DCF - bedrijfswaardering

Details

Cursusduur
1 dag
Datum en locatie
9 november 2020 - Rosmalen
Tijd
09:30 - 17:00
Prijs
€ 495,00 (leden) / € 550,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Finance Operations & Reporting
Bestemd voor
Openbaar accountants, Accountants in business, Intern accountants, Overige financieel professionals, Controllers
Niveau
Advanced
Finance in business
6 pe-uren

9 november 2020 - Rosmalen

Neem uw eigen laptop mee waarop Excel is geïnstalleerd.

Als RC ontvangt u het ledentarief


Het waarderen van ondernemingen is vooruitkijken en is in hoge mate afhankelijk van de toekomstvisie omtrent groei, marges en risico's. Als basis voor een bedrijfswaardering wordt veelal gebruik gemaakt van de jaarrekening. De jaarrekening geeft echter informatie over het verleden. Een financieel model waarin de jaarrekeningen over de afgelopen 3-5 jaar zijn opgenomen geeft inzicht in de ontwikkeling van de kerncijfers van een onderneming: omzetgroei, brutomarges, kostendrijvers, operationele en nettowinst, werkkapitaal, investeringen, en vrije kasstromen. Aan de hand van een analyse van het verleden en een toekomstvisie kunnen consistente financiële projecties gemaakt worden, waarbij een naadloze koppeling tussen winst- en verliesrekening, balans en kasstroomoverzicht gecreëerd wordt.

Uit de financiële projecties kan een discounted cashflow (DCF) model opgesteld worden. DCF-modellen worden in de praktijk veelvuldig gebruikt om de waarde van een onderneming te bepalen. Volgens deze waarderingsmethode bepaalt de som van de toekomstige kasstromen de waarde van de onderneming op basis van de in het model toegepaste toekomstvisie.

Tijdens deze cursus zullen de deelnemers aan de slag gaan met een geïntegreerde casus in Excel.

Doelstelling

Na afloop van deze cursus bent u in staat een financieel model op te stellen waarin consistente financiële projecties van een onderneming opgesteld worden. Deze financiële projecties kunt u vertalen in een DCF-analyse welke resulteert in een waardebepaling van een onderneming.

Inhoud

  • Structuur van het financiële model van de casus en analyse van de historische cijfers
  • Opstellen van consistente tabellen ten aanzien van autonome groei, marges, kostendrijvers, werkkapitaal, liquiditeiten en financieringsbehoeftes
  • Het opstellen van een kasstroomoverzicht vanuit de winst- en verliesrekening en de balans.
  • Het laten sluiten van de balans middels iteratieve berekeningen waarbij een r/c-faciliteit voorkomt dat de kaspositie negatief kan worden en automatisch de juiste financiële lasten berekend worden.
  • Het maken van financiële projecties
  • Het integreren van een DCF-analyse in het financiële model
  • Methodes om de gemiddelde gewogen vermogensvoet van een onderneming te bepalen
  • Het toepassen van scenario en gevoeligheidsanalyses
  • Het vertalen van een DCF-waardering in zogenaamde waarderings 'multiples' zoals koers-winstverhouding, en enterprise value gerelateerde multiples.

Bestemd voor

Bedrijfsadviseurs, financieel managers en analisten, controllers, accountants analisten. Vereiste voorkennis c.q vaardigheden: Excel. Tevens heeft u de cursus: 'Value based management: waardering onderneming' gevolgd of bent u voldoende bekend met de inhoud van deze fundamental cursus.

Wilt u meer informatie om te bepalen welke cursus het best voldoet aan uw leerbehoefte? Mail naar opleidingen@nba.nl en wij nemen contact met u op.

drs. Frans van Laar

Frans van LaarFrans van Laar heeft 18 jaar ervaring in de financiële sector. Hij is aandelenanalist, investor relations manager en directeur equity research geweest. Frans is sinds 2006 actief als trainer op het gebied van financieel management, waardebepaling van ondernemingen, strategie en bank risico management. Daarnaast adviseert hij MKB-ondernemingen op het gebied van financieel inzicht, waardebepaling en haalbaarheidsanalyses van investeringsplannen.

De cursus vindt plaats in Fletcher Hotel-Restaurant 's-Hertogenbosch in Rosmalen

Adres

Fletcher Hotel-Restaurant 's-Hertogenbosch Burgemeester Burgerslaan 50 Rosmalen Telefoonnummer (073) 52 19 159 E-mailadres sales@fletcherhotelshertogenbosch.nl