Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Value based management: waardering onderneming

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

di 3 oktober 2023, Capelle Aan Den Ijssel

Prijs (excl. btw)

€ 625 (leden)

€ 700 (niet-leden)

PE

6

Geef je (aan interne en/of externe klanten) financieel advies en ben je actief betrokken bij projecten op het gebied van investeringsbeoordelingen en/of bedrijfswaarderingen? Neem dan deel aan deze cursus en versterk de kwaliteit van je advies.

Waarde wordt gecreëerd wanneer de contante waarde van toekomstige operationele kasstromen verminderd met de benodigde investeringen een positief getal oplevert. In deze analyse is het belangrijk om alle incrementele kasstromen te betrekken en deze contant te maken tegen de gemiddelde vermogenskostenvoet.

Hoe werkt deze systematiek en hoe pas je het effectief toe bij bv het beoordelen van investeringsprojecten of een bedrijfswaardering? Dè methode voor de waardebepaling van een onderneming op basis van kasstromen is de Discounted Cash-Flow (DCF) methode.

Geef je (aan interne en/of externe klanten) financieel advies en ben je actief betrokken bij projecten op het gebied van investeringsbeoordelingen en/of bedrijfswaarderingen? Neem dan deel aan deze cursus en versterk de kwaliteit van je advies.

Doelstelling
Tijdens deze cursus gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

 • Verdiepen van kennis van het begrip 'waarde' en de toepassing van waarderingsmethoden
 • Inzichten opdoen over de verschillende analysemethodes en het daaraan gekoppelde gebruik
 • Grip krijgen op de structuur, bepalingen en toevoegende waardes van het DCF-model

Inhoud
Tijdens deze cursus ervaar je dat waardebepaling geen exacte wetenschap is, maar een techniek waarbij de uitkomsten worden bepaald door verwachtingen en veronderstellingen. De toekomstvisie bepaalt de uiteindelijke waarde. We behandelen de volgende onderwerpen:

 • De bouwstenen van value based management: kasstromen en de risico afhankelijke vermogenskostenvoet
 • Boekhoudkundige winst versus 'economic profit'
 • Beoordelingsmethodes en -technieken van investeringsvoorstellen
 • Netto contante waarde (NCW) berekeningen, de interpretatie van uitkomsten en de betekenis van internal rate of return (IRR)
 • Gevoeligheidsanalyse van de NCW
 • Analyse van de kostenvoet van het vreemd vermogen, het eigen vermogen en de gemiddelde vermogenskostenvoet van het totale vermogen
 • Voorspellen van kasstromen volgens de indirecte methode
 • Analyseren van de verschillen tussen een integraal kasstroomoverzicht en de kasstromen die in een DCF-analyse gebruikt worden
 • De structuur van een DCF-model, de bepaling van het aantal expliciete voorspelperiodes, eindwaarde berekeningen, nut van scenario- en gevoeligheidsanalyses en impliciete multiples.

Bestemd voor
Bedrijfsadviseurs, controllers, accountants, financieel managers en analisten. Deze cursus is een introductie op de toepassingen van value based management.

Vereiste vaardigheden: kennis van Excel.

Als RC ontvang je het ledentarief.

Neem je eigen laptop mee waarop Excel is geïnstalleerd.

Ben je voldoende bekend met de inhoud van deze training en zoek je verdieping? Bekijk dan de cursus DCF - bedrijfswaardering : daar leer je financiële projecties te vertalen in een DCF-analyse.

Wil je meer informatie om te bepalen welke cursus het best voldoet aan jouw leerbehoeftes? Mail naar info@nbaopleidingen.nl en wij nemen contact met je op.

Frans van Laar
Frans van Laar
Trainer
Frans van Laar heeft 18 jaar ervaring in de financiële sector. Hij is aandelenanalist, investor relations manager en directeur equity research geweest. Frans is sinds 2006 actief als trainer op het gebied van financieel management, waardebepaling van ondernemingen, strategie en bank risico management. Daarnaast adviseert hij MKB-ondernemingen op het gebied van financieel inzicht, waardebepaling en haalbaarheidsanalyses van investeringsplannen. meer info
Value based management: waardering onderneming
Startdatum 3 oktober
di 3 oktober 2023
9:30 - 17:00
Capelle Aan Den Ijssel
Routebeschrijving