Deze cursus maakt onderdeel uit van een meerdaagse variant, maar kan ook afzonderlijk worden gevolgd. Meer informatie over de meerdaagse variant is te vinden op: 

Online collegereeks Duurzaam Ondernemen

Klimaat en betrouwbaar rapporteren over CO2

Module 4 | Online collegereeks Duurzaam Ondernemen

Details

Cursusduur
2 dagen
Datum en locatie
21, 28 april 2022 - Online
Tijd
15:00 - 17:00, 15:00 - 17:00
Prijs ex. btw
€ 400,00 (leden) / € 400,00 (niet-leden)
Kennisgebied
Governance, Risk & Compliance, Accountancy Samenstelpraktijk, Audit & Assurance, Finance Operations & Reporting, Online learning
Bestemd voor
Openbaar accountants, Accountants in business, Intern accountants, Overheidsaccountants, Overige financieel professionals
Niveau
Advanced
Accountancy
4 pe-uren

21, 28 april 2022 - Online

Deze module maakt onderdeel uit van de Online collegereeks Duurzaam Ondernemen. Het volgen van de volledige collegereeks (6 modules) biedt je voordeel. Je ontvangt dan bij aanmelding een korting van euro 400.-


In de klimaatdiscussie neemt de indicator CO2 een centrale rol in bij besluitvorming over de maatregelen die nodig zijn om klimaateffecten te reduceren. De rapportering raakt alle sectoren en veel ondernemingen ongeacht de omvang. Deze vierde module uit de Online collegereeks Duurzaam Ondernemen van UGBS en NBA Opleidingenzorgt voor een goede basiskennis van CO2, en aandachtspunten en oplossingen om CO2 op een betrouwbare manier te meten en rapporteren.

Doelstelling

Na afronding van deze module:

 • Heb je inzicht in wat CO2 en andere klimaatgerelateerde aspecten zijn
 • Heb je handvatten om te identificeren hoe CO2 van invloed kan zijn op investeringen, operationele processen en productontwikkeling
 • Heb je handvatten voor het meten, registreren en rapporteren van CO2
 • Heb je inzicht in relevante in- en externe maatregelen om de betrouwbaarheid van CO2 te waarborgen

Inhoud

 • Sessie 1:Klimaat, CO2 en impact op de bedrijfsvoering: Uitleg over CO2 en andere klimaat gerelateerde aspecten en hoe dit van invloed kan zijn op investeringen, operationele processen en productontwikkeling.
  prof. dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA en prof. dr. Machiel Mulder (RUG)

  Sessie 2:Betrouwbaar meten en rapporteren van CO2: Uitleg over hoe je concreet CO2 meet, welke maatregelen relevant zijn om betrouwbaar te meten en rapporteren in overeenstemming met wet- en regelgeving en relevante verslaggevingscriteria.
  prof. dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA en Roy Linthorst EMA RA (EY, NBA)of Marcus Looijenga MSc RA
p>

Bestemd voor

De modules zijn gericht op de brede doelgroep van onder meer accountants (intern en extern), controllers en overige medewerkers uit de financiële kolom, personen in een toezichthoudende rol, investeerders, analisten, MVO managers en MVO-auditors.

dr. Nancy Kamp-Roelands RA

Nancy Kamp

bijzonder hoogleraar niet-financiele informatie, integrale verslaggeving en assurance. Sinds 1995 zowel nationaal als internationaal actief op deze vakgebieden middels het ontwikkelen van standaarden, zitting in commissies, clientwerk en onderzoek. Zij heeft aan de wieg gestaan van ontwikkelingen als de International Integrated Reporting Council.

Marcus Looijenga RA MSc EMA

Marcus is director bij PwC op het vlak van niet-financiële en duurzaamheidsrapportering en assurance, docent aan de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van auditing en ESG assurance en lid van diverse werkgroepen op dit vakgebied.

prof. dr. Machiel Mulder

Machiel is hoogleraar Regulering van Energiemarkten en directeur van het Centre for Energy Economics Research aan de RUG. Daarvoor was hij werkzaam bij onder meer ACM, NMa en CPB. Hij adviseert overheden en ondernemingen, coördineert het executive onderwijs van UGBS op het terrein van energie en publiceert regelmatig over een economisch perspectief op de energietransitie.

De cursus vindt plaats in E-learning in Online

Adres

E-learning 0 Online