Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Besturen en toezicht van cyberrisicobeheer

Cyber Risk Governance in de bestuurskamer

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

do 6 juni 2024, Utrecht

di 1 oktober 2024, Capelle Aan Den Ijssel

do 7 november 2024, Utrecht

Prijs (excl. btw)

€ 850 (leden)

€ 950 (niet-leden)

PE

7

Via recente en verwachte wetgeving komt Cyber Risk Governance de bestuurskamer binnen. Ook de geactualiseerde corporate governance code ziet cyberriskmanagement als een bestuurlijke verantwoordelijkheid. Hiermee is een holistisch, bedrijfskundig begrip van cyber essentieel. Deze cursus gaat in op de bestuurlijke aspecten van cyberrisicobeheer.

In de huidige technologisch afhankelijke maatschappij is cyberveiligheid een essentieel en strategisch vraagstuk voor bestuurders en toezichthouders.

Via recente en verwachte wetgeving, waaronder de Cyber Resilience Act (CRA) en de Network and Information Security Directive (NIS2), komt cyber risk governance nu de bestuurskamer binnen. Cyber security is niet meer vrijblijvend. Ook de geactualiseerde corporate governance code (2022) ziet cyberriskmanagement als een bestuurlijke verantwoordelijkheid.

Het monitoren van de langetermijneffectiviteit van een adequate strategie voor cyberrisicobeheer is niet eenvoudig en begrijpelijk. Cyberrisicobeheer is onlosmakelijk verbonden met de zakelijke, operationele en financiële aspecten van de organisatie. Hier grip op hebben en kunnen houden raakt daarmee de besturing, de inrichting en de bewaking van de organisatie. Hiermee is een holistisch, bedrijfskundig begrip van cyber essentieel. Het besturen van en het toezicht houden op cyberrisicobeheer gaan in grote mate verder dan het naleven van standaarden en regels, het implementeren van beleid en het stellen van grenzen om cyberrisico's te accepteren.

Wat ga je leren?

 • Relevante (wettelijke) ontwikkelingen Cyber Risk Governance in de bestuurskamer.
 • Inzicht dilemma's (en oplossingen) bij investeringsvraagstukken in cyberrisicobeheer via bedrijfssimulatie.
 • Raamwerk voor succesvolle en falende strategieën voor cyberrisicobeheer doorgronden via casestudie(s).
 • Uitleg over de componenten van Cyber Risk Governance en het toepassen van 6 daaraan gelieerde essentiële principes (gekoppeld aan deze casestudies).
 • Uitleg over strategische control en verkrijgen van redelijke zekerheid over het effect van cyberrisicostrategieën (via casestudies).

Wat levert het je op?

 • Begrijp dat cyber security een strategisch, bedrijfskundig vraagstuk is.
 • Beleef de uitdagingen van het bedrijfsmatig investeren in cyber security.
 • Heb inzicht in de route van succesvolle en falende strategieën voor cyberrisicobeheer.
 • Snap de essentiële componenten van Cyber Risk Governance.
 • Doorzie vier essentiële componenten van strategisch beheer.
 • Beschik over handvatten om grip te hebben op strategische cyberrisico's.

Voor wie is de cursus bedoeld?

Bestuurders, toezichthouders, controllers, riskmanagers, beleidsmedewerkers van organisaties van (a) minimaal 50 FTE en een balanstotaal of jaaromzet van 10 miljoen, of (b) die wettelijk een toezichthoudend orgaan moeten hebben. De cursus gaat in op bestuurlijke aspecten van cyberrisicobeheer.
Sander Zeijlemaker
Sander Zeijlemaker
Directeur
Sander Zeijlemaker is directeur van Disem Institute en gespecialiseerd in bestuurlijke vraagstukken rondom cybersecurity. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het adviseren van beleidsmakers en bestuurders, zowel bij Fortune-500 als bij MKB-organisaties, op het gebied van strategische IT-operaties, bedrijfsveranderingen en cyberrisico's. Hij is een internationale spreker en schrijver op gebied van strategisch cyberriskmanagement. Sander Zeijlemaker is een Research Affiliate bij het Massachusetts Institute… meer info
Besturen en toezicht van cyberrisicobeheer
Startdatum 6 juni
do 6 juni 2024
9:00 - 17:30
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 1 oktober
di 1 oktober 2024
9:00 - 17:30
Capelle Aan Den Ijssel
Routebeschrijving
Startdatum 7 november
do 7 november 2024
9:00 - 17:30
Utrecht
Routebeschrijving