
Summer School 2023 | Veerkracht in Finance
Inclusief verplicht thema Duurzaamheid
3 dagen
wo 12 juli 2023, Zeist
€ 2.495 (leden)
€ 2.650 (niet-leden)
20
Even afstand nemen van de dagelijkse hectiek zorgt voor een frisse blik op je (eigen) vak. Een summerschool is daarvoor het ideale moment. Meld je aan en volg deze zomer workshops van experts en ga met vakgenoten in gesprek over de kansen en uitdagingen waar jij en je organisatie voor staan.
Ben je RA of AA? Tijdens de NBA Opleidingen Summerschool wordt in brede zin invulling gegeven aan het verplichte thema Duurzaamheid (8 PE in 2023).
Veerkracht. In de sport verwijst het naar het vermogen van een atleet om te herstellen van mislukkingen, blessures of andere tegenslagen. In de context van organisaties betekent veerkracht het vermogen van een bedrijf om zich aan te passen aan de omstandigheden en tegelijk bestendig te blijven.
Als finance professional ben je steeds op zoek naar het evenwicht tussen continuïteit, kostenbesparing, controle én de noodzaak tot innovatie. Je beslist mee over (investeringen in) duurzaamheidsoplossingen, ESG-compliance en duurzaam rapporteren. Kortom, er wordt veerkracht van je gevraagd in denken en doen. Tijd om even afstand te nemen.
Wat ga je doen?
- Je verblijft met vakgenoten drie dagen op de KNVB Campus te Zeist, de plek waar het Nederlands elftal traint. Geniet van de bosrijke omgeving!
- Je volgt workshops van experts uit het vak over finance thema’s als duurzame verslaggeving, verandertrajecten, bestuurlijke fair play, statistiek en KPIs, en veel meer.
- Je gaat aan de slag met je eigen veerkracht: wanneer is stress nuttig en waar ligt de grens naar ongezonde stress?
Wat levert het je op?
- Een uniek kijkje in de keuken van experts, zoals Isabelle de Graaf (financial controller Ajax), Coen de Bruijn (Director Data & Analytics Program Nike), Ron Francis (cfo KNVB) en Usha Ganga (themaregisseur duurzaamheid NBA)
- Nieuwe inzichten en inspiratie door het delen van ervaringen met vakgenoten.
- Een frisse blik op het vak: hoe haal ik alles uit mezelf als finance professional?
Bestemd voor
Senior finance professionals.
Ben je RA of AA? Tijdens deze Summer School wordt in brede zin invulling gegeven aan het verplichte thema Duurzaamheid. Bij deelname voldoe je volledig aan deze verplichting (8 PE in 2023).
Inhoud
Kijk voor meer informatie op het tabblad Programma.
De Summer School Ambitie
Is de Summerschool Veerkracht vol, spreekt het programma minder aan of past de periode je niet? Kijk dan eens naar deze mogelijkheid in augustus: de Summer School Ambitie.
Op de eerste dag starten we met een introductie van onszelf als groep die in drie dagen met elkaar beter gaat worden. Jeroen Slop (oud-cfo Ajax, commissaris KNVB) ontvangt ons op de KNVB-campus en licht het programma toe. Jeroen vervult deze dagen de rol van de spil van het elftal. Een ouderwetse voetbalpositie die zorgt dat er geen gaten vallen en het doel schoon kan blijven.
Er staan verschillende workshops op het programma met sprekers uit de praktijk. Een impressie:
Duurzame verslaggeving: een katalysator voor verandering
Usha Ganga RA, themaregisseur Duurzaamheid bij NBA, geeft een kort overzicht van ontwikkelingen in de wet- en regelgeving, maar gaat vooral in op strategische aspecten. Tot hoe ver rijkt de ketenverantwoordelijkheid van de finance professional? Welke keuze maak je als organisatie – loop je voorop, of in de achterhoede (en vindt de maatschappij dat laatste nog acceptabel ondernemersgedrag?). Heb je een goed beeld van de komende verbouwing van je financiële systeem?
Duurzame verslaggeving in de praktijk
Beursgenoteerd Ajax heeft inmiddels grote stappen gemaakt in duurzaam rapporteren. Isabelle de Graaf, senior financial controller bij Ajax, geeft een kijkje in de financiële keuken van Ajax en neemt ons mee in de do’s en dont’s van duurzaam rapporteren in de praktijk.
De KNVB heeft als vereniging nog geen verplichting tot duurzaam rapporteren, maar heeft wel een voorbeeldfunctie voor de clubs in het land en wil hierin voorop lopen. Hoe pakt Ron Francis, cfo bij de KNVB, dit op?
Verandertrajecten in sport: de lessons learned
Berend Rubingh is grondlegger van het vakgebied Sportmanagement in Europa en begeleidt veel verandertrajecten in de sportwereld. De democratische besturingsopbouw, het complexe krachtenveld en de diverse belangen en emoties zijn vaak een enorme uitdaging voor het slagen van verandering. Berend geeft inzicht in de verschillende fases en stadia van geplande veranderingen door zijn procesmatige aanpak en begeleiding te laten zien. Oh ja - en hoe is het om toezichthouder te zijn bij het altijd roerige FC Groningen?
Bestuurlijke fair play
Henk Breukink is een ervaren commissaris met achtergrond in finance en HR. Naast zijn commissariaten is Henk executive coach en begeleidt hij regelmatig zelfevaluaties van RvC’s, onder meer bij de KNVB. Tijdens deze workshop deelt hij zijn observaties met de groep en gaan de deelnemers ook zelf aan de slag met complexe casussen rondom boardroom dilemma’s.
KPIs, statistiek en ‘the dark side of performance management’
Wat als KPIs meer het doel dan het middel zijn geworden? En statistiek een doos van Pandora? Coen de Bruijn, Director Data & Analytics Program (EMEA) bij Nike, laat ons de donkere kant van het gebruik van prestatie indicatoren zien in het bedrijfsleven en publieke sector. Zijn visie baseert hij op de laatste wetenschappelijke inzichten en zijn ervaringen als data scientist bij SPSS, manager bij ABN AMRO en directeur bij Nike. Deelnemers krijgen zijn boek ‘Key Performance Illusies’.
Mentale veerkracht en stress
Mentale veerkracht is belangrijk voor je eigen fysieke en mentale gezondheid en die van jouw teamleden. Stress kan een potentieel substantiële ondermijning zijn van die veerkracht. Wanneer is er sprake van stress en wanneer kan het ongezond gaan worden? Welke risico's loop je/ jouw medewerkers bij onderschatting of verwaarlozing? Samen met Kirsten Heukels (profiler, docent en extern vertrouwenspersoon) verkennen we met elkaar wanneer stress nuttig is en waar de grens ligt naar ongezonde stress.
Chinese veerkracht
Op vrijdagmiddag gaat oud-toptafeltennisser en journalist Bettine Vriesekoop met ons in gesprek over China. Sinds haar eerste kennismaking via de sport is zij gefascineerd door dit land. Bettine heeft een aantal jaar in China gewoond en was daar NRC-correspondent. Ze heeft meerdere boeken geschreven over China, bewondert de Chinese veerkracht maar heeft ook kanttekeningen bij dit steeds invloedrijkere land. Wat kunnen wij leren van China, de filosofie, de veerkracht? En waar moeten wij voor oppassen?









