Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Risicomanagement in tijden van onzekerheid

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

wo 13 december 2023, Capelle Aan Den Ijssel

Prijs (excl. btw)

€ 750 (leden)

€ 850 (niet-leden)

PE

6

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom (strategisch) risicomanagement? Hoe identificeer je nieuwe risico's? Wat is je risicobereidheid? Wat is je ondergrens? Hoe weet je of nieuwe maatregelen goed gaan werken, effectief blijven?

Wat maakt risico's lastiger te bepalen in onzekere tijden? Als het om verslaggevingsrisico's gaat dan weten we wel hoe de volledigheid van de opbrengstverantwoording moet worden geborgd. Risico's die bijvoorbeeld voortkomen uit de Covid-19 pandemie, de oorlog in Oekraïne, wet- en regelgeving op het gebied van PFAS of de implicaties van digitaliseren en strategische risico's zijn vele malen lastiger. Lastiger om de doelstellingen te bepalen, lastiger om effectieve maatregelen te bedenken en ook lastiger om in te schatten of maatregelen niet ongewenste bijeffecten zullen hebben. De standaardmethodieken zoals COSO-Interne beheersing geven dan onvoldoende houvast en kunnen zelfs tot starheid in de organisatie leiden en een vorm van schijnzekerheid introduceren.

Maar wat moet je dan wel doen? Risicomanagement met aandacht voor ondergrenzen (wat mag echt niet gebeuren) en de uitwerking in de dagelijkse praktijk kan ervoor zorgen dat je risicomanagement praktisch handen en voeten gaat geven.

Doelstelling
We gaan aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Leer bepalen welke ondergrenzen (risicobereidheid) van belang zijn
  • Krijg inzicht in het effect van wisselende nieuwe maatregelen in de praktijken
  • Verbeter je wendbaarheid zodat je sneller kunt inspelen op veranderende omstandigheden door het hanteren van ondergrenzen en aandacht voor de praktijk
  • Krijg tools om nieuwe risico's eerder te herkennen

Inhoud
Tijdens de dag krijg je antwoord op de volgende vragen:

 • Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom (strategisch) risicomanagement?
 • Hoe identificeer je nieuwe risico's?
 • Wat is je risicobereidheid? Wat is je ondergrens?
 • Hoe weet je of nieuwe maatregelen goed gaan werken, effectief blijven?
 • Hoe bepaal je welke risico's passen bij je strategische doelen?

Daarnaast ga je aan de slag met je peers, met behulp van vragen gericht op jouw organisatie of een organisatie van een andere deelnemer en een pre-mortem analyse. Theorie en toepassing zullen worden afgewisseld, waarbij de nadruk zal liggen op de toepassing.

Bestemd voor
Accountants in business, controllers en andere financiële professionals die betrokken zijn bij of verantwoordelijk zijn voor het risicomanagementbeleid binnen de organisatie en dit beleid willen toetsen op toekomstbestendigheid.

Als RC kun je gebruik maken van de ledenprijs.

Arco van de Ven
Arco van de Ven
Professor Internal Control & Accounting Information Systems
Prof. dr. Arco van de Ven RA is vanaf 2008 hoogleraar Internal Control & Accounting Information Systems. Van 2010 tot 2014 was hij tevens hoogleraar Controlling aan de Open Universiteit Nederland. meer info
Risicomanagement in tijden van onzekerheid
Startdatum 13 december
wo 13 december 2023
9:30 - 17:00
Capelle Aan Den Ijssel
Routebeschrijving