoe ondernemingen kunnen starten met de voorbereiding op de rapportagevereisten.
 
4. Impact op de jaarrekening
De transitie naar een duurzame economie en de zichtbare effecten van klimaatverandering kunnen nu al risico’s en kansen vormen voor ondernemingen. Voor sommige ondernemingen kan er zelfs al sprake zijn van directe impact zijn op de financiële positie. In deze module gaan we in op de impact op de jaarrekening, zowel ten aanzien van financiële impact, alsook in kwalitatieve toelichtingen.
 
5. Ontwikkelingen en Q&A
Hoewel steeds meer duidelijk wordt, is er ook nog veel onduidelijk. In deze module nemen we je mee in de onzekerheden en ontwikkelingen rondom de implementatie van de CSRD in lokale wetgeving, de controlestandaarden en de rapportagestandaarden.
 
6. Voorbereiding
Voor een goede voorbereiding vragen we je om de Corporate Sustainability Reporting Directive  te lezen en de European Sustainability Reporting Standard - E1 Climate Change door te nemen. 

Bestemd voor
MKB-accountants, Openbaar accountants, Accountants in business

Ron Horsmans
Ron Horsmans
RA RV
Ron is meer dan 14 jaar partner bij Mazars in de controlepraktijk en inmiddels Sustainability partner. In die jaren heeft Ron een diversiteit aan klanten gehad, van MKB, tot beursgenoteerde organisaties, maar ook maatschappelijke organisaties. Ron is sinds 2015 lid van de werkgroep ESG bij de NBA en was verantwoordelijke voor de controleopdrachten in het duurzaamheidsdomein, met specifieke focus op ‘mensenrechten’. Ron heeft zich sinds… meer info
Danny Janssen
Danny Janssen
Sustainability director bij Mazars
Danny is Register Accountant en heeft ruime ervaring met de controles van jaarrekeningen in het MKB, de publieke sector, en de controles van niet financiële informatie. Sinds September heeft Danny de switch gemaakt, om klanten aan de voorkant te ondersteunen, bijvoorbeeld met de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering, en/of de rapportage daarover. Daarnaast is Danny verantwoordelijk om de duurzaamheidsontwikkelingen binnen Mazars in alle dienstverlening te… meer info
Introductie in duurzaamheidsverslaggeving
Startdatum 13 september
wo 13 september 2023
9:00 - 17:30
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 9 oktober
ma 9 oktober 2023
9:00 - 17:30
Zwolle
Routebeschrijving
Startdatum 16 november
do 16 november 2023
9:00 - 17:30
Rosmalen
Routebeschrijving
Startdatum 12 december
di 12 december 2023
9:00 - 17:30
Utrecht
Routebeschrijving