Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

3 dagen

Summer School 2023 | Ambitie

Inclusief verplicht thema Duurzaamheid

Details
Lengte

3 dagen

Eerstvolgende startdata & locaties

wo 23 augustus 2023, Den Dolder

wo 30 augustus 2023, Sint-Michielsgestel

Prijs (excl. btw)

€ 2.495 (leden)

€ 2.650 (niet-leden)

PE

20

Even afstand nemen van de dagelijkse hectiek zorgt voor een frisse blik op je (eigen) vak. Een summerschool is daarvoor het ideale moment. Meld je aan en volg deze zomer workshops van experts en ga met vakgenoten in gesprek over de kansen en uitdagingen waar jij en je organisatie voor staan.

Ben je RA of AA? Tijdens de NBA Opleidingen Summerschool wordt in brede zin invulling gegeven aan het verplichte thema Duurzaamheid (8 PE in 2023).

Ambitie ligt aan de basis van alle doelstellingen, gaat over samen iets tot stand brengen en vooruitgang. Het is de brandstof die ons in beweging houdt en motiveert. Te weinig ambitie leidt tot stilstand en uiteindelijk achteruitgang. Te veel ambitie kan een te grote belasting van organisatie, mens en omgeving veroorzaken - en soms tot onethisch gedrag leiden.

Tijdens deze Summer School gaan we aan de slag met ambitie in ruime zin. We willen weten of het nog verantwoord is om groei te willen, of kan dat anno 2023 ook krimp zijn? Hoe brengen de voorlopers in het finance vak de nieuwe duurzaamheidseisen rond verslaggeving in de praktijk? Formuleer je de organisatie-ambitie eenmaal per zoveel jaar of is dit een doorlopend proces? Kortom, we reiken je handvatten en inzichten aan waarmee je als finance professional nog beter kunt bijdragen aan het realiseren van de ambitie van de organisatie - en die van jezelf.

Wat ga je doen?
Gedurende drie opeenvolgende dagen krijg je de kans om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en je te focussen op relevante vraagstukken en thema's. Inspirerende sprekers geven je  inzicht in uiteenlopende onderwerpen, waaronder duurzame verslaglegging, IT-ontwikkelingen, macro-economische trends en besluitvorming in de bestuurskamer. Uiteraard ga je aan de slag met je eigen (bedrijfs-)ambitie.

Dit alles zorgt voor een unieke ervaring waarbij je niet alleen nieuwe kennis opdoet, maar ook de kans krijgt om jezelf verder te ontwikkelen.

Wat levert het je op?

  • Je bent weer op de hoogte van actualiteiten en ontwikkelingen in je vakgebied
  • Door de workshops van inspirerende sprekers verkrijg je nieuwe inzichten en ideeën
  • Door het delen van ervaringen met andere deelnemers, zie je andere invalshoeken en oplossingen voor complexe vraagstukken
  • Je krijgt handvatten om direct aan de slag te gaan met de uitvoering en aanscherping van jouw (bedrijfs-)ambities.Hierdoor kan je jouw ambities effectiever realiseren en betere resultaten behalen.

Kijk voor meer informatie over de workshops op het tabblad Programma.

Bestemd voor
Finance professionals. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers.

Ben je RA of AA? Tijdens de NBA Opleidingen Summerschool wordt in brede zin invulling gegeven aan het verplichte thema Duurzaamheid. Bij deelname voldoe je volledig aan deze verplichting (8 PE in 2023).

Is de Summerschool Ambitie vol, spreekt het programma minder aan of past de periode je niet? Kijk dan eens naar deze mogelijkheid in juli: de Summer School Veerkracht in Finance.

Op de eerste dag starten we met een korte introductie van de deelnemers aan elkaar. Irene Kramer, een ervaren governance & finance professional houdt het gesprek op gang en is deze drie dagen de moderator, aanjager en moeilijke-vragen-steller.

Het programma is bijna rond. Een vooruitblik:

Ambitie & de grootste slager van de wereld willen worden
Jaap Korteweg, ook bekend als De Vegetarische Slager, gaat met ons in gesprek over ambitie. Jaap is een succesvolle ondernemer. Toch was dat niet zijn ambitie: er was eerst het idee van de maatschappij duurzamer maken - daar is vervolgens De Vegetarische Slager uit ontstaan. Inmiddels heeft Jaap zijn bedrijf verkocht aan Unilever en is alweer bezig met zijn volgende project: Those Vegan Cowboys. Een gesprek over succesvol ondernemen, succesvol verkopen en het voordeel van het vergeten van mislukkingen.

Ambitie, duurzaamheid & het rapporteren van maatschappelijke impact
Kavita Nandram is ESG Reporting Manager bij Ahold Delhaize en programmadirecteur ESG Academy aan de UvA. Kavita's ambitie is om bedrijven te helpen met het rapporteren van hun maatschappelijke impact. Nu zeggen financiële rapportages nog te weinig over de ecologische en sociale impact van bedrijven, terwijl de vraag naar meetbare impact steeds groter wordt en de wet- en regelgeving strenger. Om dit goed te kunnen, moeten organisaties hun interne bedrijfsvoering ingrijpend aanpassen. Niet alleen voor de externe stakeholder maar ook in het belang van de sturing van de eigen organisatie.

Ambitie & duurzame verslaggevingseisen: hoe pakken controllers uit de praktijk dit aan?
Hielke van der Aa, een ervaren sustainability analyst van de NWB Bank geeft een kijkje in de keuken van een organisatie: hij vertelt meer over de aanpak rondom duurzaamheidsverslaglegging. We zullen ingaan op wat de vereisten vanuit toezicht en wet- en regelgeving zijn, wat de bedrijfsambitie is, en wat dit allemaal betekent voor:

  • Sector- afspraken en frameworks
  • Verzameling van duurzaamheids-gerelateerde data
  • Interpretatie en analyse van KPIs
  • Assurance en rapportage

Ambitie & externe ontwikkelingen: welke macro-economische trends moet je kennen?
Edin Mujagic, macro-econoom, auteur, docent en opiniemaker, deelt met ons zijn visie op de huidige economische ontwikkelingen. De wereldwijde economie is meer verbonden dan ooit tevoren. Handelsoorlogen, valutaschommelingen en politieke onrust elders in de wereld zijn allemaal van invloed op jouw organisatie en ambities. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de laatste economische trends.

Ambitie & digitale transformatie: de cruciale rol van finance
Informatie komt allang niet meer alleen uit financiële systemen. Als financial moet je ook niet-financiële parameters zien te achterhalen. Het is daarom belangrijk om nieuwe technologieën en methoden te kennen en onderlinge verbanden te kunnen leggen. Er wordt tenslotte van je verwacht dat je mede richting geeft aan het bedrijf, aan divisies en aan afdelingen. Kristof Stouthuysen geeft ons in 3 uur een update vanuit de wetenschap en praktijk over onder meer (supervised en unsupervised) machine learning, digitale inclusiviteit, cross-silal collaboration, explainable AI – en waarom je groot moet dromen over technologie maar het verstandig is om klein te beginnen.

Ambitie & leiderschap: wat als ambitie blijft steken waar zij wordt geformuleerd - in de top?
Vaak zien we dat bedrijven de mooiste missies, visies, ambities en strategieën formuleren, maar dat de uitvoering in praktijk toch weerbarstiger blijkt en het resultaat wat tegenvalt. Waardoor komt dat? We hebben de illusie dat we op papier alles kunnen inregelen, maar het succes van een ambitie valt of staat uiteindelijk met gedrag van de mensen binnen de organisatie. Leiders hebben hier een bijzondere en bepalende rol in. Shaktie Rambaran Mishre gaat tijdens deze workshop met ons in gesprek over effectief leiderschap en hoe jij – als leider en/of als auditor – eraan kunt bijdragen dat de leiders in jouw organisatie de ambitie realiseren. Daarbij deelt zij veel herkenbare voorbeelden uit haar eigen toezicht- en adviespraktijk en onderzoeken uit de sociale psychologie.

Ambitie & communiceren: durf jij het uit te tekenen?
Ferry Timp ken je misschien beter bij zijn alter ego: De Tekenende Accountant. Tijdens deze workshop laat Ferry ons zien waarom tekenen zo krachtig en effectief is als communicatiemiddel. Ons menselijk brein werkt nu eenmaal erg visueel. Zeker in een wereld waar we veel gebruik maken van 'abstracte woorden of containerbegrippen' kan een tekening heel erg goed helpen om duidelijk te maken wat je daar nu precies mee bedoelt. Het is een intro over de kracht van tekenen, oefeningen, loslaten dat het 'mooi' moet zijn/ 'ik kan niet tekenen'. Je tekent in principe voor jezelf, maar kan delen wat je maakt. Je kunt een 'samenvatting' van de summerschool maken en dat gebruiken in je PE-dossier!

Ambitie & eerlijk rekenen: wat is de echte prijs?
We gaan in gesprek met Michel Scholte, directeur van het True Price Impact Institute en een van de thought leaders in Nederland (en daarbuiten) over het begrip Brede welvaart. Hoe kunnen we transformeren van een economie van groei naar een economie van bloei? Hoe belangrijk is de financial in deze transitie? De noodzakelijke voorwaarde voor bloei is eerlijk rekenen. Daarom is consumeren op basis van echte prijzen, investeren op basis van echte winst en ondernemen op basis van echte waarde zo belangrijk.

Bekijk de agenda per dag

Michel Scholte
Michel Scholte
Oprichter en directeur van True Price en het Impact Institute
Michel is impact-ondernemer, directeur en medeoprichter van True Price en Impact Institute. True Price richt zich op het berekenen en verbeteren van de werkelijke prijs van producten, inclusief sociale en milieukosten. Impact Institute levert data, software, (digitaal) onderwijs en advies over impactmeting en -management. meer info
Hielke van der Aa
Hielke van der Aa
Sustainability Analyst, De Nederlandse Waterschapsbank
Hielke heeft een achtergrond in de ESG-impactanalyse. Bij de NWB Bank is hij verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de impact van klanten, en het betrekken van klanten bij de duurzame transities die de sectoren doormaken. De NWB bank is een belangrijke financier van die transities, onder meer op het gebied van water, klimaatverandering en biodiversiteit. Hielke is gedreven om dergelijke duurzame financiering mogelijk… meer info
Jaap Korteweg
Jaap Korteweg
Oprichter De Vegetarische Slager, directeur Those Vegan Cowboys
Jaap Korteweg is negende generatie boer en founding father van De Vegetarische Slager, opgericht op Dierendag in 2010. Inmiddels is het een bedrijf met een omzet van zo’n 100 miljoen euro en 50.000 verkooppunten in 55 landen. Samen met de Nederlands-Britse multinational Unilever aan wie Jaap Korteweg zijn bedrijf in 2018 verkocht, wil hij de grootste slager ter wereld worden. Jaap werkt nu bij Those… meer info
Ferry Timp
Ferry Timp
De Tekenende Accountant
Ferry is zijn carrière gestart bij PwC. Op 18-jarige leeftijd begon hij daar aan een werk/leer-traject, waarbij hij op de vrijdagen in de collegebanken zat bij Nyenrode Business Universiteit. Na bijna 12,5 jaar is Ferry overgestapt naar de gemeente Leiden om daar als intern accountant de Interne Audit Functie aan te sturen en klaar te maken voor de toekomst. Inmiddels heeft Ferry het roer omgegooid:… meer info
Kristof Stouthuysen
Kristof Stouthuysen
Professor in Management Accounting & Digital Finance bij Vlerick Business School & Katholieke Universiteit Leuven Director Centre for Financial Leadership & Digital Transformation
Prof. Dr. Kristof Stouthuysen focust op de doeltreffende ontwikkeling en gebruik van financiële en niet-financiële informatie als essentieel instrument om externe stakeholders te informeren, bedrijfsprestaties te beheren, medewerkers aan te sturen en superieure en duurzame waardecreatie te stimuleren. De afgelopen jaren richtte hij zijn aandacht op de digitalisering van de financiële omgeving en het gebruik van AI en Machine Learning om financiële leiders en executives… meer info
Edin Mujagic
Edin Mujagic
Econoom, publicist en spreker
Edin Mujagic (1977, Bosnië-Herzegovina) woont sinds 1992 in Nederland waar hij macro-economie heeft gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg, waar hij zich specialiseerde in macro- en monetaire economie. Daarnaast schrijft hij over inflatie en aanverwante onderwerpen in onder meer het FD, IEX Profs en Elsevier. Edin duidt regelmatig economische ontwikkelingen op BNR Nieuws en Radio 1 en is auteur van verschillende boeken. Zijn laatste boek… meer info
Irene Kramer
Irene Kramer
Governance & financieel professional
Irene Kramer is een ervaren governance & financieel professional, met ervaring in het for-profit bedrijfsleven (15 jaar Unilever) en bij de publiekrechtelijke not-for-profit Nederlandse beroepsorganisatie van Accountants (13 jaar NBA). Centraal in Irenes loopbaan en bijdragen staan leren en ontwikkelen, en de rol van onderwijs, onderzoek en kennisontwikkeling daarin. meer info
Shaktie Rambaran Mishre
Shaktie Rambaran Mishre
Commissaris | Adviseur RvB/ RvC | Executive Coach | Docent
Shaktie is toezichthouder bij Univé en zit in de raad van advies bij Financial Assets. Daarnaast adviseert en coacht zij vanuit haar juridische, bedrijfskundige en sociaalpsychologische achtergrond bestuurders en toezichthouders bij governance, cultuur & gedrag vraagstukken. In die rol begeleidt zij zelfevaluaties, stimuleert zij morele en evenwichtige besluitvorming in de bestuurskamer en helpt ze bestuurders met de invulling van hun lange termijn waardecreatie: van ambitie… meer info
Kavita Nandram
Kavita Nandram
ESG Reporting Manager at Ahold Delhaize / Program Director ESG Academy / PhD Researcher at UvA
Kavita is ESG Reporting Manager bij Ahold Delhaize en is in de afrondende fase van haar promotieonderzoek op het gebied van integrated reporting aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor is zij ruim 10 jaar werkzaam geweest in de auditpraktijk als manager audit en assurance bij PwC en toezichthouder bij de AFM. Kavita treedt regelmatig op als spreker/gastdocent op (inter)nationale podia en is programmadirecteur van de… meer info
Summer School 2023 | Ambitie
Startdatum 23 augustus
wo 23 augustus 2023
10:30 - 19:00
Den Dolder
do 24 augustus 2023
9:00 - 19:30
Den Dolder
vr 25 augustus 2023
9:00 - 16:00
Den Dolder
Routebeschrijving
Startdatum 30 augustus
wo 30 augustus 2023
10:30 - 19:00
Sint-Michielsgestel
do 31 augustus 2023
9:00 - 19:30
Sint-Michielsgestel
vr 1 september 2023
9:00 - 16:00
Sint-Michielsgestel
Routebeschrijving