Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

3 dagen

Summer School 2023 | Veerkracht in Finance

Inclusief verplicht thema Duurzaamheid

Details
Lengte

3 dagen

Eerstvolgende startdata & locaties

wo 12 juli 2023, Zeist

Prijs (excl. btw)

€ 2.495 (leden)

€ 2.650 (niet-leden)

PE

20

Even afstand nemen van de dagelijkse hectiek zorgt voor een frisse blik op je (eigen) vak. Een summerschool is daarvoor het ideale moment. Meld je aan en volg deze zomer workshops van experts en ga met vakgenoten in gesprek over de kansen en uitdagingen waar jij en je organisatie voor staan.

Ben je RA of AA? Tijdens de NBA Opleidingen Summerschool wordt in brede zin invulling gegeven aan het verplichte thema Duurzaamheid (8 PE in 2023).

Veerkracht. In de sport verwijst het naar het vermogen van een atleet om te herstellen van mislukkingen, blessures of andere tegenslagen. In de context van organisaties betekent veerkracht het vermogen van een bedrijf om zich aan te passen aan de omstandigheden en tegelijk bestendig te blijven.

Als finance professional ben je steeds op zoek naar het evenwicht tussen continuïteit, kostenbesparing, controle én de noodzaak tot innovatie. Je beslist mee over (investeringen in) duurzaamheidsoplossingen, ESG-compliance en duurzaam rapporteren. Kortom, er wordt veerkracht van je gevraagd in denken en doen. Tijd om even afstand te nemen.

Wat ga je doen?

  • Je verblijft met vakgenoten drie dagen op de KNVB Campus te Zeist, de plek waar het Nederlands elftal traint. Geniet van de bosrijke omgeving!
  • Je volgt workshops van experts uit het vak over finance thema’s als duurzame verslaggeving, verandertrajecten, bestuurlijke fair play, statistiek en KPIs, en veel meer.
  • Je gaat aan de slag met je eigen veerkracht: wanneer is stress nuttig en waar ligt de grens naar ongezonde stress?

Wat levert het je op?

  • Een uniek kijkje in de keuken van experts, zoals Isabelle de Graaf (financial controller Ajax), Coen de Bruijn (Director Data & Analytics Program Nike), Ron Francis (cfo KNVB) en Usha Ganga (themaregisseur duurzaamheid NBA)
  • Nieuwe inzichten en inspiratie door het delen van ervaringen met vakgenoten.
  • Een frisse blik op het vak: hoe haal ik alles uit mezelf als finance professional?

Bestemd voor
Senior finance professionals.

Ben je RA of AA? Tijdens deze Summer School wordt in brede zin invulling gegeven aan het verplichte thema Duurzaamheid. Bij deelname voldoe je volledig aan deze verplichting (8 PE in 2023).

Inhoud
Kijk voor meer informatie op het tabblad Programma.

De Summer School Ambitie
Is de Summerschool Veerkracht vol, spreekt het programma minder aan of past de periode je niet? Kijk dan eens naar deze mogelijkheid in augustus: de  Summer School Ambitie.

Op de eerste dag starten we met een introductie van onszelf als groep die in drie dagen met elkaar beter gaat worden. Jeroen Slop (oud-cfo Ajax, commissaris KNVB) ontvangt ons op de KNVB-campus en licht het programma toe. Jeroen vervult deze dagen de rol van de spil van het elftal. Een ouderwetse voetbalpositie die zorgt dat er geen gaten vallen en het doel schoon kan blijven.

Er staan verschillende workshops op het programma met sprekers uit de praktijk. Een impressie:

Duurzame verslaggeving: een katalysator voor verandering
Usha Ganga RA, themaregisseur Duurzaamheid bij NBA, geeft een kort overzicht van ontwikkelingen in de wet- en regelgeving, maar gaat vooral in op strategische aspecten. Tot hoe ver rijkt de ketenverantwoordelijkheid van de finance professional? Welke keuze maak je als organisatie – loop je voorop, of in de achterhoede (en vindt de maatschappij dat laatste nog acceptabel ondernemersgedrag?). Heb je een goed beeld van de komende verbouwing van je financiële systeem?

Duurzame verslaggeving in de praktijk
Beursgenoteerd Ajax heeft inmiddels grote stappen gemaakt in duurzaam rapporteren. Isabelle de Graaf, senior financial controller bij Ajax, geeft een kijkje in de financiële keuken van Ajax en neemt ons mee in de do’s en dont’s van duurzaam rapporteren in de praktijk.

De KNVB heeft als vereniging nog geen verplichting tot duurzaam rapporteren, maar heeft wel een voorbeeldfunctie voor de clubs in het land en wil hierin voorop lopen. Hoe pakt Ron Francis, cfo bij de KNVB, dit op?

Verandertrajecten in sport: de lessons learned
Berend Rubingh is grondlegger van het vakgebied Sportmanagement in Europa en begeleidt veel verandertrajecten in de sportwereld. De democratische besturingsopbouw, het complexe krachtenveld en de diverse belangen en emoties zijn vaak een enorme uitdaging voor het slagen van verandering. Berend geeft inzicht in de verschillende fases en stadia van geplande veranderingen door zijn procesmatige aanpak en begeleiding te laten zien. Oh ja - en hoe is het om toezichthouder te zijn bij het altijd roerige FC Groningen?

Bestuurlijke fair play
Henk Breukink is een ervaren commissaris met achtergrond in finance en HR. Naast zijn commissariaten is Henk executive coach en begeleidt hij regelmatig zelfevaluaties van RvC’s, onder meer bij de KNVB. Tijdens deze workshop deelt hij zijn observaties met de groep en gaan de deelnemers ook zelf aan de slag met complexe casussen rondom boardroom dilemma’s. 

KPIs, statistiek en ‘the dark side of performance management’
Wat als KPIs meer het doel dan het middel zijn geworden? En statistiek een doos van Pandora? Coen de Bruijn, Director Data & Analytics Program (EMEA) bij Nike, laat ons de donkere kant van het gebruik van prestatie indicatoren zien in het bedrijfsleven en publieke sector. Zijn visie baseert hij op de laatste wetenschappelijke inzichten en zijn ervaringen als data scientist bij SPSS, manager bij ABN AMRO en directeur bij Nike. Deelnemers krijgen zijn boek ‘Key Performance Illusies’.

Mentale veerkracht en stress
Mentale veerkracht is belangrijk voor je eigen fysieke en mentale gezondheid en die van jouw teamleden. Stress kan een potentieel substantiële ondermijning zijn van die veerkracht. Wanneer is er sprake van stress en wanneer kan het ongezond gaan worden? Welke risico's loop je/ jouw medewerkers bij onderschatting of verwaarlozing? Samen met Kirsten Heukels (profiler, docent en extern vertrouwenspersoon) verkennen we met elkaar wanneer stress nuttig is en waar de grens ligt naar ongezonde stress.

Chinese veerkracht
Op vrijdagmiddag gaat oud-toptafeltennisser en journalist Bettine Vriesekoop met ons in gesprek over China. Sinds haar eerste kennismaking via de sport is zij gefascineerd door dit land. Bettine heeft een aantal jaar in China gewoond en was daar NRC-correspondent. Ze heeft meerdere boeken geschreven over China, bewondert de Chinese veerkracht maar heeft ook kanttekeningen bij dit steeds invloedrijkere land. Wat kunnen wij leren van China, de filosofie, de veerkracht? En waar moeten wij voor oppassen?

Bekijk hier de agenda per dag

Kirsten Heukels
Kirsten Heukels
Eigenaar 1 for 2 Social Innovation
Kirsten Heukels is zelfstandig ondernemer en eigenaar van 1 for 2 Social Innovation. Zij is internationaal actief als profiler, waarbij zij analyses maakt op basis van de combinatie tussen micro expressies in het gezicht, bodylanguage en stemgebruik. Deze zet zij in bij haar werkzaamheden als crisis- en gijzelingsonderhandelaar. Daarnaast coacht zij individuen en teams om excellente communicatie en daardoor samenwerking te bereiken. Voor specifiek gekozen… meer info
Bettine Vriesekoop
Bettine Vriesekoop
Schrijver, journalist, oud-sporter
Bettine Vriesekoop is schrijver, journalist, presentator en opiniemaker. Zij was ooit vijfvoudig Europees kampioen tafeltennis. Bettine heeft enkele jaren in China gewoond en was daar correspondent voor NRC Handelsblad. Zij is auteur van diverse boeken, waaronder Duizend dagen in China en Dochters van Mulan. meer info
Jeroen Slop
Jeroen Slop
Financieel directeur
Jeroen werkte van 1987 tot 1992 als RA bij Ernst & Young. Na verschillende functies in de oliewereld keerde hij in 1998 terug naar zijn geboortestad en trad in dienst als financieel directeur van Ajax. Na ruim 20 jaar Ajax is Jeroen per juli 2019 toegetreden tot de Raad van Commissarissen van de KNVB. meer info
Berend Rubingh
Berend Rubingh
Management- en organisatieadviseur, auteur, docent
Berend is management- en organisatieadviseur, met focus op organisatieontwikkeling en -verandering. Hij is de grondlegger van het vakgebied Sportmanagement in Europa en erevoorzitter van de Europese Associatie voor Sport Management. Ook doceert hij Management of Change binnen de Executive Master of Finance & Control aan de Rijksuniversiteit Groningen en Sportmanagement aan de Vrije Universiteit Brussel. Berend is kerndocent van de management-leergang betaald voetbal van de… meer info
Tanja Dik
Tanja Dik
CEO Johan Cruijff Arena / board member
Tanja Dik begon haar carrière in finance en stapte na vijf jaar over naar de entertainment- en media industrie. Zestien jaar lang werkte Tanja voor Stage Entertainment in verschillende posities waaronder Managing Director Stage Entertainment Netherlands en International Venue Director. In 2015 trad Tanja in dienst bij Schiphol Airport als Director Consumer Products and Services. In september 2021 ging Tanja aan de slag als CEO… meer info
Coen de Bruijn
Coen de Bruijn
Director Program Enterprise Data & Analytics Nike EMEA
Coen de Bruijn is Directeur Programma bij Nike EMEA en is verantwoordelijk voor Data & Analytics gerelateerde programma's. Gedurende zijn hele carrière hebben de relatie tussen data en de mens centraal gestaan. Al 25 jaar houdt hij zich bezig met de manier waarop beslissingen gedreven en beïnvloed worden door data. Zijn eerste boek "Van tofu krijg je geheugenverlies" richtte zich op het (mis)bruik van statistiek… meer info
Henk Breukink
Henk Breukink
Meervoudig commissaris, adviseur en coach
Henk is eigenaar van Executive Coach bureau DevelopmentDialogue en heeft een achtergrond in zowel Finance als HR. Hij werkte (ook internationaal) als bestuurder en heeft inmiddels meer dan 15 jaar ervaring als commissaris: zowel in het internationale bedrijfsleven als in not for profit in Nederland. Hij is een regelmatige gastspreker bij opleidingsinstituten als Nyenrode, Erasmus en Governance University waar het thema veelal Board Dynamics betreft.… meer info
Isabelle de Graaf
Isabelle de Graaf
Senior Financial Controller bij AFC Ajax
Isabelle de Graaf is vanaf 2015 werkzaam bij AFC Ajax als controller. Sinds 2019 is zij verantwoordelijk voor de afdeling Financial Control waar zij zorgdraagt voor alle externe financiële verslaglegging en rapportages waaronder het jaarverslag, riskmanagement en verzekeringen. Daarvoor heeft zij Business en Accountancy gestudeerd in Amerika en Italië en is zij momenteel bezig met de afronding van de RC-opleiding aan Nyenrode. meer info
Ron Francis
Ron Francis
Financieel directeur
Ron Francis studeerde accountancy en controlling aan Nyenrode, waar hij in 2009 cum laude afstudeerde als RC. Hij is werkzaam als financieel directeur bij de KNVB. Hier heeft hij het kenniscentrum KNVB Expertise opgezet waar wetenschappelijk onderzoek wordt verricht en clubs worden geadviseerd met betrekking tot de bedrijfsvoering. Daarnaast is Ron actief binnen het Universitair Centrum Sportgeneeskunde en als vennoot/ directeur-bestuurder bij enkele vennootschappen binnen… meer info
Usha Ganga
Usha Ganga
Themaregisseur
Usha is themaregisseur duurzaamheid bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en is freelance docent op het thema van duurzaamheidsverslaggeving en assurance. meer info
Summer School 2023 | Veerkracht in Finance
Startdatum 12 juli
wo 12 juli 2023
10:30 - 19:00
Zeist
do 13 juli 2023
9:00 - 19:30
Zeist
vr 14 juli 2023
9:00 - 16:00
Zeist
Routebeschrijving