‘Ik hou er van om te verbinden’

Als overheidsaccountant moet je je niet enkel op je eigen organisatie focussen, vindt Wendy Groot, controlemedewerker bij de Belastingdienst. ‘Je moet binding houden met de beroepsgroep. Daar word je een betere accountant van.’

Wendy Groot‘Het gezicht van de Belastingdienst verandert. Het stereotiepe beeld van rigide mannen in grijze pakken klopt niet meer. We gaan veel meer het gesprek aan. Daar bereik je meer mee.

Ik werk op de afdeling Grote Ondernemingen en onze visie is het bevorderen en onderhouden van compliance bij de belastingplichtigen. Hoe is de houding van de belastingplichtige en hoe vertaalt dit zich door in de aangifte?

De meeste belastingplichtigen zijn echt bereid om belasting te betalen, zij het niet te veel, en willen vooral geen ‘gedoe’ met de Belastingdienst. Voor de belastingplichtige is de fiscaliteit geen corebusiness. Het is de kunst het accountancyvak te combineren met een klantgerichte fiscale behandeling.

De afdeling Grote Ondernemingen kenmerkt zich door individuele klantbehandeling. We zijn ons ervan bewust dat ons gedrag invloed heeft op het gedrag van de belastingplichtigen. Daarom proberen wij in contact te blijven met de belastingplichtigen en in de actualiteit te werken. We gaan vooraf in gesprek over de organisatie en het tax control framework. Hierdoor ontstaat er meer bewustzijn over de fiscaliteit en kunnen eventuele vraagstukken via vooroverleg worden behandeld.

De gedachte hierachter is dat hierdoor mogelijk correcties en boetes kunnen worden voorkomen. Dat is fijner voor de belastingplichtige, maar ook voor ons. Natuurlijk gebeurd het wel dat er ondanks deze aanpak alsnog aan fiscale grensverkenning- of overschrijding wordt gedaan. In zo een geval gaan we responsief handhaven mogelijk door middel van het opleggen van correcties en indien van toepassing ook een boete. De toon van het gesprek met de betreffende belastingplichtige wordt dan ook anders.’

Diepe

‘Werken als accountant bij de Belastingdienst is heel anders ingericht dan bij de accountantskantoren. Bij PwC, waar ik mijn carrière ben begonnen, is het carrièrepad heel gestructureerd. Je krijgt de basics en groeit geleidelijk door in verantwoordelijkheid, complexiteit van de posten en de aansturende rol. Voor een accountant in opleiding heeft het werken in een teamverband voordelen. Je kunt rustig de kunst afkijken. Het is een model waarbij collega’s makkelijk kennis doorgeven.

Bij de Belastingdienst werk je zelfstandiger en ga je eerder alleen op pad naar belastingplichtigen. Dit kan soms als een sprong in het diepe voelen en dat is spannend. Het betekent ook dat je sneller met de directie van de belastingplichtige om tafel zit. De zelfstandigheid draagt bij aan een grote flexibiliteit in het werk. Het is eenvoudiger om activiteiten in te plannen, ook naast de Belastingdienst.

Ik ben sinds een paar maanden bestuurslid van NBA Young Profs. Als je actief bezig bent binnen de beroepsgroep weet je wat er speelt. Wijzigingen in de beroepsgroep hebben ook gevolgen voor ons als overheidsaccountant. Ik hou er sowieso van om verbindingen te creëren. Ook in de verschillende vakgebieden. Hoe raakt de menselijke aard het accountantsberoep, wat is het raakvlak tussen de sociologie en de accountancy? Uiteindelijk gaat het over de mensen achter de cijfers, of dit nu de aangiften of de jaarrekeningen zijn. Wat dat betreft vind ik het wel jammer dat mijn opleiding is afgerond. Ik mis mijn studie.’ 

Wendy Groot MSc is controlemedewerker bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen. Ze heeft mei 2018 haar RA-opleiding afgerond. Daarnaast is ze bestuurslid van NBA Young Profs en schrijft regelmatig voor de website Accountant.nl.