Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Masterclass Compliance voor board members

Compliance: een must of een last

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

vr 8 december 2023, Oostzaan

Prijs (excl. btw)

€ 550 (leden)

€ 650 (niet-leden)

PE

4

Deze masterclass is geschikt voor leden van directies, van raden van commissarissen, verantwoordelijk voor toezicht op compliance in de organisatie. En voor compliance professionals en accountants in business die regelmatig in de boardroom komen om te adviseren en rapporteren over compliance in de organisatie. Ook aandeelhouders en andere stakeholders zijn welkom.

Fraude, schending van integriteit, problemen binnen de organisatie. De continuïteit van een onderneming kan daardoor ernstig in gevaar komen. Dit zijn allemaal onderwerpen (risico’s) die vallen onder het containerbegrip ‘Compliance’ en zijn zeer relevant om tijdig te (onder)kennen in de boardroom. Wat betekent Compliance nou eigenlijk? In deze training word je duidelijk dat Compliance uiteindelijk allemaal te maken heeft met cultuur en gedrag. De media staat met grote regelmaat vol van compliance issues die spelen bij bedrijven. Onderstaand een greep daar uit:

De kosten die Philips maakt voor het terugroepen van slaapapneu-apparaten naderen een miljard euro. Het bedrijf maakte recent bekend dat er opnieuw geld opzij is gezet voor het repareren van defecten aan de apparaten. Vanwege eerdere tegenvallers is de beurskoers van het bedrijf de afgelopen maanden met ruim 40 procent gedaald.

Waar had de compliance officer kunnen ingrijpen?

Top-notaris Frank Oranje: een man met twee gezichten. Frank Oranje gold als een van de meest vooraanstaande notarissen van het land. Uitgerekend hij pleegde de grootste fraude in de geschiedenis van de Nederlandse advocatuur en het notariaat. Pels Rijcken begroot de schade als gevolg van de miljoenenfraude op 16,4 miljoen euro, inclusief gemaakte kosten. Dit blijkt uit het jaarverslag van het kantoor over 2020. De partners hebben vorig jaar zeker 11 miljoen euro opgeofferd. Het kantoor zal het gehele notariaat uiterlijk 1 juli 2022 afstoten, om zich uitsluitend nog te richten op de advocatuur. ‘Een pijnlijke beslissing,’ aldus het bestuur in het jaarverslag. Een risico dat Pels Rijcken nu loopt als gevolg van de fraude en bijkomende reputatieschade, is een verlies van cliënten.

Wat had de RvC kunnen doen?

Overmars vertrekt per direct als directeur voetbalzaken bij Ajax. Hij heeft gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten verstuurd aan meerdere vrouwelijke collega's. Hij was sinds de zomer van 2012 directeur voetbalzaken bij Ajax. Eind 2021 werd zijn contract bij de Amsterdamse club tot medio 2026 verlengd.

Welke signalen zijn niet opgepakt?

Tijdens de masterclass is er ruimte om praktijkervaringen met elkaar te delen en in te gaan op concrete vragen.

Inhoud
Tijdens de Masterclass worden onder meer de volgende thema’s behandeld:

  • Compliance, wat is dat nou eigenlijk? Het wettelijk kader alsmede enkele praktijkvoorbeelden
  • Bestuursaansprakelijkheid, corporate governance en strategie ‘in a nutshell’
  • Compliance functie: de verschillende rollen en het compliance charter
  • Integriteit, cultuur en gedrag in de organisatie. Awareness en opleiden van medewerkers
  • Hoe zorg je dat Compliance niet verwordt tot ‘afvinken’ maar is gericht op het versterken van de integriteit van de organisatie en de personen daarin.
  • Compliance op de board agenda. Interactie directie, raad van commissarissen en Compliance

Doelstelling
Wat bereiken de deelnemers?

  • Begrip van wat Compliance inhoudt en de (toenemende) relevantie en veranderende dynamiek daarvan.
  • Tools aangereikt om tijdig relevante compliance onderwerpen te signaleren en op de board agenda te zetten zodat men tot zorgvuldige besluitvorming kan komen als bestuurder en commissaris.
  • Algemeen begrip van de verschillende compliance methoden voor risicobeheersing.

Bestemd voor
Deze cursus is geschikt voor leden van directies, van raden van commissarissen, verantwoordelijk voor toezicht op compliance in de organisatie. En voor compliance professionals en accountants in business, die regelmatig in de boardroom komen om te adviseren en rapporteren over compliance in de organisatie. Ook aandeelhouders en andere stakeholders zijn welkom.

RC's kunnen deelnemen tegen het ledentarief.

Vanessa Jeurissen-Kohn
Vanessa Jeurissen-Kohn
Directeur
Vanessa heeft ruime ervaring in de financiële industrie als directeur, commissaris en adviseur in compliance & integriteit, legal, governance, regulatory, informatiebeveiliging en risk vraagstukken. Zij floreert in haar rol als ze impact kan maken als intrapreneur/ bouwer en als change manager als zij de organisatie naar een hoger niveau kan brengen door empowerment van anderen. Vanessa geeft geregeld trainingen op het gebied van Compliance, CDD,… meer info
Masterclass Compliance voor board members
Startdatum 8 december
vr 8 december 2023
13:00 - 17:30
Oostzaan
Routebeschrijving