AA/RA-Belastingaccountant

Met de post-hbo-opleiding AA/RA-Belastingaccountant verdiept u uw fiscale kennis grondig. De docenten hebben ruime theorie- en praktijkervaring. U kunt na afloop de fiscale wet- en regelgeving beter interpreteren en toepassen in praktijksituaties in de mkb-praktijk. Na het volgen van de opleiding bent u een gelijkwaardige gesprekspartner van de fiscus en belastingadviseurs. Verandert de fiscale wetgeving in de toekomst? Dan kunt u op uw kennis terugvallen. Een groot voordeel voor u en uw klanten.

Traject: 9 maanden / 21 colleges

Toelating
U dient accountant te zijn of minimaal het theoretische gedeelte van de opleiding tot accountant te hebben afgerond. In dat laatste geval ontvangt u het diploma AA/RA-Belastingaccountant zodra u bent ingeschreven als AA- of RA. Deze opleiding wordt verzorgd in samenwerking met RB Opleidingen.

PE-uren
Het aantal (gecertificeerde) PE-uren dat u kunt halen met deze opleiding is 84; 4 PE-uren per bijgewoond college.

Deelnemer Marius de Jonge vertelt over de opleiding Belastingaccountant. Bekijk de video:

Opbouw van de studie

Deze opleiding duurt ongeveer 9 maanden; in totaal 21 colleges. De collegetijden zijn van 17.00 uur tot 21.30 uur. Er is een half uur pauze. 

Afhankelijk van uw fiscale voorkennis en ervaring is de geschatte zelfstudiebelasting 3-7 uur per week (exclusief colleges).

(Onder voorbehoud van mogelijke wijzigingen)

Startdatum

 • Deze opleiding is reeds gestart in september 2017.

Vakken

 • Inkomstenbelasting voor de particulier, 4 colleges
 • Omzetbelasting, 4 colleges
 • Inkomstenbelasting (winst en dga), 5 colleges
 • Vennootschapsbelasting/ dividend, 4 colleges
 • Schenk-, erf- en overdrachtsbelasting (incl. Estate planning), 4 colleges

Lesmateriaal
Tijdens de opleiding wordt gewerkt met literatuur en actuele casuïstiek. De literatuur die u voor deze opleiding dient aan te schaffen, staat in de studiewijzer die u aan het begin van de opleiding ontvangt.

Examens
In de maanden januari en juni legt u per onderdeel examen af. U kunt na afloop van een semester deelnemen aan een examentraining van één uur per vak. De examencommissie van de opleiding AA/RA-Belastingaccountant houdt toezicht op de inhoud en de uitvoering van de examens. Daarnaast brengt deze commissie advies uit over de inrichting van de opleiding.

Kosten

€ 4.585 (vrij van btw). Inbegrepen: de colleges, examentrainingen en een (brood)maaltijd.

Niet inbegrepen:

 • Literatuur (ca. € 450,-)
 • Examens (€ 135,- per onderdeel)
 • Registratie als cursist AA/RA-Belastingaccountant tijdens het volgen van de cursus (€ 25 per half jaar).

Naast dit programma kunt u seminars volgen

Zolang u cursist bent aan deze opleiding kunt u per half jaar deelnemen aan twee exclusief voor u georganiseerde seminars. Zo blijft u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op het fiscale vlak. Ook na afronding van de opleiding kunt u deze seminars tegen geringe kosten blijven bezoeken. De kosten bedragen dan € 115 per half jaar.

Na afloop

Wanneer je (bijna) in het bezit bent van het diploma AA/RA-Belastingaccountant, dan kun je starten met de opleiding AA/RA Register Belastingadviseur. Wanneer beide opleidingen volledig zijn afgerond (en je bent ingeschreven als AA of RA), ontvang je het diploma Register Belastingadviseur. 

Wil je na afronding van de opleiding AA/RA Register Belastingadviseur RB worden? Dan volg je eerst de RB Academy. Dit opleidingstraject duurt 2 à 3 jaar en bereidt je optimaal voor op de belastingadviespraktijk. Je volgt modules in beroepsvaardigheden, beroepsuitoefening en je verdiept jouw theoretische kennis. Na afronding van de RB Academy kun je ingeschreven worden in het RB-register en mag je de RB-titel voeren. Voor vragen over de RB Academy kun je het beste contact opnemen met het Register Belastingadviseurs.

Vervolgstudie

 • Volg na AA/RA-Belastingaccountant de opleiding AA/RA Register Belastingadviseur.
 • RB Opleidingen biedt de mogelijkheid om na de opleidingen AA/RA-Belastingaccountant en AA/RA Register Belastingadviseur een universitaire master te halen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ga voor meer informatie naar RB Opleidingen.

Aanmelden en meer informatie

Aanmelden voor de opleiding AA/RA-Belastingaccountant (kan tot 10 augustus 2017):