
Corporate Governance in de boardroom
De weg naar optimaal bestuur en toezicht
1 dag
ma 13 november 2023, Oostzaan
€ 795 (leden)
€ 895 (niet-leden)
6
Als (toekomstig) lid van de directie of raad van commissarissen van een vennootschap word je geacht het belang van de vennootschap te behartigen.
In Nederland kennen we het stakeholders model wat betekent dat je de belangen van alle stakeholders, zoals aandeelhouders, werknemers, financiers, leveranciers, klanten en andere belanghebbenden mee moet wegen in je besluitvorming. Maar wat is dan het ‘belang van de vennootschap’ en hoe maak je de juiste afwegingen?
In de wet en praktijk vatten we de spelregels over de organisatie van de leiding en het toezicht daarop en de besluitvorming door leidinggevende organen samen onder de naam corporate governance. Kennis van corporate governance is essentieel om goed te kunnen functioneren in een leidinggevende of toezichthoudende functie.
Is je kennis over corporate governance nog up-to-date? Heb je helder voor ogen welke rol je vervult en wat je daarbij behorende rechten en verplichtingen zijn? Hoe navigeer je succesvol tussen de conflicterende belangen? Wat zijn de aansprakelijkheidsrisico’s en hoe voorkom je aansprakelijkheid?
De focus in deze cursus ligt op de vereisten van goed bestuur en toezicht tegen de achtergrond van het belang van de vennootschap en de daarmee verbonden onderneming. In de cursus worden tools aangereikt om om te gaan met de verschillende stakeholders en om tot zorgvuldig bestuur en toezicht te komen. Na afloop kun je zelf beter beoordelen welke afwegingen directies en raden van commissarissen kunnen, mogen, en soms moeten maken.
Er is de nodige ruimte om in te gaan op concrete vragen en om onderling praktijkervaringen uit te wisselen. De docenten combineren een sterke theoretische kennis met praktijkervaring op het hoogste niveau.
Inhoud
Henk Arnold Sijnja en Marinus Wisselink behandelen de volgende onderwerpen vanuit respectievelijk het juridisch kader en de praktijk:
OCHTEND: Inleidend | Algemeen | Juridisch
- Bestuursmodellen (two-tier, one-tier, structuurregime, concernverhoudingen)
- Wettelijk en regelgevend kader
- Het vennootschappelijk belang | stakeholders model
- Privaat gehouden ondernemingen / private equity / familieondernemingen
- Beursgenoteerde ondernemingen
- Concernverbanden / multinational
- Corporate governance | Codes en best practices
- Case studies op basis van rechtspraak
- Internationale ontwikkelingen
- Aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders
MIDDAG: De complexiteit in de praktijk
- Het vennootschappelijk belang uitgediept
- Wat gebeurt er in de board room?
- De spanning tussen shareholders en stakeholders
- Hoe speel je het machtsspel als de belangen groter worden?
- De Ondernemingsraad; vriend of vijand?
- Wie is er de baas binnen alle stakeholders?
Doelstelling
Na afloop van de cursus heb je de volgende leerdoelen bereikt:
- Up-to-date kennis van corporate governance, zowel in de praktijk als in de wet- en regelgeving
- Nieuwe inzichten opgedaan rondom de complexiteit van de belangenafwegingen; aandeelhouders, werknemers, financiers, leveranciers, klanten, etc.
- Antennes ontwikkeld om strategie en dynamiek van de diverse stakeholders te identificeren
- Tools aangereikt gekregen om tot zorgvuldige besluitvorming te komen als bestuurder en commissaris
- Tools aangereikt gekregen om complexe besluitvorming succesvol te sturen
- Methoden voor risicobeheersing geleerd
Bestemd voor
Deze cursus is geschikt voor leden van directies, van raden van commissarissen, of zij die dat (willen) worden. En voor controllers, accountants in business, juristen en andere consultants die vaak in de boardroom komen van familiebedrijven, multinationals en bedrijven gehouden door private equity.
Als RC kom je in aanmerking voor het ledentarief.
Quote van een van de deelnemers
“Echt hele relevante cursus voor een ieder met een buitenlandse aandeelhouder of een one tier board of een RvC. Ik denk niet dat ik ooit eerder een dusdanige cursus heb gevolgd, het was een feest van herkenning en ook situaties uitleggen aan de hand van veelvoorkomende praktijksituaties vond ik smullen waarvoor dank

